Kennisbank

De gerechtelijke incassoprocedure: wat te doen als de betaling uitblijft?

Als ondernemer doe je er alles aan om je klantrelaties zo goed mogelijk te behouden. Soms zijn er helaas klanten die jou dit wel heel moeilijk maken doordat ze weigeren om je facturen te betalen. Ook nadat je ze al veel financiële ruimte hebt gegeven. In zo’n geval is de klant dan even geen koning en is het wellicht tijd om naar de rechter te stappen. In dit artikel lees je daarom alles over de gerechtelijke incassoprocedure!

Wat is een gerechtelijke incassoprocedure?

Wanneer je er alles aan hebt gedaan om jouw debiteuren te laten betalen via een reguliere incassoprocedure, ook wel de minnelijke fase genoemd, en zij nog steeds weigeren om te betalen, dan is er gelukkig nog een volgende manier om je geld toch te krijgen. Dit kan door een juridische procedure in gang te zetten, ook wel gerechtelijke procedure genoemd. Nadat je klant is gedagvaard zal hij of zij voor de rechter moeten verschijnen. De rechter doet dan een uitspraak over de situatie, waar een vonnis uit zal volgen. Afhankelijk van dit vonnis kan er vervolgens een gerechtsdeurwaarder worden ingezet om de klant tot een betaling te dwingen. Dit gehele proces noemen we een gerechtelijke incassoprocedure.

computer

De vier stappen

De uitkomst van zo’n gerechtelijke incassoprocedure ligt natuurlijk nooit vast, omdat iedere situatie van elkaar verschilt. De stappen die worden genomen tijdens het proces liggen daarentegen wel vast.

De dagvaarding

Allereerst zal de klant een dagvaarding ontvangen. Dit betekent dat de klant verplicht wordt gesteld om voor de rechter te verschijnen. Natuurlijk zal de deurwaarder eerst controleren of het gehele verhaal wel klopt, zodat niet iedereen elkaar zomaar voor de rechter kan slepen wanneer hij of zij een dag te laat heeft betaalt. Daarom wordt er eerst informatie opgevraagd over de desbetreffende klant in andere registers.

De procedure

Nu de klant weet dat hij voor de rechter moet verschijnen heeft hij of zij zeven dagen de tijd om zich tegen de dagvaarding te verweren. Dat betekent dat de klant met argumenten of bewijs kan aantonen dat hij of zij gelijk heeft en jij ongelijk. Dit kan hij of zij zowel mondeling als schriftelijk doen bij een kantonrechter. De klant kan er ook voor kiezen om zich tijdens de eerste zitting te verdedigen. Dan moet het alleen wel verlopen via een advocaat omdat het dan gaat om een zogenaamde civiele zitting. Natuurlijk kun jij als schuldeiser vervolgens op jouw beurt reageren op het verweer van de klant via een advocaat.

Het vonnis

Nadat zowel jij als je klant allebei het woord hebben gedaan zal de rechter bepalen wat het vonnis wordt. Hij of zij bepaalt hoeveel en of er betaalt moet worden, en wie de gerechtelijke procedure moet betalen. Wanneer de rechter bepaalt dat de klant inderdaad fout zat zal hij of zij hiervoor moeten opdraaien.

De executie

Meestal zal de klant dan nu wel eindelijk de openstaande facturen betalen. Wanneer dit nóg niet het geval is kan er een gerechtelijke deurwaarder worden ingezet die de klant alsnog dwingt om de rekening te betalen. Wanneer dan klant dan weigert, kan de deurwaarder financiële of materiële zaken innemen.

Wanneer wel en wanneer niet?

Een gerechtelijke incassoprocedure is vaak erg effectief. Toch brengt het kosten met zich mee en daarom moet je zeker weten dat de uitkomst in jouw voordeel zal zijn. Controleer daarom eerst of je zelf alle mogelijke stappen hebt ondernomen om de klant te laten betalen. Zo komt de klant niet voor verrassingen te staan en heeft hij of zij de mogelijkheid om alsnog te betalen. Wanneer je er vervolgens zeker van bent dat je er alles aan hebt gedaan om een juridische procedure uit te stellen, dan is het hoog tijd voor een gerechtelijke incassoprocedure.

documenten

Regel het via Firm24!

Een gerechtelijke incassoprocedure kan ingewikkeld zijn. Daarnaast kan een gerechtelijke incassoprocedure spannend zijn omdat je niet zomaar iedere dag in de rechtszaal zit. Daarom helpt Firm24 je maar al te graag om je gerechtelijke incassoprocedure zo goed mogelijk te laten verlopen. Daarom kun je vandaag nog online een adviesgesprek inplannen over de gerechtelijke incassoprocedure! Wil je graag weten of een gerechtelijke incassoprocedure voor jouw situatie een slimme zet is? Dan kun je een haalbaarheidsonderzoek inplannen.

Gepubliceerd op 7 maart 2024
Mylène de Vos linkedin
Mylène is student aan Universiteit van Amsterdam en schrijft daarnaast graag artikelen over ondernemersrecht.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24