Kennisbank

Btw-nummer, waar is dat nummertje eigenlijk voor nodig?

Als ondernemer krijg je regelmatig te maken met cijfertjes en nummers. En dan hebben we het niet alleen over cijfers en nummers in je eigen financiële administratie, maar ook over de nummers die nodig zijn voor de externe administratie, zoals het KvK-nummer, het loonheffingennummer en het btw-nummer. In deze blog staan we stil bij het btw-nummer, want als ondernemer is dit elf cijferige btw-nummer voor jou onmisbaar! Met dit nummer laat jij namelijk aan de klanten weten dat je btw-plichtig bent en dat je dus ook een BTW tarief rekent bij je producten en diensten. Benieuwd waarom dit nummer zo onmisbaar is? Lees snel verder! 

BTW, hoe zat dat ook alweer?

‘Is dat de prijs inclusief of exclusief BTW?’, BTW kennen we allemaal wel. Als klant kennen we BTW vooral als dat bedrag dat we moeten betalen wanneer we een product of dienst kopen en als ondernemer kennen we het vooral als de belasting die betaald moet worden over de omzet. Beide soorten BTW zijn precies hetzelfde, want de belasting die je als ondernemer betaalt over de omzet bereken je door in de prijs van de producten of diensten die je aanbiedt. Dat bedrag dat je doorberekent is dan weer die 21 procent of 9 procent BTW die de klanten betalen over hun producten of diensten. Bijna alle ondernemers moeten btw-aangifte doen, ook wel aangifte omzetbelasting genoemd. Meer daarover lees je in dit artikel!

Het btw-identificatienummer (btw-id)

Bijna alle ondernemers moeten dus btw-aangifte doen, maar waar dient dat btw-nummer dan eigenlijk voor? Met jouw unieke btw-code laat je zien dat je btw-aangifte doet en dus BTW heft over de producten of diensten die je aanbiedt. In andere woorden laat je zien dat je btw-plichtig bent aan de klanten en leveranciers. Zonder btw-nummer mag je als ondernemer ook geen BTW rekenen over producten en diensten. Omdat je met het btw-identificatienummer aantoont dat je btw-plichtig bent, is het verplicht om in Nederland dit btw-nummer op correspondentie die je hebt met de klanten en leveranciers te vermelden. Dit gaat vooral over facturen, maar ook op de website moet je jouw btw-nummer vermelden. 

Btw-identificatienummer versus omzetbelastingnummer 

BTW is dus ook wel omzetbelasting en wanneer je btw-aangifte doet dan doe je dus belasting over je omzet. Toch is het btw-identificatienummer niet het enige btw-nummer dat we kennen. Er zit namelijk een verschil in het btw-identificatienummer en het omzetbelastingnummer. Het btw-identificatienummer gebruik je namelijk in de correspondentie naar de klant en de leveranciers, terwijl je het omzetbelastingnummer gebruikt in de communicatie naar de Belastingdienst. Door het omzetbelastingnummer te gebruiken weet de Belastingdienst met wie ze te maken hebben wanneer je aangifte omzetbelasting doet. Beide nummers zijn dus btw-nummers, maar er zit wel degelijk verschil in het gebruik ervan. 

Waar vind ik de nummers?

Voor beide nummers hoef je als ondernemer vaak niks te doen. De nummers worden namelijk toegestuurd door de Belastingdienst. Het enige wat jij hiervoor hoeft te doen is je onderneming inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK). De KvK geeft dit door aan de Belastingdienst en binnen twee weken ontvang jij je unieke btw-nummers. In uitzonderlijke gevallen heb je wel een btw-nummer nodig, terwijl er geen KvK-inschrijving nodig is. Denk bijvoorbeeld aan informele verenigingen of open fondsen voor gemene rekening. In zo’n geval is het btw-nummer zelf aan te vragen via de Belastingdienst middels het formulier ‘opgaaf startende onderneming.’ Het btw-id is te herkennen aan de volgende structuur: NL - 9 cijfers - B - 2 cijfers en is te vinden op de correspondentie met je klanten en leveranciers en als het goed is ook op je eigen website. Het omzetbelastingnummer bestaat ook uit 9 cijfers - B - 2 cijfers, maar dan dus zonder landcode ervoor. Ben jij benieuwd welke nummers er naast het btw-nummer nog van belang zijn voor jou als ondernemer? Een duidelijk overzicht van alle verschillende nummers vind je in dit artikel

Check, check

Het kan zijn dat je jouw btw-id nummer niet kan vinden. De eerste plek waar je dan het beste kan kijken is op de correspondentie met klanten en leveranciers. Wanneer je hem echt niet meer kan vinden, dan kan je hem altijd checken en laten controleren via de Belastingdienst. Soms kan het ook handig zijn om de geldigheid van andere btw-id nummers te checken. Bijvoorbeeld wanneer je met een bedrijf gaat samenwerken in Nederland of ergens anders in Europa. Het is in dat geval ook mogelijk om de geldigheid te checken van andere btw-id nummers. Dit kan je doen via de website van de Europese commissie.

Tot slot!

Hopelijk hebben we je een beetje op weg kunnen helpen en weet jij nu precies hoe het zit met het btw-nummer! Heb je nog andere vraagstukken? Neem een kijkje op onze kennisbank of tussen de andere blogs

Gepubliceerd op 31 oktober 2023
Kiki Dusebout linkedin
Kiki is Content schrijver bij FIRM24. Ze schrijft over allerlei onderwerpen m.b.t. ondernemingsrecht.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24