Kennisbank

De WGA eigenrisicoverzekering: voor jou en je personeel

Wanneer een van je werknemers ziek wordt is dit voor beide partijen vervelend. Zeker wanneer je personeelslid volledig arbeidsongeschikt raakt. Wanneer dit langer dan twee jaar stand houdt komt je werknemer in de WIA terecht. WIA staat voor Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen en biedt jouw arbeidsongeschikte werknemer een uitkering. De WIA bestaat uit twee verschillende soorten uitkeringen: de IVA uitkering en de WGA uitkering. In dit artikel lees je alles over de WGA en de WGA eigenrisicoverzekering.

De WGA uitkering

Om te begrijpen wat de WGA eigenrisicoverzekering inhoudt is het natuurlijk wel zo handig om te weten wat de WGA inhoudt. WGA staat voor Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten. Personeel dat arbeidsongeschikt raakt kan in aanmerking komen voor een WGA uitkering wanneer ze langer dan twee jaar voor een deel arbeidsongeschikt zijn en kans hebben op herstel in de toekomst. Ook wanneer hij of zij tijdelijk volledig arbeidsongeschikt is, maar in de toekomst zal herstellen, ontvangt je werknemer een WGA uitkering. Je werknemer ontvangt dan een bepaald bedrag per maand. De hoeveelheid is afhankelijk van zijn of haar arbeidsverleden. Alleen personeel dat volledig arbeidsongeschikt is en blijft komt in aanmerking voor de WGA uitkering.

beveiliging

Eigenrisicodrager voor de WGA: wat is dat?

Iedere werknemer betaalt mee aan de Werkhervatting Gedeeltelijke Arbeidsgeschikten in de vorm van een premie, die onderdeel is van de Werkhervattingskas (Whk). Of je nu zelf arbeidsongeschikt personeel in dienst hebt of niet. Je bent als werkgever namelijk standaard verzekerd voor de WGA bij het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV). Er is een uitzondering: eigenrisicodragers voor de WGA betalen geen premie. Ook jij als ondernemer kunt hier dus voor kiezen. Vergeet dit niet door te geven aan de Belastingdienst. Wanneer je eigenrisicodrager bent voor de WGA, dan ben jij als werkgever degene die de WGA uitkering aan je arbeidsongeschikte werknemer betaalt, in plaats van het UWV. Ook ben je daarnaast verantwoordelijk voor zijn of haar re-integratie.

De voordelen van een WGA eigenrisicoverzekering

Eigenrisicodrager worden voor de WGA klinkt nu misschien nog niet erg voordelig. Toch is dit zeker niet (altijd) waar. Met een WGA eigenrisicoverzekering, die je trouwens wel alleen kunt afsluiten wanneer je een eigenrisicodrager bent, kun jij je arbeidsongeschikt personeel doorbetalen wanneer je er zelf financieel even niet zo goed aan toe bent. Dan betaalt de verzekeraar of je bank je zieke werknemer namelijk gewoon door. Daarnaast betaal je vaak minder premie aan je WGA eigenrisicoverzekeraar dan aan het UWV. Dit is dan weer wel afhankelijk van hoe groot jouw bedrijf is. Tenslotte helpt je verzekeraar je bij de re-integratie van je arbeidsongeschikte werknemer, zodat hij of zij sneller of meer volledig aan de slag kan gaan.

takenlijst

Regel het via Firm24!

Wil jij na het lezen van dit artikel meer informatie over de WGA eigenrisicoverzekering? Dat kan! Firm24 helpt je graag bij het beantwoorden van al je vragen in een check-gesprek! Plan vandaag nog een gesprek in.

Gepubliceerd op 12 oktober 2023
Mylène de Vos linkedin
Mylène is student aan Universiteit van Amsterdam en schrijft daarnaast graag artikelen over ondernemersrecht.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24