Kennisbank

Eenmanszaak, VOF of BV

Je gaat starten met ondernemen en je twijfelt tussen een eenmanszaak of een BV. Maar je hebt eigenlijk nog geen idee wat het verschil is tussen een eenmanszaak, VoF en een besloten vennootschap. Hoog tijd om in te zoomen op deze drie rechtsvormen en de verschillen.

Wat is een eenmanszaak?

Een eenmanszaak is een ondernemingsvorm, net zoals de VoF of een BV. Bij de eenmanszaak is er, zoals het woord het al zegt, één persoon de eigenaar. De eenmanszaak heeft geen rechtspersoonlijkheid. De eigenaar is dus zelf aansprakelijk voor alle schulden en fiscaal gezien wordt het resultaat opgeteld bij het inkomen van de ondernemer.

Hoe richt je een eenmanszaak op?

Een eenmanszaak richt je eenvoudig op door langs te gaan bij de Kamer van Koophandel en de onderneming te registreren. Dit kan ook 100% online bij Firm24!

Wat kost het oprichten van een eenmanszaak?

De kosten voor het oprichten van een eenmanszaak bestaan enkel uit de registratie bij de Kamer van Koophandel. Dit kost € 75,- vrijgesteld van BTW.

documenten

Hoe werkt de aansprakelijkheid bij eenmanszaak?

In het geval van een eenmanszaak ben je voor de volle 100% persoonlijk verantwoordelijk voor de zakelijke schulden die je maakt. De wet maakt geen verschil tussen het vermogen van de onderneming en je privé vermogen. Hierdoor handel je binnen deze rechtsvorm altijd voor eigen risico en rekening. In het ergste geval kan een schuldeiser dus aanspraak maken op bijvoorbeeld je gezinswoning.

Hoe werkt de belasting bij een eenmanszaak?

Je betaalt als eigenaar van een eenmanszaak inkomstenbelasting over de gerealiseerde winst. Dit zijn de zogenaamde tariefschijven van box 1. Voor 2023 zijn de bedragen als volgt: schijf 1 ( t/m € 73.031) wordt belast tegen 37,07%. Inkomen daarboven wordt belast in schijf 2 tegen 49,50%. Bij de berekening van je belastbaar inkomen kan je wel gebruik maken van onderstaande fiscale aftrekposten:

 • Aftrek voor de oudedagsvoorziening (FOR)
 • Zelfstandigenaftrek
 • Meewerkaftrek
 • Stakingsaftrek
 • MKB-winstvrijstelling (14%)

Wat is een VoF?

Een VoF is net zoals een eenmanszaak een ondernemingsvorm. Bij een VoF werken er twee of meer vennoten samen. Het is dus simpel gezegd een samenwerkingsverband. De VoF heeft geen rechtspersoonlijkheid, waardoor de eigenaren zelf aansprakelijk zijn voor alle schulden. Fiscaal gezien wordt het resultaat van de VoF voor elk vennoot naar rato opgeteld bij het inkomen

Hoe richt je een VoF op?

Een VoF richt je eenvoudig op door langs te gaan bij de Kamer van Koophandel en de onderneming te registreren.

Wat kost het oprichten van een VoF?

De kosten voor het oprichten van een VoF bestaan enkel uit de registratie bij de Kamer van Koophandel. Dit kost € 75 vrijgesteld van BTW.

Moet je voor de VOF een contract opstellen?

Het opstellen van een VOF contract is niet verplicht maar wel aan te raden. Je kunt altijd op goed vertrouwen zaken doen maar wij raden het altijd aan om zakelijke afspraken goed op papier te zetten. Meer weten of over het opstellen van een VoF contract? Lees er hier meer over.

Hoe werkt de aansprakelijkheid bij VoF?

In het geval van een VoF is elke vennoot voor de volle 100% persoonlijk verantwoordelijk voor de zakelijke schulden die je maakt. Je bent niet alleen aansprakelijk voor jouw gedeelte van de schulden maar voor alle schulden. Ben je in gemeenschap van goederen gehuwd? Dan kunnen schuldeisers ook aanspraken maken op het privévermogen van jouw partner.

De wet maakt geen verschil tussen het vermogen van de onderneming en je privé vermogen. Hierdoor handel je binnen deze rechtsvorm altijd voor eigen risico en rekening. In het ergste geval kan een schuldeiser dus aanspraak maken op bijvoorbeeld je gezinswoning.

handen schudden

Hoe werkt de belasting bij een VoF?

Heb je geen afwijkende afspraken gemaakt over de winstverdeling dan wordt deze automatisch naar ieder gelijkelijk verdeeld, dus 50/50 in geval van twee vennoten. Je betaalt als mede eigenaar van een VoF inkomstenbelasting over de gerealiseerde winst. Dit zijn de zogenaamde tariefschijven van box 1. Voor 2023 zijn de bedragen als volgt: schijf 1 ( t/m € 73.031) wordt belast tegen van 37,07%. Inkomen daarboven wordt belast in schijf 2 tegen 49,50%. Bij de berekening van je belastbaar inkomen kan je wel gebruik maken van onderstaande fiscale aftrekposten:

 • Aftrek voor de oudedagsvoorziening (FOR)
 • Zelfstandigenaftrek
 • Meewerkaftrek
 • Stakingsaftrek
 • MKB-winstvrijstelling (14%)

Wat is een BV?

Een BV staat voor Besloten Vennootschap en is een ondernemingsvorm net zoals de eenmanszaak en VOF. Kenmerkend voor de BV is dat deze rechtspersoonlijkheid heeft en daardoor separate rechten en plichten heeft, als een echt persoon. De BV kan daarom aansprakelijk gesteld worden en is belastingplichtige. Het eigendom van de BV ligt bij de aandeelhouder of aandeelhouders en wordt bestuurd door het bestuur. Dit kan bestaat uit een of meerdere personen of andere vennootschappen.

Hoe richt je een BV op?

Een BV wordt altijd opgericht door een notaris via een notariële akte. Deze akte bevat de statuten van de BV. Daarin zijn alle wettelijke spelregels opgenomen waar het bestuur en de aandeelhouders zich aan moeten houden. Nadat de oprichtingsakte is gepasseerd door de notaris, wordt deze ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. De kosten voor een BV oprichting lopen uiteen. Bij een notaris kunnen de kosten variëren tussen de €500 en de €1.500 excl BTW. De prijs is erg afhankelijk van het kantoor waar de notaris aan verbonden is. De tarieven voor een Zuidas notaris zullen eerder richting de €1.500 gaan.

Wat kost het oprichten van een BV?

Notarissen mogen in tegenstelling tot veel andere landen vrij tarieven hanteren voor hun diensten. Er zijn ook een aantal online aanbieders waar het aanzienlijk goedkoper is om een BV op te richten. Een BV oprichting via Firm24 kan al vanaf € 399 excl. BTW. Voor die prijs heb je alles geregeld van A tot Z.

Hoe werkt de aansprakelijkheid bij BV?

Beslis je om een BV op te richten, dan word je eigenaar van de BV. Het eigendom van de BV is verdeeld in aandelenkapitaal. Elke eigenaar is houder van (een gedeelte) van de aandelen en wordt daarom aandeelhouder genoemd. Op die manier verwerf je inspraak in de onderneming en kan je tevens aanspraak maken op dividend. Bij deze rechtsvorm is jouw privé vermogen strikt gescheiden van het zakelijke vermogen van de BV. In principe ben je bijgevolg niet persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van je bedrijf. Daarnaast is er altijd een bestuurder in de BV. Deze persoon is aansprakelijk voor de dagelijkse gang van zaken. De aandeelhouder en bestuurder kunnen dezelfde persoon zijn. Lees in dit artikel meer over de aansprakelijkheid binnen de BV.

Hoe werkt de belasting bij een BV?

Een BV betaalt vennootschapsbelasting over de winst. Op het verplicht door de BV te betalen DGA salaris (het zgn. gebruikelijk loon) is een inkomstenbelasting van toepassing.

Je moet de vennootschapsbelasting zien in 3 fasen. De basis voor de berekening is de winst die na aftrek van alle kosten (inclusief het DGA salaris) overblijft. Voor 2023 bedraagt het toe te passen tarief 19% over een eerste schijf van € 200.000, daarboven is het tarief van 25,8% van toepassing.

De winst die resteert na de heffing van de vennootschapsbelasting kan worden uitgekeerd aan de aandeelhouder(s). Hierop is een inkomstenbelasting van 26,9% verschuldigd. (box2).

Afhankelijk van de grootte van de winst bedraagt de gezamenlijke druk van zowel inkomsten- als vennootschapsbelasting tussen de 38,42 % en de 44,69% (19% of 25,8% vennootschapsbelasting).

Wat is het verschil tussen de eenmanszaak, VOF en BV?

Tussen de eenmanszaak, VOF en BV bestaan een aantal grote en kleine verschillen. De belangrijkste verschillen zitten in de aansprakelijkheid en de fiscaliteit. Wil je meer weten over de voor- en nadelen? Lees er dan meer over in dit artikel. Hieronder vind je een schematische voorstelling van de verschillen bij opstart tussen het oprichten van een BV en het starten met een eenmanszaak.

Onderwerp

Eenmanszaak

VoF

BV

OprichtingEnkel inschrijving KvKEnkel inschrijving KvKOprichting door notaris en inschrijving KvK
Meerdere eigenarenNeeJaJa
Kapitaal eisenNeeNeeMinimum van € 0,01 aandelenkapitaal
AansprakelijkheidZakelijke en prive 100%Zakelijke en prive 100%Scheiding tussen vermogen BV en privévermogen
Administratie
 •  BTW aangifte
 • Jaaraangifte
 • IB
 •  BTW aangifte
 •  Jaaraangifte
 •  IB
 • BTW aangifte
 • VPB
 • Loonbelasting
 • Jaarrekening
BelastingenInkomstenbelasting over de winstInkomstenbelasting over de winst
 • Inkomstenbelasting over het salaris
 • Vennootschapsbelasting over winst
 • Box 2 belasting over dividend

Eenmanszaak, VoF of BV, welke kies je?

Twijfel je nog over welke rechtsvorm het meest geschikt is voor jouw onderneming? Wij hebben dan speciaal voor jou een gratis rechtsvormkeuze test ontwikkeld. Op basis van de belangrijkste factoren en jouw wensen krijg je direct een gratis uitgebreid advies in de mail.

Doe gratis de rechtsvormkeuze test

hand en papier

Firm24 helpt!

De juiste rechtsvorm kiezen is niet altijd even makkelijk. Dit komt ook omdat iedere situatie uniek is. Liever een echt persoon als sparringpartner? Bij Firm24 kan je een gratis check-gesprek inplannen met één van onze adviseurs.

Gepubliceerd op 12 oktober 2023
logo_firm24_color_9b432741b9
Firm24 linkedin
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00