Kennisbank

Duurzame goederen: voordelig voor het milieu en de portemonnee

In tijden waarin de gezondheid van het klimaat onder druk staat, liggen er voor ondernemers zoals jij veel kansen. Door duurzame goederen in te kopen en te gebruiken voor het leveren van je product of dienst, heb je een goede invloed op het milieu en draag je bij aan een betere toekomst. Je laat zien dat je maatschappelijk verantwoord onderneemt en investeert in een betere wereld.

Duurzaam (is) goed

Maar wat zijn duurzame goederen precies? Waar in de toeleveringsketen van je onderneming liggen kansen op verduurzaming? Duurzame goederen zijn goederen die over een langere periode slijten en niet in één keer helemaal worden opgebruikt of geconsumeerd. Voorbeelden van duurzame goederen op het werk zijn bedrijfsauto’s en bureau’s, maar ook printers. Het tegenovergestelde - niet-duurzame goederen - zijn zaken die in één keer verbruikt worden of een levensduur van minder dan drie jaar hebben (pakken papier, bijvoorbeeld). Duurzame goederen vormen daarmee een investering waarvan het rendement zich op lange termijn uitbetaalt.

Hoe koop ik duurzame goederen in?

Om te bepalen welke duurzame goederen je kunt inkopen, is de eerste stap te bepalen wat je daadwerkelijk nodig hebt. Zijn er niet-duurzame goederen die je uit je bedrijfsvoering kunt verwijderen? Papier is een niet-duurzaam goed waar veel onderneming tegenwoordig zonder kunnen, aangezien de digitalisering het mogelijk heeft gemaakt om alles wat moet worden opgeslagen in de cloud te bewaren. Bepaal voor jezelf welke niet-duurzame goederen je kunt missen. Daarna is het zaak de goederen die je nodig hebt in te kopen met bepaalde eisen. Ga verschillende producenten af en vraag naar de levensduur van de producten. Als je voor je werknemers een bedrijfsauto zoekt, kies er dan een met een lange levensduur en weinig CO2-uitstoot (denk aan elektrische auto’s). Neem stevige bureau’s en stoelen (liefst van hout of gerecycled materiaal) die lang mee gaan.

geld

Financiering van duurzame goederen

Omdat duurzaamheid meestal valt of staat met bouwkwaliteit, zijn voor duurzame producten duurde grondstoffen nodig die worden verwerkt in de aanschafprijs. Daardoor kan het zijn dat duurzame producten niet altijd betaalbaar zijn voor jou als ondernemer. Gelukkig zijn er voldoende financieringsmogelijkheden voor duurzame bedrijfsvoering. Denk daarbij aan:

  • zelf energie opwekken: door te investeren in zonnepanelen, isolatie en led-verlichting bespaar je veel stroom en wek je zelf de stroom op die je wel gebruikt. Dit levert op termijn veel rendement op en lage kosten;
  • een groenlening afsluiten: dit zijn speciale leningen voor duurzame initiatieven. De rentes zijn lager en de looptijden langer, perfect dus voor de verduurzaming van je onderneming. Meer weten over de groenlening? Klik hier;
  • subsidies vanuit de overheid: de overheid wil ondernemers graag helpen met het zetten van duurzame stappen. Daartoe zijn verschillende subsidies in het leven geroepen waarop jij als ondernemer aanspraak kunt maken. 
  • crowdfunding: hierbij vergaar je via een online platform kapitaal zonder tussenkomst van een bank. Er zijn altijd wel mensen die duurzaamheid willen financieren. Er zijn zelfs diverse websites die zich specifiek richten op crowdfunding voor duurzame projecten. Ga er eens naar op zoek en lees wat er mogelijk is.

Firm24 is er niet alleen voor advies over groene leningen, maar kan jou ook helpen met andere vormen van financiering voor je duurzame projecten! Wil je daar meer over weten? Plan een vrijblijvend adviesgesprek in.

Gepubliceerd op 12 oktober 2023
Max Zuidinga linkedin
Max is student Nederlandse taal en cultuur en schreef daarnaast enkele artikelen.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24