Kennisbank

Hoe werkt de online aanvraag van een BV?

Sinds 2013 is de wet gewijzigd en is het makkelijker geworden om een BV op te richten. Waar je vroeger voor een intakegesprek in persoon langsging bij een notaris, kun je tegenwoordig eenvoudig de aanvraag online starten via Firm24. Zodra de online aanvraag is voltooid gaat de notaris aan de slag met de daadwerkelijke oprichting van de BV. In dit artikel leggen we de stappen uit van de online aanvraag.

Hoe start ik de aanvraag voor het oprichten van een BV via Firm24?

De aanvraag voor de oprichting van de BV kun je eenvoudig online starten. Voor de oprichting heeft de notaris gegevens nodig. Bijvoorbeeld de gegevens van de aandeelhouder(s), bestuurder(s) en de activiteiten van de BV. Dit duurt slechts maximaal 10 minuten. Wil je de procedure later afmaken? Geen punt, je maakt namelijk direct een account aan waardoor de informatie blijft opgeslagen en je later weer verder kunt. Mocht je tijdens de aanvraag ergens niet uitkomen dan kun je direct met onze support afdeling chatten (rechtsonderin), bellen of mailen. Zij kunnen je ook direct helpen met juridische of fiscale vragen.

Op basis van jouw aanvraag krijg je direct een besteloverzicht. Nadat je de bestelling hebt voldaan, krijg je de keuze voor de notarisregio en de laatste paar vragen voor de Kamer van Koophandel. Na het voltooien van de online aanvraag ontvang je een bevestiging van de bestelling en de uitleg van de vervolgstappen voor de digitale identificatie.

Hoe werkt de digitale identificatie bij Firm24?

Elke oprichter ontvangt een email met persoonlijke link om de digitale identificatie te starten. Voor de digitale identificatie wordt de software van Onfido gebruikt. Wereldwijd gebruiken grote banken dit systeem al voor hun klanten, zoals Bunq. Meer over de digitale identificatie lees je in dit artikel.

telefoon

Welke vragen worden er gesteld in de aanvraagprocedure?

Tijdens het invullen van de aanvraag kun je de onderstaande vragen verwachten.

Wat zijn de activiteiten van de BV?

Een van de belangrijkste vragen is het doel van de BV. Wat gaat de BV voor activiteiten verrichten en hoe worden deze ontplooit? Vul dit zo uitgebreid en concreet mogelijk in. De notaris dient namelijk op basis van jouw informatie een juridisch doel te omschrijven in de conceptakte. Wij raden aan om geen te beperkte omschrijving in te vullen. Een half a4’tje is daarentegen ook weer overbodig. Bij een duidelijke omschrijving kan de notaris direct aan het werk en hoeft deze niet om extra uitleg te vragen.

Kun je meerdere activiteiten verrichten in dezelfde BV?

Het is mogelijk om een brede doelomschrijving te hanteren per BV. Let wel op dat deze activiteiten in het verlengde van elkaar dienen te staan. Een slager en een fietsenwinkel wordt niet geaccepteerd door de Kamer van Koophandel. Naast weigering van de KvK dien je ook te letten op het risico van de activiteiten. Het is praktisch mogelijk om meerdere activiteiten in dezelfde BV te verrichten maar als de ene activiteit een hoger risico met zich meedraagt. Het is dan nu voordelig maar bij een faillissement wordt de gehele onderneming meegetrokken en ben je alles kwijt.

Wie zijn de oprichter(s)?

Richt je de BV op dan word je aangemerkt als ‘oprichter’ in de statuten van de BV. Bij de oprichting is er altijd minimaal 1 bestuurder en 1 aandeelhouder. De bestuurder en aandeelhouder hoeven niet dezelfde persoon te zijn. Echter, is dit wel vaak het geval. De meeste BV’s worden opgericht door één of twee personen, die zowel aandeelhouder als bestuurder zijn van de BV. Indien er een wijziging plaatsvindt met betrekking tot de aandeelhouder, zal je weer langs de notaris moeten. Zorg dus dat je aan het begin van de oprichtingsprocedure duidelijk hebt wie de aandeelhouders worden van de BV. Het wijzigen van het bestuur kan eenvoudig bij de Kamer van Koophandel. Het wijzigen van een aandeelhouder kan enkel via een aandelenoverdracht en dat moet weer via de notaris (minimale kosten vanaf € 749 excl btw).

Wie zijn de aandeelhouder(s)?

Ten eerste moet je aangeven wie er bij oprichting de aandelen van de BV zullen houden. Dit kan een natuurlijk persoon of een al bestaande (holding) BV zijn. De aandeelhouders zijn eigenaar van de BV. Ook hebben zij enkele rechten tot inspraak over het reilen en zeilen van de BV. Formele besluiten in de BV moeten met toestemming van de aanhouders worden genomen. Daarnaast hebben de aandeelhouders ook recht op de winst. Naar aanleiding van een eventueel besluit van de aandeelhouders kan er een dividenduitkering worden gedaan.

Wie zijn de bestuurder(s)?

Daarnaast heeft de BV ook bestuurders. Deze hebben de dagelijkse leiding in de onderneming en zijn bevoegd om de BV te vertegenwoordigen. Het bestuur bestaat uit minimaal één natuurlijk persoon of vennootschap (een holding kan namelijk de bestuurder zijn van een werk-BV). In de statuten wordt opgesteld of het bestuur zelfstandig of gezamenlijk bevoegd is. Is het bestuur gezamenlijk bevoegd, dan moeten alle besluiten door minimaal 2 bestuurders worden genomen. Deze zullen dus beide een handtekening zetten onder contracten die worden gesloten. Is het bestuur zelfstandig bevoegd dan mag elke bestuurder onbeperkt alle besluiten nemen.

Wat is het aandelenkapitaal?

Het kapitaal van de BV is verdeeld in het aantal aandelen dat bij oprichting wordt uitgegeven. Wij raden aan om te kiezen voor 120 aandelen. Dit is namelijk een makkelijk getal om mee te werken als er in de toekomst eventueel een aandeelhouder bij komt of weggaat. Als je later het aantal aandelen wilt aanpassen zal dit via een notariële akte moeten gaan. Sinds 2012 is er geen verplicht minimumkapitaal meer voor de BV. Je kunt er dus gewoon voor kiezen de aandelen van de BV een nominale waarde van 1 cent te geven. Dan heeft de BV dus een aandelenkapitaal van € 1,20 euro. Dan zul je ook geen problemen krijgen met betrekking tot de volstorting van aandelen.

Wat wordt de naam van de BV?

Vervolgens kan je aangeven wat de naam van de BV dient te worden. Deze naam kan je helemaal zelf verzinnen! Het is verstandig goed over de naam na te denken. Behalve het feit dat je naam natuurlijk pakkend moet zijn, dien je te voorkomen dat er verwarring ontstaat met al bestaande bedrijfsnamen. Check dus van tevoren in het Handelsregister of er al een onderneming bestaat met de naam die jij in gedachte had. Dit kunt je makkelijk opzoeken op de website van de Kamer van Koophandel. Controleer ook altijd of de naam eventueel al staat ingeschreven als merk in het Merkenregister.

Wil je meerdere handelsnamen registreren bij de Kamer van Koophandel? Stuur ons dan een e-mail via support@firm24.com, dan overleggen wij met de notaris wat de mogelijkheden zijn.

Na de oprichting van jouw BV, kan je natuurlijk ook zelf (kosteloos!) een extra handelsnaam toevoegen bij de Kamer van Koophandel.

Wat houdt het voorbeeld van de conceptakte in?

Vervolgens krijg je een voorbeeld van hoe de oprichtingsakte er ongeveer uit zal komen te zien. Dit voorbeeld wordt aan de hand van de door jouw ingevulde gegevens opgesteld middels onze software. Zo kan je alvast zien wat er in de akte zal worden vermeld en wat je er ongeveer van kan verwachten. Later in de procedure ontvang je een officieel conceptakte dat is opgesteld door de notaris.

Extra services?

Firm24 regelt voor jou het notariële traject voor de oprichting van je BV. Daarnaast moet je als (beginnende) ondernemer ontzettend veel verschillende zaken regelen, Firm24 kan je helpen met een aantal extra services. Wij kunnen je ten eerste helpen met templates voor de essentiële contracten, die jij nodig zal hebben voor je BV. Deze contracten pakketten kan je gelijk bij oprichting aanschaffen. Daarnaast moet je een salarisadministratie gaan voeren, omdat je als DGA in loondienst bent bij je eigen BV. Wij kunnen u helpen in de boekhouding. Met het DGA salarisadministratiepakket word je elke maand geholpen met het opmaken van een loonstrook en de aangifte loonbelasting. Dit kunnen wij verzorgen voor €155,- ex btw voor het eerste jaar. Wanneer je dit aanschaft krijg je een korting van €55,- op de oprichting van je BV.

Wat is het besteloverzicht van de BV?

Nadat je alle gegevens heeft ingevuld krijg je een overzicht te zien van de kosten voor de oprichting van jouw BV en de eventuele extra opties die je hebt geselecteerd. In deze prijs zitten alle notariële kosten inbegrepen. De enige kosten die je nog kunt verwachten met betrekking tot de oprichting, is een eenmalige factuur à € 50 voor de inschrijvingskosten bij de Kamer van Koophandel. Deze ontvang je nadat de BV is opgericht.

Bij Firm24 is het mogelijk om te betalen via PayPal of iDeal. Na de betaling kan je een notaris uit ons netwerk selecteren en deze gaat dan direct aan de slag met jouw dossier.

Uit welke notariskantoren kan ik kiezen?

Tijdens de oprichtingsprocedure dien je één keer op afspraak langs te gaan bij de notaris voor de bespreking van de akte. In sommige gevallen kan de akte telefonisch besproken worden. Dit is echter een uitzondering en volledig aan de notaris. Na de betaling, selecteer je bij welke notaris in jouw regio jij op afspraak gaat. Wij zijn aangesloten bij een netwerk van notarissen verspreid over Nederland, je kunt dus altijd ergens in de buurt terecht!

Wat wordt het vestigingsadres van de onderneming?

Bij de aanvullende vragen wordt gevraagd om het vestigingsadres van de BV op te geven. In onze aanvraagprocedure is het enkel mogelijk om te vestigen op het privéadres van één van de oprichters. Wanneer je bij oprichting op een ander adres wilt vestigen gaat er meer tijd en kosten in zitten. Ter verificatie zal je namelijk aan de notaris een ondertekende huurovereenkomst op naam van de BV moeten overleggen en de notaris zal deze overeenkomst op rechtsgeldigheid moeten toetsen. Ook dient er een kopie van een geldig identiteitsbewijs van de eigenaar of rechtmatig verhuurder naar de notaris te worden gestuurd. Dit zorgt beiden vaak voor een drempel. Vaak is het lastig om een huurovereenkomst te verkrijgen wanneer je nog geen KVK-nummer hebt. Vandaar dat wij ondernemers aanraden om eerst te vestigen op uw privé adres.

Na de oprichting kan je eenvoudig en gratis het adres van de BV wijzigen via het online verkrijgbare formulier van de Kamer van Koophandel.

Welke informatie heb je nodig voor het invullen van de procedure?

Nu je weet wat je kan verwachten van de aanvraagformulieren, wil je natuurlijk zo snel mogelijk aan de slag! Voor het invullen van de aanvraagprocedure is het belangrijk dat je de legitimatiebewijzen van alle oprichters bij de hand hebt. Daarnaast hebben wij het privé adres nodig van alle oprichters (overeenkomstig met het BRP). Mocht je deze gegevens voorafgaand aan betaling niet bij de hand hebben, dan is dat geen enkel probleem. De identiteit- of paspoort gegevens kunnen namelijk na betaling ook nog worden verstrekt. In de aanvraagprocedure zullen de vragen verder redelijk voor zich spreken. Aan de rechterkant kun je uitleg vinden, mocht je er niet uitkomen.

Kom je er toch niet helemaal uit? Dan kun je ons uiteraard bellen op 020 30 80 675 of een berichtje sturen via de chat of e-mail. Wij zijn 7 dagen per week beschikbaar om jou te helpen!

bv oprichten

Ten slot (aanrader)

Iedere situatie is uniek en dat kan soms lastig zijn. Ben je na het lezen van dit artikel net als veel andere ondernemers benieuwd naar hoe dit persoonlijk voor jou uitpakt? Plan dan nu een gratis gesprek in met één van onze adviseurs! Klik hier. 

Gepubliceerd op 29 maart 2024
logo_firm24_color_9b432741b9
Firm24 linkedin
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24