Kennisbank

Een bedrijfshypotheek aanvragen

Ben je van plan een bedrijfspand te kopen of je huidige bedrijfsruimte te verbouwen, maar heb je niet voldoende eigen financiële middelen hiervoor? Het afsluiten van een bedrijfshypotheek kan dan uitkomst bieden. Met een zakelijke hypotheek kun je namelijk de koop of verbouwing van een bedrijfspand financieren en tegelijkertijd een waardevolle investering in je onderneming doen.

Wat is een bedrijfshypotheek?

Een bedrijfshypotheek is een zakelijke lening die je afsluit voor de aankoop of verbouwing van een bedrijfsruimte. Denk bijvoorbeeld aan een winkelpand, kantoorruimte of productieloods. Een belangrijke voorwaarde voor het afsluiten van een bedrijfshypotheek is dat de ruimte voor eigen gebruik is en niet voor de verhuur aan derden. 

Een ander kenmerk van de zakelijke hypotheek is dat deze een lange looptijd heeft. Hoe lang die looptijd is, hangt weer af van een aantal factoren. Sluit je de lening af voor de verbouwing van je bedrijfspand, dan is de looptijd meestal korter dan wanneer je de lening aangaat voor de koop van een bedrijfsruimte. In de regel variëren de looptijden van een bedrijfshypotheek van 5 jaar tot 20 jaar.

5 manieren om slim jouw bedrijfspand te financieren

Voordelen en nadelen van een eigen bedrijfspand

Een bedrijfspand is een belangrijk en wezenlijk onderdeel van je onderneming. Het maakt deel uit van je imago en kun je daarmee dus zien als het visitekaartje van je bedrijf. Het juiste pand vinden dat past bij jouw onderneming, groeiplannen en ambities is dus van essentieel belang. Iedere onderneming en iedere situatie is uniek. Het is dus altijd raadzaam om advies aan te vragen, zodat je de juiste afweging kunt maken tussen de voor- en nadelen.

Voordelen bedrijfsruimte kopen

  • Je kunt de bedrijfsruimte naar eigen wens inrichten en verbouwen.
  • Je bepaalt zelf hoe lang je in het bedrijfspand blijft.
  • Het biedt uitbreidingsmogelijkheden voor in de toekomst.
  • Het is een investering in je eigen vermogen of pensioen als de waarde van het pand stijgt.
  • De maandlasten van een bedrijfshypotheek zijn vaak lager dan wanneer je huurt.
  • De rentekosten zijn fiscaal aftrekbaar.

Nadelen bedrijfsruimte kopen

  • Het eigen vermogen dat je in je pand stopt kun je niet voor andere doeleinden gebruiken.
  • Je dient een deel zelf te financieren.
  • Je bent minder flexibel; de bedrijfsruimte moet dus passen bij je groeiplannen.
  • Je bent zelf verantwoordelijk voor alle onderhoudskosten, zowel klein als groot. 

De kosten van je bedrijfshypotheek berekenen 

Wanneer je een lening afsluit, wil je natuurlijk vooraf precies weten wat de kosten zijn en waar je aan toe bent. Zowel de hoogte als de kosten van een bedrijfshypotheek zijn afhankelijk van diverse factoren en zijn daarmee voor iedere ondernemer anders.

Looptijd en hoogte zakelijke hypotheek

De uiteindelijke kosten hangen op de eerste plaats af van de hoogte van het leenbedrag en van de looptijd van de lening. Veel geldverstrekkers financieren meestal tot een maximum van circa 70% van de marktwaarde van het pand dat je koopt. Vaak wordt om die reden om een eigen inbreng gevraagd. Hoe hoger deze eigen inbreng is, hoe lager de kosten voor de bedrijfshypotheek zullen uitvallen.

Timer

Financiële situatie van je onderneming

De financiële gezondheid van je onderneming is een andere belangrijke factor wanneer je een zakelijke hypotheek wil afsluiten. De geldverstrekker zal de jaarcijfers van je bedrijf willen zien, om te bepalen of je de maandlasten van een bedrijfshypotheek kunt betalen. Ben je startend ondernemer, dan heb je nog niet de beschikking over jaarcijfers. Een goed ondernemingsplan en onderbouwde financieringsaanvraag zijn dan extra belangrijk.

Rente van de bedrijfshypotheek vergelijken 

Een zakelijke hypotheek betaal je in termijnen en met een afgesproken rentepercentage terug. De maandelijkse lasten bestaan uit de aflossing, bankkosten, de hypotheekrente en een eventuele risico-opslag. Deze opslag is een soort extra rente die soms door de geldverstrekker wordt berekend. Hoe beter je bedrijf er financieel gezien voor staat, hoe lager deze rente-opslag zal zijn.

Overige kosten bij het kopen van een bedrijfspand

Naast de rente en aflossing zijn er bij het kopen van een bedrijfspand nog andere kosten waar je rekening mee dient te houden. Wil je tijdens de looptijd van je lening extra aflossen, dan berekent de bank vaak extra kosten. Het openstaande bedrag daalt immers, waardoor de bank rente misloopt.

Houdt ook rekening met de eenmalige kosten die komen kijken bij het afsluiten van een bedrijfshypotheek. Zo betaal je eenmalig taxatiekosten, overdrachtsbelasting en notariskosten.

Adviesgesprek

Hoe sluit je een bedrijfshypotheek af?

Een zakelijke hypotheek afsluiten is niet moeilijk, maar dient wel zorgvuldig te gebeuren. Het start met een persoonlijk gesprek, waarbij je samen met een financieel adviseur kijkt naar je wensen en de ontwikkeling van je bedrijf. Hiermee gaat de adviseur vervolgens aan de slag. Hij of zij zal precies uitzoeken welke geldverstrekkers en voorwaarden passen bij jouw situatie en zal de exacte kosten van de hypotheek berekenen. Dit resulteert in een op maat gesneden advies, met daarin een compleet overzicht van alle kosten en voorwaarden van de verschillende aanbieders.

Persoonlijke begeleiding van begin tot eind

Met dit uitgebreide persoonlijk advies kies je vervolgens voor één van de mogelijkheden, waarna je adviseur de financiering namens jou gaat aanvragen. Hij of zij weet precies welke documenten je hiervoor nodig hebt en zorgt tevens voor een goede onderbouwing richting de geldverstrekker. Je wordt in het gehele traject dus goed begeleid en ondersteund.

Hierdoor heb je niet alleen een grotere kans van slagen, maar kun je jezelf ondertussen op je eigen bedrijf blijven focussen. Nadat de bedrijfshypotheek is goedgekeurd, wordt het papierwerk bij de notaris in orde gemaakt en kun je aan de slag in je nieuwe bedrijfspand.

Tot slot (aanrader)

Ben je na het lezen van dit artikel net als veel andere ondernemers nieuwsgierig hoe dit persoonlijk voor jou uitpakt? Plan dan een gratis checkgesprek in.

Gepubliceerd op 12 oktober 2023
logo_firm24_color_9b432741b9
Firm24 linkedin
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24