Kennisbank

Een intentieverklaring, wat is het?

Een intentieverklaring is een verklaring van een werkgever dat een werknemer een arbeidsovereenkomst zal krijgen voor een onbepaalde tijd. Naast dat het extra zekerheid geeft, wordt de verklaring ook gebruikt bij het aanvragen van een hypotheek. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over een intentieverklaring!

Wat is een intentieverklaring?

De intentieverklaring is dus een verklaring die wordt uitgegeven door een werkgever. Zo’n verklaring houdt in dat zolang de werknemer zijn werk goed blijft doen en er geen onverwachte situaties zich voordoen, er een arbeidsovereenkomst zal worden aangeboden die voor een onbepaalde tijd geldt. Het geeft de werknemer niet het recht op het contract, het is namelijk alleen een intentie. In de intentieovereenkomst staat informatie over het contract dat de werkgever wil geven. De werknemer kan een intentieverklaring aanvragen, maar de werkgever is nooit verplicht om deze ook echt uit te geven. De keuze om een intentieverklaring op te stellen ligt uiteindelijk altijd bij de werkgever.

Intentieverklaring voorbeeld

De intentieovereenkomst geeft aan wat voor contract aangeboden gaat worden en wat het nieuwe loon zal worden. Het zal altijd gaan over een contract voor een onbepaalde tijd. Een intentieverklaring kan de volgende onderdelen bevatten:

  • Het KVK nummer van de werkgever
  • Of de werknemer geld heeft geleend van de werkgever
  • Of er beslag op het loon van de werknemer ligt
  • Een bedrijfsstempel

Intentieverklaring hypotheek

Als je geen vast contract hebt, dan wordt het loon dat je verdient niet meegenomen wanneer je een hypotheekaanvraag doet. Dit is in principe niet wat je wil, want dit betekent dat je een lagere hypotheek krijgt. Als je bij de aanvraag een hypotheek een intentieverklaring indient, wordt het loon dat je in de toekomst zal verdienen en hierin staat opgenomen meegenomen ter berekening van de hypotheek. Het laat zien dat je in de toekomst de vaste lasten kan betalen en dus is er een grote kans dat er een hogere hypotheek wordt gegeven. Een intentieverklaring kan voor de aanvraag van een hypotheek zo dus erg voordelig zijn.

Wat is het verschil met een werkgeversverklaring?

Een intentieverklaring wordt vaak verward met een werkgeversverklaring, maar het zijn toch echt twee verschillende dingen. Een werkgeversverklaring is een verklaring dat je voor een bepaalde werkgever werkt. Als je een huis wil kopen en in loondienst bent, is deze verklaring te allen tijde nodig. Ook als je een vast contract hebt. Zo weet de bank dat jij ergens in dienst bent. De intentieverklaring is bedoeld voor situaties waarin je een huis wil kopen terwijl je geen vast contract hebt en deze wel in toekomst zal krijgen. Als je de intentieverklaring aanlevert bij het aanvragen van een hypotheek heb je daarnaast ook een werkgeversverklaring nodig. De werkgeversverklaring kan per jaar verschillen van format.

Intentieverklaring bij inbreng

Een intentieverklaring kan ook gebruikt worden wanneer een VOF of eenmanszaak wordt omgezet in een BV. Er wordt dan schriftelijk verklaard dat jij als ondernemer de intentie hebt om de ene rechtsvorm bij de BV in te brengen. Het geeft je het recht om de resultaten van jouw onderneming met terugwerkende kracht aan de BV toe te rekenen.

Naar papier wijzen

Ten slot (aanrader)

Als je hulp wilt bij het opstellen of juist aanvragen van een intentieverklaring of nog andere vragen hebt, neem dan vooral contact op met het team van Firm24! Wij helpen je graag verder.

Gepubliceerd op 11 december 2023
Sophie Ehren linkedin
Sophie is student Rechtsgeleerdheid & Psychologie. Daarnaast schrijft ze voor content voor ondernemers.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24