Kennisbank

Je inkoop achteraf betalen? Met inkoopfinanciering kan het!

Stel, je hebt een uniek ontwerp gecreëerd voor een van de producten die je BV verstrekt, maar je krijgt de inkoop van het materiaal financieel niet rond. Dat is erg vervelend, maar dit betekent niet automatisch het einde van je plan. Hiervoor kan inkoopfinanciering voor jou een uitweg bieden.

Wat is inkoopfinanciering? 

Nu zul je je afvragen hoe inkoopfinanciering jou kan helpen bij het realiseren van je product- of inkoopplan. Simpel gezegd geniet je bij inkoopfinanciering van een inkoop krediet. Dit houdt in dat je uitstel krijgt van je betaling. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een tussenpersoon, namelijk de geldverstrekker. Hij of zij schiet als het ware geld voor aan de leverancier. Jij ontvangt dan eerst je materiaal of inkoop, creëert en/of verkoopt het product en maakt hier vervolgens winst over. Met de inkomsten die je hebt ontvangen door het verkopen van je product betaal je vervolgens je gemaakte schuld af. Je betaalt de geldverstrekker dan je krediet terug. Zo kun je je inkoop gemakkelijk financieren. 

Let op: inkoopfinanciering wordt ook wel eens trade finance genoemd, maar deze twee termen betekenen hetzelfde.

Twee manieren van inkoopfinanciering 

Er zijn twee manieren om je inkoopfinanciering te garanderen. Allereerst leverancierskrediet met factoring. Daarnaast kun je inkoopfinanciering ook verkrijgen via een zakelijk krediet.

  • Leverancierskrediet met factoring

Wanneer je kiest voor leverancierskrediet met factoring maar je gebruik van een factormaatschappij. Een factormaatschappij financiert voor een vergoeding jouw facturen direct en is op deze manier dus jouw geldverstrekker. Zo kunnen ze dus ook jouw leverancier financieren. De factormaatschappij gebruikt hiervoor jouw verkoopfactuur.  De leverancier zal jou dan vervolgens van een leverancierskrediet voorzien omdat hij gegarandeerd is van een betaling. Uiteraard wil ook de factormaatschappij er zeker van zijn dat jij hun gestelde vergoeding zal betalen. Daarom zullen ze jouw BV alleen financieren wanneer alle tegenover alle inkopen die je doet ook een gesloten bestelling staat. De klanten die deze bestellingen plaatsen, moeten net als jouw BV kredietwaardig zijn. Ze moeten dus aan kunnen tonen dat ze genoeg geld hebben om de dienst of het product te kunnen kopen. 

  • Zakelijk krediet

De twee manier om je inkoopfinanciering te garanderen is via een zakelijk krediet. Dit gaat net even wat anders in zijn werk dan bovenstaande leverancierskrediet met factoring. Bij een zakelijk krediet komt geen factormaatschappij kijken. Jouw zakelijk krediet is een vaststaand bedrag op een zakelijke rekening bij je bank. Zakelijk krediet is voornamelijk handig voor lopende zaken en daarom ook zeer toepasbaar op inkoop van materiaal of producten. Je bepaalt zelf hoe hoog dit bedrag is (afhankelijk van je kredietwaardigheid) en je mag geld van deze rekening afschrijven wanneer je wilt. Wanneer je verkoop bijvoorbeeld seizoensgebonden is dan kan een zakelijk krediet een uitweg bieden wanneer jij in bepaalde maanden een groter aantal inkopen moet doen dan in de daaropvolgenden. Heb je in de winter al je geproduceerde kerstballen verkocht, dan kun je van die gemaakte winst vervolgens je zakelijk krediet aflossen.

Duim

De voorwaarden voor inkoopfinanciering

Soms ben je er zeker van dat een product winst zal opleveren, maar moet je soms een tijdje wachten tot je de uiteindelijke inkomsten hebt ontvangen. Wanneer het product gefabriceerd wordt ligt het namelijk nog niet direct bij de klant op tafel. Om deze tijd door te komen gunt een leverancier je vaak een uitsteltermijn voor je betaling. Hier zijn uiteraard wel enkele voorwaarden aan verbonden. De leverancier neemt namelijk ook een risico wanneer hij ervoor kiest om je achteraf te laten betalen. Hij wil er uiteraard wel zeker van zijn dat hij het bedrag uiteindelijk zal ontvangen. Daarom zal de leverancier en geldverstrekker altijd eerst kijken naar:

  • De kredietwaardigheid van je bedrijf. Dit houdt in dat wanneer jouw bedrijf tot nu toe geen enkel succes heeft geboekt en vaak verlies heeft geleden, zij er niet zo snel voor zullen kiezen om jouw bedrijf een krediet te verlenen.
  • Je gemaakte schulden. De kans is dan namelijk zeer klein dat jij je extra gemaakte schuld zal kunnen terugbetalen. 

Daarnaast worden inkoopfinancieringen alleen verstrekt wanneer je ook een debiteurenfinanciering hebt. Een debiteurenfinanciering sluit je af om niet te hoeven wachten op het geld wat de klant jouw bedrijf verschuldigd is. Ook klanten hebben namelijk vaak de optie om achteraf te betalen. 

Lamp

Hoe kan Firm24 mij hierbij helpen? 

Wij bij Firm24 begrijpen dat je liever tijd besteedt aan het creëren en verkopen van de producten die jouw BV tot een succes maken. Wij helpen jou als ondernemer graag bij het financieren van jouw passie. Weet je bijvoorbeeld niet of je beter kunt kiezen voor leverancierskrediet met factoring of toch voor een zakelijk krediet, dan helpen we je graag in de vorm van een adviesgesprek. Wil je direct aan de slag, dan stellen we graag met jou een projectplan op. Ook wanneer je je liever helemaal niet bezighoudt met het financiële plaatje, dan regelen wij de aanvraag voor jouw inkoopfinanciering! 

Gepubliceerd op 12 oktober 2023
Mylène de Vos linkedin
Mylène is student aan Universiteit van Amsterdam en schrijft daarnaast graag artikelen over ondernemersrecht.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24