Kennisbank

Bescherming voor je werknemers, hoe zit dat?

Het leven gaat niet over rozen, dat geldt ook voor werknemers en voor jou als werkgever. Een werknemer die in loondienst werkt, wordt in Nederland gelukkig op een hoop manieren beschermd door middel van werknemersverzekeringen. Werknemersverzekeringen dienen de werknemer te beschermen als hij of zij in een ongewenste situatie terechtkomt, denk bijvoorbeeld aan het geval dat een van de werknemers in jouw onderneming arbeidsongeschikt raakt. Normaliter zou hij of zij dan zonder baan en inkomen komen te zitten, maar dankzij werknemersverzekeringen is dit toch niet het geval. Deze werknemersverzekeringen zijn ook voor jou als werkgever van belang om vanaf te weten.

Wat is een werknemersverzekering?

Een werknemersverzekering is een verzekering die de situatie van de werknemer beschermt. Op het moment dat deze persoon werkloos of arbeidsongeschikt raakt, ontvangt hij of zij normaal gesproken geen inkomen. Werknemersverzekeringen zorgen ervoor dat er dan toch nog sprake is van inkomen, je werknemers krijgen dan vaak een uitkering van de overheid. Maar de overheid kan geen uitkeringen uitkeren wanneer er geen geld binnenkomt, hierdoor betalen de betalingsplichtigen een deel aan desbetreffende verzekeringen. Daarom is iedereen die in Nederland in loondienst werkt, verplicht om verzekerd te zijn voor bepaalde werknemersverzekeringen.

Welke werknemersverzekeringen zijn er?

Er is niet één werknemersverzekering, elke situatie is verschillend. De voornaamste werknemersverzekeringen zijn:

De werkloosheidswet (WW)

Dit is over het algemeen de bekendste werknemersverzekering. De naam zegt het al, deze is van toepassing op het moment dat je werkloos raakt. Over het algemeen krijg je wanneer je werkloos bent geraakt de eerste twee maanden 75% van je laatstverdiende inkomen. Duurt het langer dan twee maanden? Dan zal het 70% worden. Een werkloosheidsuitkering kan maximaal twee kalenderjaren duren.

Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA)

Deze uitkering is van toepassing op het moment dat je werknemer volledig of deels arbeidsongeschikt raakt. Het duurt vaak minstens drie maanden, en het maximum is 24 maanden. Het is onder te verdelen in de volgende twee categorieën: 

1.   IVA (inkomensvoorziening volledig arbeidsongeschikten), hier kom je in aanmerking voor op het moment dat iemand volledig arbeidsongeschikt is en nog maar 20% of minder van het oude loon kan verdienen. Ook moet het zo zijn dat dit in de toekomst naar alle waarschijnlijkheid niet omhoog zal gaan.

2.   WGA (werkhervatting gedeeltelijk arbeidsongeschikten), hier kom je in aanmerking voor op het moment dat je minstens twee jaar ziek bent, en waarschijnlijk in de toekomst weer kan werken.
Een check

Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering (WAO)

Deze wet is de voorganger van de WIA. Deze is allen van toepassing op mensen die sinds 2004 al deze verzekering krijgen uitgekeerd. In sommige gevallen kan het zo zijn dat je alsnog een WAO toegewezen krijgt, alleen dan dien je wel vóór 1 januari 2004 ziek te zijn geworden en dit nog steeds te zijn.

Ziektewet (ZW)

De ziektewet is bedoeld voor mensen die geen aanspraak kunnen maken op het loon van een werkgever. Vaak hebben ze geen werkgever, denk bijvoorbeeld aan iemand die een baan heeft als uitzendkracht. De werknemer ontvangt dan niet alsnog een deel van het loon, hierdoor kun je aanspraak doen op de ziektewet en hier een vergoeding van krijgen. Dit loon zou je anders wel ontvangen als er sprake is van een werkgevers-werknemersrelatie. Het gaat dus om zieke werknemers zonder vaste baan en zonder vast loon.

Waar moet je op letten bij werknemersverzekeringen?

Let er op dat werknemersverzekeringen verplicht zijn, iedereen die in loondienst werkt dient hier een premie voor te betalen. Jij als werkgever mag dit niet aftrekken van je loon, maar toch is de werkgever degene die het betaalt aan de verzekeringsmaatschappij. Als je dan aanspraak maakt op een verzekering, dan wordt dit uitgekeerd door een overheidsinstantie.

Handenschudden

Werknemersverzekering regelen bij Firm24

Een werknemersverzekering is voor iedereen van belang, dus ook voor jou! Alleen het is altijd per situatie verschillend en het regelen kan ook als lastig ervaren worden, daarom kunnen wij dit voor jij heel eenvoudig regelen. Wij kunnen voor jou een pakket samenstellen dat bestaat uit alle bovenstaande verzekeringen. Klik hier en check de mogelijkheden!

Gepubliceerd op 26 september 2023
Jason Buck linkedin
Jason is Juridisch content schrijver bij FIRM24 en daarnaast student rechtsgeleerdheid.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00