Kennisbank

De aandelenoverdracht: hoe regelt u dit efficiënt als accountant?

Stel: het bedrijf van één van uw klanten groeit hard. Dan kan het voorkomen dat investeerders aandelen in zijn of haar bedrijf willen kopen en dus het eigendom verandert. Uw klant klopt vervolgens bij jou aan om te vragen of jij de aandelenoverdracht kan regelen. Wilt u weten hoe u dit als accountant zo efficiënt mogelijk kan doen? In dit artikel hebben we alles in vier stappen samengevat zodat u als accountant snel aan het werk kan gaan!

Stap 1: Maak een situatieschets voor uzelf en uw klant

Iedere aandelenoverdracht is uniek. Dit komt ten eerste doordat de aandelen van ieder bedrijf niet altijd even veel waard zijn. Ten tweede kan een aandelenoverdracht meerdere dingen betekenen. Zo kan de aandeelhouder van een bedrijf geheel vertrekken, een stapje terugnemen of een nieuwe aandeelhouder aannemen om zijn of haar plaats aan de top te delen. Wat wél bij iedere aandelenoverdracht gelijk is, is het feit dat het altijd uit twee onderdelen bestaat, namelijk:

  1. Het fiscale gedeelte: dit gedeelte houdt zich voornamelijk bezig met het vaststellen van de waarde van de aandelen. Nadat u de waarde hebt vastgesteld, stelt u de prijs en andere voorwaarden op in een koopovereenkomst. Dit is een document waarin u alle regeltjes omtrent het kopen en verkopen van de aandelen vastlegt en ondertekent. Tenslotte dient u ook een recente balans van de activa en de passiva van het bedrijf van uw klant te maken.
  2. Het notariële gedeelte: dit gedeelte focust zich op de notariële akte. Wanneer u een aandelenoverdracht wilt regelen, dan moet er namelijk altijd een notariële akte worden opgesteld door de notaris. Dit moet u als accountant dus wel uitbesteden. Hiervoor kunt u gelukkig altijd bij Firm24 terecht. Omdat elke aandelenoverdracht uniek is, plannen we eerst een telefonisch intakegesprek in. Op die manier kunnen we samen met jou en de notaris uw precieze situatie goed in kaart brengen. Zo bespoedigen we het proces en zorgen we voor een snelle dienstverlening.


Ons advies? Plan eerst een belafspraak in en stel onder andere de volgende dingen vast:

  • Gaat het om een interne of externe aandelenoverdracht?
  • Is mijn geschatte prijs reëel?

Stap 2: Bepaal hoeveel hooi u zelf op uw vork neemt

Afhankelijk van de werkdruk die u op het moment van de aandelenoverdracht als accountant ervaart, kunt u ervoor kiezen om bepaalde onderdelen van het proces uit te besteden. U kunt als accountant natuurlijk ook het hele proces voor uw klant regelen. Het fiscale gedeelte is immers toch al grotendeels uw taak. Jij bent expert in de cijfers. Maar wanneer u nogal wat hooi op uw vork hebt, kunt u er ook voor kiezen om het notariële gedeelte aan uw klant over te laten. Stel dan een goede verkoopovereenkomst en balans op die jouw klant vervolgens aan de notaris kan voorleggen. Ziet u als accountant écht even door de cijfers het bos niet meer, dan kunt u er tenslotte ook altijd nog voor kiezen om het fiscale gedeelte uit te besteden aan een fiscaal partner. 

Stap 3: Het intakegesprek

Wanneer u de waarde van de aandelen hebt vastgesteld en de koopovereenkomst en de balans hebt opgesteld, dan is het tijd voor het intakegesprek. Deze stap kunt u zelf ondernemen, maar kunt u ook uitbesteden aan uw klant. Wees er dan wel van bewust dat uw klant mogelijk niet goed weet hoe de fiscale vork in de steel zit. Daarom is het goed wanneer uw klant op dat moment goed begeleid wordt door een specialist. Bij Firm24 zorgen we ervoor dat uw klant goed wordt voorgelicht door een adviseur door middel van: 

  • Een adviesgesprek: tijdens dit gesprek kunt uw klant eerst gratis even sparren met een Firm24 expert.
  • Een richtprijs. Omdat het voor uw klant lastig kan zijn om een inschatting te maken van het gehele kostenplaatje, geeft onze adviseur van Firm24 uw klant eerst een richtprijs.

Kiest u er als accountant voor om het intakegesprek zelf te voeren? Dan ontvang u van ons direct een offerte op maat. Nadat de betaling, die zowel uzelf als uw klant kan genereren, is voltooid ontvangt uw klant een e-mail om zich te kunnen identificeren. Vervolgens ontvangt uw klant een tweede e-mail om de volmacht te kunnen ondertekenen. Nadat de notaris de notariële akte heeft opgesteld kan jouw klant hem doornemen en goedkeuren. That’s it!

Gepubliceerd op 28 maart 2024
Mylène de Vos linkedin
Mylène is student aan Universiteit van Amsterdam en schrijft daarnaast graag artikelen over ondernemersrecht.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24