Kennisbank

Dek jezelf in met het verzuimprotocol!

Natuurlijk hoop je als werkgever dat je personeel lang gezond blijft. Ook omdat jouw onderneming dan een grotere kans heeft om heel oud te worden. Maar de ervaring leert dat personeel nu eenmaal van tijd tot tijd ziek wordt. Dit kan dan gaan om een klein griepje in de winter, maar soms moet een werknemer langer thuis blijven omdat hij iets ernstigers onder de leden heeft. Hoe lang het verzuim van je werknemer ook duurt, als werkgever ben je altijd verplicht om actie te ondernemen. In dit artikel lees je daarom alles over het verzuimprotocol!

Wat is verzuim?

Als werknemer ben je verplicht om iedere week een bepaald aantal uren op je werk te verschijnen. Toch kan het wel eens voorkomen dat een personeelslid zich niet goed genoeg voelt om uit bed te stappen, de fiets of de auto te vinden en naar het werk te gaan. In zo’n geval zal een werknemer zich ziek melden en spreken we van verzuim. Wist je dat je als werkgever dan verplicht bent om (een deel van) het loon door te betalen? In dit artikel lees je er alles over!

Twee soorten verzuim

Waarom een werknemer niet helemaal fris en fruitig is weet je als werkgever natuurlijk niet meteen. Niemand is namelijk verplicht om dit direct te melden. Alleen de arbodienst (die werkgevers ondersteunt bij verzuim) of de bedrijfsarts mag hier naar vragen. Soms kan het dus gaan om een gebroken teen of een flinke griep, maar in sommige gevallen kunnen ernstige ziekten zoals kanker ervoor zorgen dat een werknemer langdurig afwezig is. Daarom worden er twee soorten verzuim onderscheiden:

  • Kort verzuim. Dit houdt in dat een werknemer zich voor een aantal dagen of enkele weken ziek meldt. Dit is vaak niet ernstig, maar houdt dit als werkgever wel goed in de gaten. Soms kan kort verzuim, zeker wanneer het vaker voorkomt, leiden tot langdurig verzuim.
  • Langdurig verzuim. Dan spreken we van een afwezigheid van zes of meer weken. Wanneer een werknemer langer dan 42 weken ziek is ben je als werkgever verplicht om dit te melden bij het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV). Na een afwezigheid van 2 jaar mag je met je werknemer in gesprek gaan over de toekomst. Wanneer er namelijk geen zicht is op herstel is het voor beide partijen misschien beter om over ontslag na te denken.
verzuimprotocol

De rechten en plichten van verzuim

Steeds meer werknemers vinden privacy belangrijk. Daarom zijn veel werkgevers verplicht om dit te respecteren, ook bij verzuim. Als werkgemer moet je je daarom houden aan een bepaald aantal regels wanneer een werknemer zich ziek meldt. Die regels zijn vastgelegd in de Arbowet en de Wet verbetering poortwachter. Een voorbeeld hiervan is dat je als werkgever niet zomaar mag vragen naar wat een werknemer precies onder de leden heeft. Wat je wel mag vragen is:

  • Hoe lang iemand afwezig denkt te zijn.
  • Waar je werknemer uitziekt en op welk telefoonnummer hij of zij te bereiken is.
  • Welke zakelijke taken de werknemer door het verzuim niet kan uitvoeren.
  • Of een bedrijfsongeval de oorzaak is van het verzuim.
  • Of een verkeersongeluk de oorzaak is van het verzuim.
  • Of iemand gebruik kan maken van het vangnet van de Ziektewet.

Het verzuimprotocol als vangnet

Om er zeker van te zijn dat je als werkgever aan alle voorwaarden van de Arbowet en de Wet verbetering poortwachter voldoet dien je een verzuimprotocol op te stellen. Dit is een document waarin stap voor stap beschreven staat wat jij als werknemer en werkgever moet doen wanneer er sprake is van verzuim. Zo moet je als werknemer binnen een week aan de arbodienst doorgeven dat een van je werknemers ziek is. Het liefst eigenlijk nog binnen 24 uur. Een verzuimprotocol voorbeeld is daarnaast bij wie de werknemer zich ziek moet melden, en voor welke tijd. Daarnaast kun je eigen regels toevoegen die passen bij jouw onderneming. Op die manier zijn jij en je personeel er zeker van dat je geen stappen overslaat wanneer er iemand ziek wordt. Zo kan jij als werknemer niet aansprakelijk worden gesteld omdat je er voor zorgt dat je personeel zo goed mogelijk behandeld wordt. Daarnaast zal door middel van een verzuimprotocol ook minder snel sprake zijn van verzuim, omdat werknemers zich door alle regels nooit langdurig ziek kunnen melden zonder dat er daadwerkelijk sprake is van ziekte.

Check-gesprek

Regel je verzuimprotocol vandaag nog via Firm24!

Als ondernemer wil je natuurlijk alles goed geregeld hebben, zeker wanneer iets verplicht is zoals een verzuimprotocol. Omdat wij bij Firm24 iedere dag klaar staan om je zo goed mogelijk te helpen kun je vandaag nog een intakegesprek regelen met een advocaat. Dan weet je zeker dat je binnen 48 uur tegen een voordelig tarief wordt geholpen om jouw verzuimprotocol zo goed mogelijk op te stellen!

Gepubliceerd op 12 oktober 2023
logo_firm24_color_9b432741b9
Firm24 linkedin
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24