Kennisbank

Dividend uitkeren - hoe en wanneer is het mogelijk? + Video

Gaat het goed met je onderneming? Dan is het misschien wel tijd om jezelf en je mede-aandeelhouders te belonen! Dit kan bijvoorbeeld door dividend uit te keren. Je onderneming heeft dan zo veel winst gemaakt, dat er een deel door kan stromen naar de aandeelhouders zelf. Wel zitten hier veel (fiscale) regels aan verbonden. Daar leggen we je in dit artikel alles over uit!

Dividend aan jezelf uitkeren? Dit zijn je opties! 

Wat is dividend?

Dividend is een winstuitkering aan de aandeelhouders van een onderneming. Als je onderneming goed draait en er veel geld binnenkomt kan je ervoor kiezen om deze winst uit te keren. Je kan het zien als een beloning voor de aandeelhouders, omdat zij ooit in de onderneming geïnvesteerd hebben of de onderneming gestart hebben krijgen ze een tegenprestatie. Let wel op: dividend is wat anders dan preferente aandelen. Je leest er alles over in dit artikel!

Wanneer mag je dividend uitkeren?

Het uitkeren van dividend is aan een aantal wettelijke regels verbonden zodat er geen misbruik van gemaakt wordt. De belangrijkste regels zijn de balanstest, de uitkeringstoets en het verplichte DGA-salaris:

Balanstest

Een BV moet wettelijke en statutaire reserves aanhouden. Dit zijn reserves die een BV verplicht aan moet houden omdat dit, zoals de naam al verklapt, is opgenomen in ofwel de wet ofwel de statuten. Reserves bestaan uit geld dat achter de hand wordt gehouden, om in de toekomst te gebruiken voor een specifiek doel. De balanstest houdt in dat er alleen dividend uitgekeerd mag worden als het eigen vermogen van de BV hoger blijft dan de wettelijke en statutaire reserves.

Uitkeringstoets (liquiditeitstest)

Bij de uitkeringstoets moet het bestuur kijken of de onderneming na de voorgenomen dividenduitkering nog minstens twaalf maanden haar schulden kan betalen als deze opeisbaar worden. Hierbij moet het bestuur in de toekomst kijken, wat onvoorspelbare situaties met zich mee kan brengen. Om die reden hoeft er alleen gekeken te worden naar ‘redelijkerwijs te verwachten ontwikkelingen'.

Verplicht DGA-salaris

Daarnaast is het voor de directeur grootaandeelhouder (DGA) ook van belang om rekening te houden met het verplichte DGA-salaris. Zoals later in dit artikel uitgewerkt zal worden is het uitkeren van dividend fiscaal voordeliger dan het uitbetalen van salaris. De Belastingdienst heeft, om te voorkomen dat directeur grootaandeelhouders uitsluitend dividend uitkeren, een minimaal DGA-salaris van € 51.000 verplicht. Dit salaris moet dan marktconform zijn. Maar kan in sommige gevallen ook onder de € 51.000 zitten, bijvoorbeeld als de BV nog geen inkomsten heeft. Je leest in dit artikel hoe dat werkt!

 

Wie kan dividend uitkeren?

Het tussentijds uitkeren van dividend mag niet zomaar. De mogelijkheid hiertoe moet vastgelegd zijn in de statuten van je BV. Is dit zo? Dan is de Algemene Vergadering van Aandeelhouders bevoegd om hiertoe te besluiten. Daarna moet het bestuur van de BV toestemming geven voor de dividenduitkering. Om te bepalen of ze dit moeten doen voeren zij de balanstest en uitkeringstoets uit. Als het bestuur groen licht geeft mag de besloten vennootschap dividend uitkeren. Voert het bestuur deze tests niet goed uit, dan zullen ze persoonlijk aansprakelijk gesteld worden voor de geleden schade bij een faillissement. Let daar dus goed bij op! Hier lees je meer over het zijn van hoofdelijk aansprakelijk en wat dit precies inhoudt.

Hoe hoog is de belasting op het uitkeren van dividend?

Wanneer de BV dividend uitkeert, dan wordt het uitgekeerde dividend in twee stappen belast. Ten eerste moet de BV dividendbelasting betalen over de behaalde winst. De eerste € 395.000 wordt in 2023 belast met 15% en de winst daarboven met 25,8%. Daarna zal de aandeelhouder zelf ook nog belasting moeten betalen. Als je grootaandeelhouder bent (meer dan 5% van de aandelen) dan moet je opgeven in je aangifte inkomstenbelasting hoeveel dividend je uitkeert. Het netto ontvangen bedrag zal dan in box 2 belast worden tegen een percentage van 26,9%. Dit is - bij een hoger salaris - wel voordeliger dan het uitbetalen van salaris aan jezelf.

Voorbeeld: dividend uitkeren is voordeliger dan salaris

Stel je voor: je onderneming maakt € 100.000 winst en wilt dit aan jou uitkeren. Dan heeft de onderneming 2 opties: ofwel het aan jou uitbetalen als loon, ofwel het uitkeren als dividend. Indien je het uitkeert als loon zal het worden belast volgens het twee-tarievenstelsel. Dit houdt in dat de eerste € 69.398 zal worden belast tegen een percentage van 37,07% en alles daarboven tegen een percentage van 49,5%. Na deze belastingen zal er nog € 59.127 overblijven in jouw portemonnee. Bij het uitkeren van dividend zal er eerst 15% belasting worden geheven en daarna nog eens 26,9% over het overgebleven deel. Na deze belastingen zal er nog € 62.135 overblijven in jouw portemonnee. Dividend uitkeren is dan dus voordeliger!

geld

Wat is deelnemingsvrijstelling?

Twee keer belasting betalen over dezelfde winst klinkt natuurlijk nooit goed. Daarom is de deelnemingsvrijstelling in het leven geroepen! Bij structuren aan BV's die aan elkaar gekoppeld zitten, wordt er namelijk vaak geschoven met de winst via dividenduitkeringen. Over die dividenduitkeringen wordt normaal gesproken 15% dividendbelasting geheven. Maar als dit over meerdere stappen verschoven moet worden, wordt de dividendbelasting dus meermaals over dezelfde winst geheven. Daarom stelt de deelnemingsvrijstelling dat de dividendbelasting niet geheven hoeft te worden over BV's die aan dezelfde structuur deelnemen. Een BV neemt deel aan de andere BV als deze minimaal 5% van de aandelen bezit.

Voorbeeld: Een veelgebruikte, simpele structuur is de structuur om een holding boven je BV te zetten. Deze structuur werkt als volgt. Een eerste BV waarvan jij de aandelen bezit richt nog een tweede BV op. De eerste BV heeft dan 100% aandeel in de tweede BV en neemt dus deel aan deze BV. De werkzaamheden vinden plaats binnen de tweede BV, dus deze BV boekt alle winst. Als jij als ondernemer je winst zou willen innen via dividend zal dit eerst uitgekeerd moeten worden aan de eerste BV en daarna uitgekeerd moeten worden aan jou. Daardoor zou je zonder deelnemingsvrijstelling dus 2 keer dividendbelasting moeten betalen voordat je je winst ontvangt. Met deelnemingsvrijstelling wordt die eerste dividendbelasting niet geheven, want de eerste BV neemt deel aan de tweede BV, en wordt je winst dus niet dubbel belast.

Advies op maat bij Firm24

Het uitkeren van dividend kan een tijdrovende en ingewikkelde klus zijn. Daarom kan het handig om hier begeleiding bij te ontvangen door een ervaren jurist. Dat kan ook bij Firm24! Wij kunnen je begeleiden door middel van een adviesgesprek of door middel van het opstellen van een projectplan. Als je behoefte hebt om het volledige proces uit te besteden kan dat ook bij ons! Wij zullen er dan voor zorgen dat jouw dividend uitgekeerd wordt op jouw bankrekening zonder dat je ernaar om hoeft te kijken. Daarbovenop is de deelnemingsvrijstelling misschien nog wel ingewikkelder. Het is namelijk erg technisch. Daarbij kunnen we je ook helpen door middel van een adviesgesprek of door je fiscaal te begeleiden met een projectplan.

een magneet

Ten slot (aanrader)

Deelnemingsvrijstelling, dividend, liquiditeits test, etc., het is allemaal erg ingewikkeld! Daarom kunnen wij het goed begrijpen als je na het lezen van dit artikel nog vragen hebt. Daar helpen wij je dan ook graag mee! Schroom niet om gebruik te maken van de chat rechtsonder of plan hier jouw gratis check-gesprek in!

Gepubliceerd op 23 oktober 2023
thijs_c87800c2e4
Thijs van Holthuijsen linkedin
Thijs van Holthuijsen was werkzaam als Growth Hacker bij FIRM24 en schreef daarbij artikelen over ondernemen. Inmiddels werkt hij bij KWF Kankerbestrijding.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00