Kennisbank

Alles wat je moet weten over een debiteurenfinanciering

Steeds vaker kunnen klanten genieten van de optie om de aankoop van hun product of dienst achteraf te betalen. Voordelig voor de klant, maar niet altijd voor jouw onderneming. Hoewel de klant mogelijkerwijs eerder geneigd is tot het doen van de aankoop, betekent dit tevens dat jouw onderneming langer moet wachten op inkomsten. Een debiteurenfinanciering kan dan een uitweg bieden.

Debiteurenfinanciering

Om te kunnen begrijpen wat een debiteurenfinanciering inhoudt is het natuurlijk wel handig om eerst te weten wat er precies verstaan wordt onder een debiteur. Een debiteur is een klant die jouw bedrijf een betaling verschuldigd is en dus een factuur heeft openstaan. Soms heeft jouw onderneming er echter meer baat bij als de betaling eerder wordt gedaan. Zo kun je bijvoorbeeld eerder je personeel uitbetalen of sneller investeren in een nieuwe machine. Wanneer de betalingstermijn van de factuur nog niet is verstreken kun je dit alleen niet zomaar van de klant eisen. In dat geval komt een debiteurenfinanciering goed van pas. Hoewel je voor het regelen van een debiteurenfinanciering ook naar je bank kunt gaan is factoring hoogstwaarschijnlijk de meest effectieve manier. De gemiddelde bank doet voor een mkb (midden- en kleinbedrijf) vaak erg lang over de aanvraag van zo’n financiering en daarnaast is het nog maar de vraag of je bank überhaupt bereid is om er een te verstrekken. Door middel van factoring zal het financieren van jouw debiteuren vaak nog binnen 24 uur geregeld zijn.

Wat is factoring?

Wanneer je tot het mkb behoort komen uitgestelde betalingen vaak harder aan dan wanneer je een grote onderneming bezit. Risico’s kun je je vaak minder goed veroorloven. De ervaring leert dat factoring daarom vaak de beste manier is om je debiteuren te financieren en de risico’s zo klein mogelijk te houden. Wanneer je voor deze optie kiest, zal een factormaatschappij dienen als tussenpersoon tussen jouw BV en je klant. Nadat je een factuur naar je factoringmaatschappij hebt opgestuurd zullen zij de aanvraag in behandeling nemen. Wanneer de aanvraag is goedgekeurd zul je snel kunnen rekenen op je geld. Factoring kun je ook bij Firm24 snel en goedkoop regelen!

tussenpersoon

De voordelen van factoring

Een voordeel van factoring is dat jij je als ondernemer niet meer druk hoeft te maken over openstaande facturen. Het is wel aan te raden om iedere maand een overzicht te maken van welke debiteuren je de facturen hebt opgestuurd.

Een tweede voordeel van factoring is dat deze manier van financieren de klantrelaties vaak zo min mogelijk aantast. Hoewel je zelf minder contact met je klant zult hebben heeft een factoringmaatschappij vaak een minder agressieve uitstraling dan een incassobureau. Dit kan uiteraard van bedrijf tot bedrijf verschillen, maar over het algemeen zal een factoringmaatschappij de klant vooraf een aantal keer herinneren aan het aflopen van de betalingstermijn. Hierdoor hoef je vaak geen incassobureau in te schakelen wanneer de klant de openstaande factuur niet betaalt. Daartegenover staat wel dat een factormaatschappij het recht heeft om debiteuren te weigeren. Sommige maatschappijen zullen een debiteur bijvoorbeeld weigeren wanneer hij of zij niet kredietwaardig is of in het verleden al meerdere malen een factuur onbetaald heeft gelaten. Mocht het helaas toch zo ver komen dat een debiteur weigert te betalen, dan lees je hier welke stappen je moet ondernemen om een incassoprocedure in gang te zetten.

Hoe verkoop ik mijn facturen?

Nadat je een keuze hebt gemaakt uit een van de vele factoringbedrijven kun je hier de facturen van je debiteuren aan verkopen. Nadat zij die facturen, vaak inclusief contract, hebben overgenomen storten zij het geld op je rekening. Soms komt het ook voor dat je een rekening bij de factormaatschappij moet openen. Vervolgens zorgen zij ervoor dat de klant de rekening betaalt binnen de betalingstermijn.

Tegenover het verkopen van een factuur staat uiteraard wel een vergoeding. Vaak rekenen factoringbedrijven een tarief van gemiddeld tussen de 4% en 6% op de totale factuur. Tegenwoordig wordt ook steeds vaker een tarief van 4,7% aangehouden.

geld

Hoe kan Firm24 mij helpen bij een debiteurenfinanciering?

Wij bij Firm24 begrijpen dat jij als ondernemer liever werkt aan het opbouwen van goede klantrelaties dan dat je je bezighoudt met de financiering van hun facturen. Daarom regelen we graag samen met jou je debiteurenfinanciering. Dit kan gemakkelijk online in drie stappen. Weet je nog niet goed hoe je jouw financiering aan moet pakken, dan helpen we je graag in de vorm van een adviesgesprek. Wil je direct aan de slag, dan stellen we graag met jou een projectplan op. Ook wanneer je je liever helemaal niet bezighoudt met het financiële plaatje, dan regelen wij de aanvraag voor jouw debiteurenfinanciering!

Gepubliceerd op 12 oktober 2023
Mylène de Vos linkedin
Mylène is student aan Universiteit van Amsterdam en schrijft daarnaast graag artikelen over ondernemersrecht.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24