Kennisbank

Hoe doe je een goed marktonderzoek?

Voordat jouw onderneming openbaar wordt gemaakt voor het grote publiek, is het belangrijk om de markt te kennen waar je wil toetreden. Wie is jouw doelgroep? Wat trekt deze doelgroep aan? Wat zijn dingen die worden gewaardeerd of juist niet? Deze vragen zijn allemaal onderdeel van een marktonderzoek. Door dit soort zaken in kaart te brengen kan je een schatting maken van de marktpositie van jouw bedrijf. Lees hier 5 stappen om jouw marktonderzoek als een pro aan te pakken.

Stap 1: Ken de ins en outs van jouw branche

Een marktonderzoek kan worden gezien als een soort trechter. Je begint bij het breedste aspect van de markt waar je wil toetreden en maakt deze steeds specifieker. Bovenaan jouw to do list staat het kennen van jouw branche. Voorbeeldvragen die je kan onderzoeken zijn: Hoeveel bedrijven zijn er in deze branche? Welke bedrijven zijn het grootst? Hoeveel bedrijven treden per jaar toe tot deze branche? Hoeveel bedrijven treden per jaar uit deze branche? Welke wetten zijn van toepassing? Veel van deze informatie vind je online, op sites zoals die van de Kamer van Koophandel.

Stap 2: Ken je klanten

Zodra je het gevoel krijgt dat je jouw branche in kaart hebt gebracht, kun je je gaan richten op de doelgroep die je wil bereiken. Wie zijn deze mensen? Wat vinden ze leuk? Hoe trek je hun aandacht? Als jij dit soort vragen weet te beantwoorden, kan je jouw bedrijf hier gericht omheen bouwen. Het ligt natuurlijk wel aan het soort bedrijf dat jij hebt, hoe uitgebreid dit klantenonderzoek moet worden gedaan. Daarbij kan je kwalitatief of kwantitatief onderzoek doen. Bij kwalitatief onderzoek kijk je echt met meer details naar jouw klanten, wat inzicht kan geven in het type klant die jouw bedrijf trekt. Denk bijvoorbeeld aan een survey waarin klanten hun mening geven of een onderzoek naar de interesses van jouw doelgroep.  Bij kwantitatief onderzoek richt je je meer op de data en kijjk je naar cijfers zoals het aantal website bezoekers. Hiermee kan je een stuk sneller informatie over dingen krijgen, maar weet je minder over de mensen zelf. Wil jij echt een consumentenproduct op de markt brengen? Besteed dan ook aandacht aan de keuzeprocessen die de consument doormaakt bij het doen van een aankoop.

Stap 3: Wie is jouw concurrent?

Concurrentie is een groot onderdeel van bedrijfsvoering. Jouw bedrijf moet zich van anderen zien te onderscheiden maar tegelijkertijd kan je ook dingen van hen overnemen. Een grote aanrader is dan ook om een concurrentieonderzoek te verrichten. Je gaat dan op zoek naar potentiële concurrenten en doet grondig onderzoek naar hun werkwijze. Zie wat er wel en niet werkt bij vergelijkbare bedrijven en pas dit toe. Jij kan leren van hun fouten! Door naar de websites, producten en diensten van jouw concurrenten te kijken kan jij een beeld scheppen van wat sterke en zwakke punten zijn. Vooral op zwakke punten valt er winst te behalen, zorg dat jij dit anders aanpakt en win zo de klant voor je. Daarbij zijn sterke punten ook van belang. Als jij iets opmerkt in de service van een concurrent wat je erg aanspreekt, kan je dit in je eigen bedrijf ook verwerken. Leer dus zo van je concurrent. 

Stap 4: De omgevingsanalyse

Voor bedrijven die een fysieke vestiging willen, is de locatie van jouw bedrijf enorm belangrijk. Hierom is een omgevingsanalyse van belang. Bij zo’n analyse ga je kijken naar de kansen en bedreigingen die een bepaalde locatie biedt. Het gaat hier bijvoorbeeld over de bereikbaarheid, de bevolkingsopbouw, toekomstige bouwplannen of wetgeving die betrekking hebben op de buurt. De analyse dient een beeld te geven of de gekozen locatie gunstig zal zijn voor jouw bedrijf. Als jij een winkel opent die gericht is op jongeren, zijn bepaalde buurten gunstiger dan anderen. Waar zitten de hippe tentjes en leuke cafés? Daar loopt jouw doelgroep vaker rond, en kan dus een geschikte locatie zijn. Als je daarentegen een advocatenkantoor runt, is het verstandig om in de buurt te zitten van andere kantoren. Die buurten worden vaak door klanten gezien als goede vestigingen en met alleen de locatie, kom je relevanter over. 

Stap 5: Blijven onderzoeken

Indien jouw bedrijf al van de grond is of je al een marktonderzoek achter de rug hebt, kan je altijd nog onderzoek blijven verrichten ter verbetering van jouw bedrijf. Een goede strategie is bijvoorbeeld een onderzoek naar klanttevredenheid. Aan de hand van vragenlijsten kom je er dan achter wat jouw klanten fijn vinden aan jouw bedrijf en wat ze juist anders zouden willen zien. Hiermee verhoog je de betrokkenheid van klanten en kan je effectieve aanpassingen maken. Je kan ook vragen stellen om erachter te komen of ze vaker bij jouw bedrijf zouden bestellen, hoe ze bij het bedrijf terecht zijn gekomen en wat ze van de gehele bestel ervaring vonden. Dit doen veel bedrijven door een survey op te sturen of een kleine pop-up op hun website te maken. Daarnaast kan je om de zoveel jaar weer een analyse van jouw branche verrichten. Wat is er nu veranderd en hoe ga je daarmee om? Kortom, er is altijd ruimte voor groei en verandering. 

Gepubliceerd op 31 oktober 2023
Sophie Ehren linkedin
Sophie is student Rechtsgeleerdheid & Psychologie. Daarnaast schrijft ze voor content voor ondernemers.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24