Kennisbank

Alles wat jij moet weten over een mantelovereenkomst

Wanneer een onderneming een samenwerking aangaat met een andere onderneming is het handig om gemaakte afspraken vast te leggen in een overeenkomst. Vaak wil je als ondernemer bij een samenwerking op lange termijn echter nog niet alle afspraken in detail vastleggen. Dan kan het handig zijn om een zogenaamde mantelovereenkomst op te stellen. In dit artikel bespreken we alles wat jij moet weten over een mantelovereenkomst en wanneer het voor jou als ondernemer handig is om te gebruiken.

Wat is een mantelovereenkomst precies?

Een mantelovereenkomst is een overeenkomst waarbij enkel algemene afspraken worden vastgelegd tussen twee partijen. De inhoud van de overeenkomst is afhankelijk van de soort opdrachten die verleend moeten worden of de soort producten die geleverd moeten worden tijdens de looptijd van de mantelovereenkomst. Pas wanneer de opdracht daadwerkelijk moet worden uitgevoerd of producten daadwerkelijk moeten worden geleverd worden de afspraken uit de mantelovereenkomst verder ingevuld. Bepalingen die vaak in een mantelovereenkomst worden opgenomen zijn bepalingen over de verantwoordelijkheden en opdrachten van partijen, de looptijd van de overeenkomst en betalingsafspraken. 

Wat is het verschil tussen een mantelovereenkomst en algemene voorwaarden?

Algemene voorwaarden en mantelovereenkomsten hebben vaak met elkaar te maken, maar zijn niet precies hetzelfde. Algemene voorwaarden zijn voorwaarden van beide partijen die leidend zijn bij de onderhandelingen van de mantelovereenkomst. Meestal worden de algemene voorwaarden van toepassing verklaard op de mantelovereenkomst waardoor ze er uiteindelijk onderdeel van uitmaken. Dit is echter volledig afhankelijk van de uitkomst van de onderhandelingen over de mantelovereenkomst. 

Wat zijn de voordelen van een mantelovereenkomst?

Een mantelovereenkomst heeft de volgende voordelen: 

  1. Lange termijn: een mantelovereenkomst wordt meestal afgesloten voor de lange termijn. Dit betekent dat je als ondernemer weet waar je aan toe bent en tegelijkertijd ook wendbaar bent voor veranderingen. De details van de opdracht(en) in de overeenkomst zijn namelijk nog niet ingevuld!
  2. Geen herhaling: je hoeft niet bij iedere opdracht of bestelling afspraken opnieuw vast te leggen, omdat deze al zijn vastgelegd in de mantelovereenkomst. Dit scheelt je kostbare tijd en moeite. 

Hoe lang duurt een mantelovereenkomst ongeveer?

De duur van de mantelovereenkomst kunnen partijen in principe helemaal zelf bepalen. Er kan gekozen worden om een begin- en einddatum af te spreken. Echter worden mantelovereenkomsten meestal aangegaan voor onbepaalde tijd. Als hiervoor wordt gekozen dan worden er in de mantelovereenkomst wel voorwaarden worden opgenomen waarbij nadat deze voorwaarden in vervulling zijn gegaan de mantelovereenkomst beëindigd wordt. 

Hoe kan Firm24 mij hierbij helpen?

Als ondernemer kan een mantelovereenkomst heel handig zijn. Het kan je veel tijd en moeite schelen, maar het is lastig om deze op te stellen. Bij Firm24 willen we je hier graag bij helpen. Wij bieden een adviesgesprek met een van onze juristen, waarin we je meer vertellen over het opstellen van de overeenkomst en je al je vragen kunt stellen. We kunnen een eerste versie opstellen, waarna we hier samen naar kijken. Daarna stellen we de finale versie op. Geïnteresseerd? Klik dan hier!

Gepubliceerd op 31 oktober 2023
Olivier Reinoud linkedin
Olivier studeert Rechtsgeleerdheid, Entrepreneurship & Management aan Leiden University en schrijft artikelen voor Firm24.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00