Kennisbank

Agiostorting - Zo pakken slimme ondernemers het aan in 2024

Als ondernemer heb je vast wel eens gehoord van de term ‘agiostorting’. Deze term kan voor veel startende ondernemers nog onduidelijk zijn. Wat betekent dit precies en wat kan je hier eigenlijk allemaal mee doen? Het is belangrijk dat je agio op de juiste manier inzet om fiscaal zo voordelig mogelijk uit te komen. In dit artikel vind je alles over agiostorting! 

Wat is een agiostorting?

Bij de oprichting van een BV wordt een (willekeurige) waarde van de aandelen gekozen. Deze waarde wordt de nominale waarde genoemd. De nominale waarde is vaak een laag bedrag per aandeel, bijvoorbeeld € 1. Vaak zie je dat de aandelen op een gegeven moment meer waard worden. Op het moment het goed gaat met de onderneming, worden de aandelen namelijk ook meer waard. Wanneer de aandelen dan worden verkocht, kan je er een hoger bedrag voor krijgen dan de nominale waarde. Het verschil tussen de nominale waarde en de werkelijke waarde van het aandeel wordt agiostorting genoemd.

Voorbeeld

Is de waarde van de aandelen bijvoorbeeld € 1 per aandeel bij de oprichting van de onderneming en storten de aandeelhouders later daadwerkelijk € 10 per aandeel, dan komt € 9 per aandeel toe aan de agio.

agio-storting-slimme-ondernemer

Zo pakken slimme ondernemers het aan

De Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA) van de onderneming moet beslissen dat op aandelen agio wordt gestort. Pas nadat dit is besloten, mag je als aandeelhouder agio storten op de aandelen. Het bedrag kan dan van de rekening van de aandeelhouders naar de zakelijke rekening van de onderneming worden overgemaakt. In de mededeling van die transactie kan dan ‘agio storting’ worden vermeld. Agiostorting kan op onderstaande manieren worden gedaan: 

Agiostorting bij uitgifte nieuwe aandelen

De eerste manier kan plaatsvinden bij de uitgifte van aandelen. Vaak geven ondernemingen nieuwe aandelen uit om geld aan te trekken voor hun activiteiten of nieuwe activiteiten. Hier vind je meer informatie over het uitgeven van aandelen. Er is dan sprake van agiostorting als de aandelen worden uitgegeven tegen een hogere prijs dan de nominale waarde. De koper van de aandelen ‘stort agio’ naast dat de koper de nominale waarde van de aandelen betaalt. Deze manier van de agiostorting is de meest voorkomende manier. Het gaat hierbij alleen om agio als de onderneming zelf de aandelen uitgeeft. Bij een ‘normale’ aandelenverkoop van de aandeelhouder naar de andere aandeelhouder is geen sprake van agiostorting. Hierbij gaat namelijk geen geld naar de onderneming toe!

Agiostorting voor bestaande aandelen

De tweede manier is dat bestaande aandeelhouders zelf agio storten bovenop de nominale waarde van hun aandelen. Dit is bijvoorbeeld handig om te doen, wanneer de onderneming extra financiering nodig heeft om investeringen te doen. Dit is een makkelijkere en goedkopere manier om het eigen vermogen van de onderneming te verhogen. Je hebt hiervoor geen notaris nodig en kan op elk moment (oprichting of een ander moment).

Wat is een agiostorting aandeelhoudersbesluit?

Een agiostorting kan niet zomaar gedaan worden door simpelweg het geld over te maken de zakelijke rekening van de onderneming. Een agiostorting moet formeel geregeld worden in het besluit van de algemene vergadering van aandeelhouders. Na dit aandeelhoudersbesluit kunnen aandeelhouders het agio storten. Een notariële akte is niet nodig bij alleen een agiostorting.

Hoe werkt het omzetten van een lening in agio?

Wanneer je er voor kiest om een lening om te zetten in een agiostorting, dan is hier geen notaris voor nodig en geschiedt dit zonder het uitgeven van aandelen. Bij het omzetten van een lening in agio komen wel veel regels en documenten kijken, zoals overeenkomsten, reglementen en aktes. Dit is nodig zodat je zekerheid hebt dat je document de juiste rechtsgeldige informatie bevat en compleet en foutloos is. Deze omzetting is wel alleen mogelijk indien een bestaande aandeelhouder de lening aan de onderneming heeft verstrekt.

Handdruk

Agio terugbetaling

Eigenlijk heel simpel, er is sprake van agio terugbetaling als de agio of een deel daarvan wordt terugbetaald aan de aandeelhouders door de BV. Je kan dit op meerdere manieren doen die veel van elkaar verschillen. Indien je niets regelt, wordt de agio terugbetaling gezien als het uitkeren van winst en dus belast voor 26,9%. Dit kan je ook anders regelen, waardoor je een stuk minder belasting hoeft te betalen! Hier lees je hoe je dit kan doen.

Ten slotte (aanrader)

Bij Firm24 helpen we jou graag verder! Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of heb je ergens hulp bij nodig? Plan een gratis check-gesprek in om te sparren over jouw situatie met één van onze adviseurs. Wanneer alles duidelijk is, kan je binnen 48 uur een advies gesprek van 60 minuten inplannen met een specialist, waarbij jullie samen opties en mogelijkheden doornemen. Daarnaast kan je ook een projectplan door onze specialist laten opstellen speciaal voor jou!

Gepubliceerd op 28 december 2023
Floor Willemse linkedin
Floor is student Life Science and Technology en Rechten en daarnaast juridische content schrijver bij FIRM24.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24