Kennisbank

Het ANW pensioen: omdat rouwen al lastig genoeg is

Wanneer een van je werknemers komt te overlijden is dit natuurlijk voor iedereen erg ingrijpend. Niet alleen voor jou en je personeel, maar zeker ook voor de nabestaanden. Een partner verliest niet alleen een geliefde, maar ook een groot deel van het gezamenlijke inkomen. Omdat niemand op dat moment aan het financiële plaatje wil denken is de Algemene nabestaandenwet (ANW) in het leven geroepen. Als aanvulling daarop kun je als werkgever een ANW-hiaatverzekering aanbieden, zodat je de achterblijvende partner een extra steun kunt bieden.

Wat is een ANW pensioen?

Gelukkig betekent het overlijden van een werknemer niet dat de achterblijvende partner plotseling geen inkomen meer heeft (naast zijn of haar eigen inkomen). De Algemene nabestaandenwet biedt de achtergebleven partner namelijk een maandelijkse basisuitkering aan. Deze uitkering wordt ook wel het nabestaandenpensioen of het ANW pensioen genoemd. Iedere inwoner van Nederland is hier automatisch voor verzekerd. Dit is wel een beperkt bedrag. Nabestaanden ontvangen namelijk slechts maximaal 70% van het nettominimumloon, afhankelijk van het eigen inkomen.

De voorwaarden

Niet iedere achterblijvende partner heeft recht op een ANW uitkering. Hieraan zijn enkele voorwaarden verbonden, namelijk:

  • Hij of zij moet voor een kind zorgen dat jonger is dan 18 jaar
  • Hij of zij is meer dan of gelijk aan 45% arbeidsongeschikt verklaard

Ook wanneer je de AOW leeftijd hebt bereikt heb je geen recht meer op een ANW uitkering. Verdien je zelf nog veel? Ook dan kan het zijn dat je geen ANW uitkering krijgt. 

De ANW-hiaatverzekering: een extra aanvulling

Het is dus niet zo vanzelfsprekend dat iedere partner van je werknemers recht heeft op een ANW uitkering. Daarnaast is een ANW pensioen voor de achterblijvende partner waarschijnlijk niet voldoende om rond te komen. Denk bijvoorbeeld aan het opvoeden van de kinderen. Dat kost vaak erg veel geld. Het verschil in inkomen tussen het moment voor het overlijden van de partner en na het overlijden van de partner wordt ook wel het ANW-hiaat genoemd. Om dit verschil zo klein mogelijk te maken kun jij als werkgever een ANW-hiaatverzekering afsluiten. Dan kun jij de achterblijvende partner maandelijks een bedrag aanbieden totdat hij of zij de AOW-leeftijd heeft bereikt. 

Samen sta je sterker

Als werkgever kun je de ANW-hiaatverzekering op verschillende manieren aanbieden. Je kunt dit vastleggen in de arbeidsvoorwaarden. Zo kun je bijvoorbeeld werknemers verplichten om mee te betalen aan de premie, zodat iedereen gebruik kan maken van de ANW-hiaatverzekering na overlijden. Je kunt er ook voor kiezen om de keuze om mee te betalen aan de ANW-hiaatverzekering premie bij de werknemer te leggen. Wanneer een werknemer er dan niet voor kiest om de premie te betalen, dan kan hij of zij natuurlijk na overlijden ook geen gebruik maken van de ANW-hiaatverzekering. Leg in beide gevallen in ieder geval altijd wel goed uit aan je werknemers hoe de vork in de steel zit, zodat niemand later voor verrassingen komt te staan.

Adviesgesprek

Regel het via Firm24!

Wil jij na het lezen van dit artikel zo snel mogelijk je ANW-hiaatverzekering regelen of wil je meer informatie over het ANW pensioen? Firm24 helpt je maar al te graag! Plan vandaag nog je gratis check-gesprek in!

Gepubliceerd op 12 oktober 2023
Mylène de Vos linkedin
Mylène is student aan Universiteit van Amsterdam en schrijft daarnaast graag artikelen over ondernemersrecht.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24