Kennisbank

De kleine zakelijke lening; wat is het en wanneer gebruik je het?

Soms heb je als onderneming kosten die je even niet kan betalen of kan het zijn dat je juist geld nodig hebt om verder te groeien of een investering te doen. Wanneer je relatief laag bedrag nodig hebt, kan een kleine zakelijke lening uitkomst bieden om jouw zakelijke financiering rond te krijgen. Wat de kleine zakelijke lening precies is, vertellen we je in dit artikel.

De kleine zakelijke lening: wat is het?

Een kleine zakelijke lening is een zakelijke lening maar dan met een minder groot bedrag. Het is dus eigenlijk een kleine bedrijfslening. Bij een zakelijke lening krijg je een geldbedrag van de geldverstrekker wat je kan gebruiken voor allerlei uitgaven. De grootte van het gelbedrag, de rente en het aflossingstermijn verschillen per kleine zakelijke lening.

De Kleine zakelijke lening: voor wie?

Veel grote bedrijven sluiten een zakelijke lening af om zo zaken te kunnen financieren. Wanneer je een startend ondernemer bent of een klein-of middenbedrijf bent, heb je soms niet de mogelijkheden om een zakelijke lening, ook wel bedrijfslening genoemd, te kunnen afsluiten. Bovendien is het vaak ook helemaal niet nodig en is een kleine lening al genoeg. De kleine zakelijke lening is dus vooral voor de kleine- en middenbedrijven erg aantrekkelijk. Toch mag je ook als grote onderneming een kleine zakelijke lening afsluiten en is deze lening dus voor allerlei soorten ondernemingen een optie.

Waarvoor gebruik ik hem?

Een kleine zakelijke lening kan voor van alles en nog wat worden gebruikt, afhankelijk van jouw situatie. Vaak worden zakelijke leningen gebruikt om bedrijfskapitaal te verkrijgen om zo kosten als huur en salarissen te kunnen dekken. Daarnaast kun je een bedrijfslening aanvragen om je onderneming uit te breiden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het lanceren van een nieuw product of een nieuwe dienst of aan andere korte of langlopende investeringen. Ook voor de aankoop van bedrijfsmiddelen kun je een zakelijke lening aanvragen. Verder is het ook zakelijk financieren van voorraden, reclames en marketingproducten mogelijk middels een zakelijke lening.

Zakelijk krediet versus zakelijke lening

Een zakelijke lening, zakelijk krediet, rekening courant krediet (flexibel krediet): vaak wordt het allemaal gezien als verschillende soorten zakelijke leningen. Toch is een zakelijke lening anders dan het zakelijke krediet. Bij een kleine zakelijke lening ontvang je het leenbedrag in één keer op je rekening. Het afgesproken rentepercentage los je in termijnen af. Dus je betaalt bijvoorbeeld per maand een vast bedrag. Bij een doorlopend krediet spreek je een vast bedrag af dat altijd voor je klaar staat bij de kredietverstrekker. Je kan dit gebruiken wanneer je het nodig hebt en wanneer je geld hebt opgenomen is het daarna meteen af te lossen. De rente betaal je enkel over het geldbedrag dat je daadwerkelijk hebt gebruikt.

De voorwaarden van een kleine zakelijke lening

De voorwaarden voor een zakelijke lening verschillen per verstrekker, per lening en zijn ook afhankelijk van je persoonlijke omstandigheden. Vaak kijkt een verstrekker onder andere naar jouw financiële situatie en naar jouw bedrijfsgeschiedenis. Vaak is het ook nodig om documenten in te leveren. Zo is het in sommige gevallen bijvoorbeeld nodig dat je bedrijf minimaal 12 maanden (1 jaar) bestaat.

Hoe regel ik een kleine zakelijke lening?

Een kleine zakelijke lening kun je op verschillende manieren regelen bij verschillende geldverstrekkers. De eerste stap is bepalen bij welke verstrekker je een kleine zakelijke lening wil aanvragen. Vaak moet je bij de aanvraag verschillende documenten aanleveren voordat je de lening kan afsluiten. Na de beoordeling en goedkeuring teken je meestal een overeenkomst en in sommige gevallen krijg je een zakelijke lening dezelfde dag nog op je rekening.

Firm24 helpt je!

Zowel voor bestaande ondernemers, als voor nieuwe ondernemers kan een kleine zakelijke lening aantrekkelijk zijn. Bij Firm24 kan je terecht voor het regelen van een zakelijke lening! Via deze link start je makkelijk je aanvraag en plan je snel een adviesgesprek in met een van onze adviseurs. Eerst nog vragen? Veel van onze klanten kiezen ook eerst voor een gratis check-gesprek.

Gepubliceerd op 2 november 2023
Kiki Dusebout linkedin
Kiki is Content schrijver bij FIRM24. Ze schrijft over allerlei onderwerpen m.b.t. ondernemingsrecht.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24