Kennisbank

Innoveren binnen je onderneming? Vraag een WBSO aan!

Een van de dingen die ondernemen zo leuk maakt is het feit dat er binnen een onderneming talloze mogelijkheden zijn om je bedrijf te ontwikkelen en te innoveren. Jammer genoeg is het wel vaak zo dat ontwikkelingsprojecten of onderzoeksprojecten aardig wat geld kosten. Gelukkig heeft de overheid een speciale regeling in het leven geroepen om deze projecten zoveel mogelijk te subsidiëren. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over deze zogenaamde WBSO subsidie.

Wat is een WBSO subsidie precies?

WBSO staat voor wet bevordering speur- en ontwikkelingswerk. Het is mogelijk voor ondernemers om belastingvoordeel te ontvangen voor het uitvoeren van ontwikkelings- en/of onderzoeksprojecten. Via jouw belastingaangifte worden bepaalde kosten voor deze projecten via deze regeling vergoed.

Wie komen voor de WBSO subsidie in aanmerking? 

Om voor deze subsidie in aanmerking te komen moet jouw onderneming speur- en ontwikkelingswerk (S&O) uitvoeren. Onder S&O-projecten valt de ontwikkeling van nieuwe producten, productieprocessen of programmatuur en technisch wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast dient jouw onderneming te voldoen aan de volgende vereisten: 

  1. Je voldoet aan het urencriterium van de Belastingdienst en betaalt inkomstenbelasting. Het urencriterium houdt in dat je gedurende het kalenderjaar 1225 uren besteedt aan werkzaamheden voor een of meer ondernemingen waaruit jij als ondernemer winst geniet. 
  2. Per kalenderjaar dient jouw onderneming minimaal 500 uur aan speur- en ontwikkelingswerk te besteden. 
  3. Bedrijven die onder de vennootschapsbelasting (BV’s of NV’s) vallen moeten werknemers hebben die speur- en ontwikkelingswerk doen. 

Hier moet jouw project aan voldoen voor een WBSO subsidie

Niet ieder project komt in aanmerking voor een WBSO subsidie. Er zijn een aantal voorwaarden waaraan jouw S&O-project moet voldoen voordat je een WBSO subsidie kan aanvragen. Hier zetten we ze allemaal voor je op een rijtje: 

  1. Innovatief - jouw onderneming moet zelf nieuwe programmatuur ontwikkelen of technisch-wetenschappelijk onderzoek. Datgene dat jouw onderneming ontwikkelt moet technisch nieuw zijn. 
  2. Binnen de EU - het project vindt plaats in een van de 27 EU-lidstaten. 
  3. Zelf oplossen - jouw onderneming lost zelf technische problemen op of zoekt een verklaring voor een bepaald verschijnsel.
Checklist

Hoe hoog kan een WBSO subsidie zijn? 

Hoe hoog jouw subsidie is hangt af van de hoeveelheid speur- en ontwikkelingsuren jouw bedrijf maakt en of je wel of geen personeel in dienst hebt:

  1. ZZP’ers en starters - voor ZZP’ers is het belastingvoordeel van de WBSO subsidie € 13.360 en voor starters € 20.044. 
  2. Ondernemingen met personeel - bij ondernemingen met personeel hangt het voordeel af van het aantal S&O-uren. Met 500 uren is het voordeel € 7.800, met 1500 uren € 39.400 en met 4000 uren € 129.760.

Hoe kan Firm24 mij hierbij helpen?

Ben jij helemaal klaar om een subsidieaanvraag te doen? Laat dan eerst even je aanvraag controleren! Het zou uiteraard zonde zijn dat jij die subsidie misloopt of dat je hier onnodig veel tijd mee kwijt bent om uiteindelijk teleurgesteld te worden. Bij Firm24 staan klaar om te helpen. Klik hier voor een gratis check-gesprek met een van onze adviseurs. 

Gepubliceerd op 12 oktober 2023
logo_firm24_color_9b432741b9
Firm24 linkedin
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24