Kennisbank

Bedrijfsfusie: het samenvoegen van werkzaamheden

Het kan natuurlijk niet altijd rozengeur en maneschijn zijn wanneer je een eigen bedrijf hebt, maar wat moet je eigenlijk doen als het ineens niet zo goed gaat met je bedrijf? Of als je juist je productie en dergelijken wilt uitbreiden? Een optie die je dan zou kunnen overwegen is een fusie! Er is sprake van een fusie, op het moment dat twee of meer ondernemingen samengaan in één, of wanneer een bedrijf wordt overgenomen door een andere onderneming. Er zijn drie verschillende soorten fusies, elk bevatten een andere structuur en redenen om deze te verrichten. In dit artikel gaan we dieper in op de bedrijfsfusie.

Welke soorten fusies zijn er?

Zoals vermeld zijn er meerdere soorten fusies. In het kort spreken we van:

  • Aandelenfusie: Dit is een fusie waarin de aandelen worden geruild. De aandelen van BV A worden overgedragen aan BV en dit kan ook andersom gebeuren. Ze worden of allemaal of allemaal niet overgenomen.
  • Juridische fusie: Deze fusie is enkel van toepassing voor rechtspersonen. Het moet gaan om dezelfde soort rechtspersoon. Alle bedrijfsmiddelen worden in één rechtspersoon verenigd. De verkrijgende rechtspersoon treedt juridisch op in plaats van de verdwijnende rechtspersoon. Lees hier meer!
  • Bedrijfsfusie: Deze fusie houdt in dat de bezittingen en schulden van de onderneming worden overgedragen. Onderneming A draagt bijvoorbeeld al zijn inventaris, machines etc. over aan onderneming B. Hier gaan we het voornamelijk over hebben in dit artikel.

Wat is precies een bedrijfsfusie?

Een bedrijfsfusie houdt zoals gezegd in dat een bedrijf zijn bezitten en schulden overdraagt aan een andere onderneming. Het bedrijf komt dan ‘leeg’ te staan na de transactie. Wat het prettige is bij een bedrijfsfusie is dat je niet verplicht bent om al je activa en passiva af te staan. Er kan aan de zogenaamde ‘cherry picking’ worden voldaan. Dit houdt in dat de verkrijgende onderneming als het ware kan kiezen welke goederen moeten worden overgedragen bij de fusie.

handen schudden

Voordelen van een bedrijfsfusie

Een bedrijfsfusie brengt een hoop voordelen met zich mee. Zoals hierboven vermeld kun je dus gebruik maken van ‘cherry picking’. Hierdoor kun jij met je onderneming je productiviteit of afzet vergroten, je kunt namelijk kiezen welke onderdelen je overneemt waardoor je dan natuurlijk alleen onderdelen kiest die jou gunstig uitkomen. Ook kan een bedrijfsfusie bijvoorbeeld aantrekkelijk zijn wanneer je:

  • Goedkoper wilt inkopen
  • Schaalvoordelen wilt genieten
  • Een monopolistische positie wilt creëren voor jezelf
  • Toegang wilt verkrijgen tot nieuwe markten
  • Sneller je beoogde doel wilt bereiken
  • Winstgevender wilt worden
  • Administratieve voordelen wilt verkrijgen

Nadelen van een bedrijfsfusie

Natuurlijk is een bedrijfsfusie niet alleen maar voordelig. Er moet ook rekening worden gehouden met de mindere kanten van een bedrijfsfusie. Het is van belang dat je goed onderzoek doet voordat je gaat fuseren. Denk goed na over alle consequenties die zich eventueel voor zouden kunnen doen. Hier een aantal gevallen die zich bijvoorbeeld voor kunnen doen:

  • Het kan ingewikkeld zijn om contractuele verplichtingen over te nemen van een andere onderneming.
  • Alle bezittingen moeten apart worden overgedragen.
  • Het kan zijn dat de beleidsvrijheid onder druk komt te staan. Je kan namelijk niet per definitie meer alles zelf bepalen, maar je hebt hier veel minder vrijheid in.
  • Het kan voor de gemeente of andere concurrenten negatief uitvallen.
  • Het kan zo zijn dat je eigen werknemers moet teleurstellen, dat zij ontslagen worden, of economische plichten voor hen veranderen.
Adviesgesprek

Voorwaarden voor een bedrijfsfusie

Het voornaamste waar rekening mee gehouden moet worden, is het feit dat de bedrijfsfusie faciliteit niet gericht mag zijn op het uitstellen of ontlopen van de belastingheffing. Er moeten zakelijke overwegingen gelden. Deze gelden bijvoorbeeld al niet wanneer de aandelen in de overnemende BV binnen 3 jaar worden verkocht aan iemand anders. Ook dien je rekening te houden met aparte belastingregels die gelden bij een fusie. Een fusie zorgt namelijk vaak voor een verandering van aandeeleigenaren. Er is over het algemeen geen sprake van een koopsom in de vorm van geld. De overdracht van onroerende zaken zijn bijvoorbeeld in principe vrijgesteld van de belasting.

Wat ook van belang kan zijn is dat je weet met wie je in zee gaat, het is handig om te weten dat het goed klikt met de andere ondernemers. Het is belangrijk dat je de werknemers erbij betrekt, zij zijn natuurlijk degenen die jouw bedrijf maken, het is van belang dat ook zij zich goed voelen bij een eventuele fusie. Dit zijn ook externe factoren waar het handig is om rekening mee te houden.

Hoe kan Firm24 jou helpen?

Al met al kan een fusie dus heel voordelig uitpakken. Je dient wel goed onderzoek te doen en te bedenken dat er ook minder fijne consequenties aan zo een fusie kunnen kleven. Maar dit kan ook weer voorkomen worden als alles goed geregeld is! Dit kun je uiteraard met alle gemak bij ons doen!

  • Een eerste adviesgesprek: dit betreft telefonisch adviesgesprek met een van onze specialisten. Het eerste contact zal binnen 48 uur zijn, en uiteindelijk volgt er een uitgebreid advies per mail.
  • Een volgende stap is het Project plan: ook dit contact zullen wij binnen 48 uur met jou opnemen. Bovenop het adviesgesprek, komt er ook nog een uitgewerkt advies voor jouw specifieke situatie. Wij zullen alle benodigde informatie verzamelen en maken een offerte op maat!
  • De laatste stap is de Bedrijfsfusie: deze zullen wij dan helemaal voor jou in orde maken!

Mocht je nog vragen hebben over de werking van een bedrijfsfusie, of wil je weten wat wij voor jou kunnen doen? Neem dan snel contact met ons op!

Gepubliceerd op 12 oktober 2023
Jason Buck linkedin
Jason is Juridisch content schrijver bij FIRM24 en daarnaast student rechtsgeleerdheid.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24