Kennisbank

BV opheffen? Dit moet je weten!

Bij Firm24 richten wij niet alleen veel BV’s op, maar we assisteren ook veel ondernemers bij de beëindigen van hun bedrijf. Het stoppen met de BV is vaker dan je denkt een verstandige keuze. Sommige ondernemers richten in een opwelling een BV op en komen er na twee jaar achter dat de BV alleen maar administratieve last heeft opgeleverd zonder dat van het mooie idee ooit iets is terecht gekomen.

Andere ondernemers hebben een grote structuur met meerdere BV’s opgericht en komen erachter dat een BV geen functie meer heeft en beter kan worden beëindigd. Lees hier meer redenen om een BV op te heffen. In veel van deze gevallen is de opheffing door turboliquidatie een praktische oplossing. Maar hoe gaat dat in zijn werk?

Hoe werkt een BV opheffing?

Zoals het woord al doet vermoeden is een turboliquidatie een snelle manier om je besloten vennootschap op te heffen. Dit gaat door middel van een aantal stappen: Eerst nemen de aandeelhouders het besluit om de BV te ontbinden. Dit wil zeggen dat ze de BV laten ophouden met bestaan. Daarna wordt de BV uitgeschreven bij de Kamer van Koophandel. Tot slot moet de BV ook bij de Belastingdienst worden uitgeschreven. Je doet je laatste BTW-aangifte en VPB-aangifte (vennootschapsbelasting).

Risico’s turboliquidatie

Na de beëindiging moet de BV vaak belasting afdragen en een jaarrekening indienen over de periode van vóór de opheffing. Die afrekening vindt in de praktijk altijd plaats na de BV opheffing. Hef je een kleine BV op en heb je nooit een boekhouder gehad? Wij kunnen je helpen met de afronding van jouw boekhouding.

Als je de financiën niet goed afwikkelt loop je risico als bestuurder. Het besluit tot ontbinding wordt genomen door de aandeelhouders, zeker, maar de ontbinding wordt ingeschreven door het bestuur. En het bestuur is verantwoordelijk voor de financiën van de BV. Als er na opheffing blijkt dat er een schuldeiser niet betaald is dan kan deze schuldeiser persoonlijke aansprakelijkheid van de bestuurder vorderen.

Financieel mismanagement

Wat is financieel mismanagement? Bijvoorbeeld het ten onrechte uitkeren van dividend aan aandeelhouders, terwijl daar schuldeisers mee betaald hadden moeten worden. Maar ook het opheffen van een BV door middel van een turboliquidatie, terwijl er nog schuldeisers waren. Zorg er dus voor dat alle schuldeisers zijn afbetaald voordat u tot opheffing over gaat. Een eventuele schuld aan jezelf of een medeaandeelhouder telt hier niet bij mee. Een turboliquidatie is dus vooral geschikt voor een BV waar weinig mee is gedaan. Bijvoorbeeld een tussen of top-holding of een in onbruik geraakte pensioen- of spaar BV. Als je tientallen jaren een handelsonderneming hebt gehad met internationale contracten en sluimerende aansprakelijkheden, kies dan voor de reguliere opheffing met vereffening en een advertentie in de krant. Een turboliquidatie is te risicovol vanwege de mogelijkheid op (verborgen) schulden.

Kosten opheffen BV

Bij Firm24 kan je jouw BV opheffen voor de vaste lage prijs van €249,-. Dit is inclusief alle benodigde documenten en afhandeling. Op werkdagen wordt je aanvraag binnen 6 uur behandeld! Dit is inclusief het intakegesprek met de notaris, alle KvK formulieren, indiening bij het handelsregister en updates en juridisch advies gedurende het hele proces.

Praktische stappen voor het opheffen van je bv

  1. Zorg dat BV leeg is en geen schulden heeft. Dus geen verplichtingen of lopende contracten. Een laatste beetje cash mag nog op de rekening staan.
  2. Zorg dat je een voorziening neemt voor laatste posten zoals BTW, VPB, e.d.. Dit is cash, maar dit telt niet mee als “baten” omdat je ze later weer moet afdragen.
  3. Vul samen met Firm24 de documenten voor de opheffing in. Nadat je de stukken ondertekend hebt teruggestuurd dient Firm24 de stukken voor je in bij de KVK. Jij wordt “bewaarder van de boeken” van de BV.
  4. Tegelijkertijd keer je de laatste cash uit naar de aandeelhouders (dividend) of naar de bestuurders (loon), afhankelijk van situatie.
  5. Als de opheffing bij de KVK is verwerkt eindigt de BV. Je nominale aandelenkapitaal valt belastingvrij vrij. Maak dit bedrag over naar de aandeelhouder(s) met het kenmerk “vrijgevallen nominaal aandelenkapitaal”.
  6. In principe licht de KVK de Belastingdienst in dat de BV is geëindigd. Houd dat goed in de gaten en informeer de Belastingdienst hierover zo nodig.
  7. Als bewaarder van de boeken betaal jij de laatste belastingen. Als de bankrekening van de BV nog bestaat verricht je de betalingen daar vanaf.
  8. Hef de bankrekeningen van de BV op.
  9. Als bewaarder van de boeken dien je nog een jaarrekening in over het laatste jaar bij de KVK.

Ten slot (aanrader)

Ben je na het lezen van dit artikel net als veel andere ondernemers op zoek naar verdieping over dit onderwerp? Dat kan! Plan dan nu een gratis gesprek in met één van onze adviseurs! Klik hier.

Gepubliceerd op 23 maart 2023

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31(20) 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00