Kennisbank

Is loonkostenvoordeel van toepassing voor jou?

In onze samenleving probeert men altijd te streven naar gelijkheid op de arbeidsmarkt. Hier worden de afgelopen jaren al flinke stappen in gemaakt, maar ondanks de verbetering, is het simpelweg niet mogelijk om iedereen gelijke kansen te bieden. Denk bijvoorbeeld aan ouderen of mensen met een handicap. Die kunnen niet altijd dezelfde capaciteiten hebben als anderen. Om hen alsnog een kans op de arbeidsmarkt te geven, kan jij als werkgever een voordeel krijgen wanneer een persoon aanneemt die ouder is of een handicap heeft.

Wat is loonkostenvoordeel (LKV) voor werkgevers?

Wat is LKV dan? LKV voor werkgevers is het fiscale voordeel dat aan werkgevers toekomt wanneer jij een werknemer in dienst neemt die normaliter in een lastige positie verkeert op een baankans. Mensen die hiervoor in aanmerking komen zijn bijvoorbeeld ouderen, of mensen met een handicap. Het is in het leven geroepen om werkgevers te stimuleren om deze mensen alsnog een baan te geven. Wat hier het voordeel van is, is dat de overheid deze mensen dan bijvoorbeeld een lagere uitkering hoeft te geven, en het kan de betreffende werknemers ook weer een leuke bezigheid geven. Daarbij geeft het jou als werkgever dus een fiscaal voordeel aangezien je er een tegemoetkoming voor krijgt, en je ook een extra werknemer in dienst hebt.

Op wie is het loonkostenvoordeel voor werkgevers van toepassing?

Het LKV kan uiteraard niet elke werknemer toekomen. De doelgroep van de LKV is verschillend. Een loonkostenvoordeel kan je als werkgever toekomen op het moment dat je een werknemer aan zou nemen die:

  • Ouder is dan 56 jaar (LKV oudere werknemer), of;
  • Nieuw bij jouw onderneming aan wordt gesloten en een arbeidsbeperking heeft, of;
  • Geniet van een uitkering, of;
  • Een handicap heeft.

Waar dien je rekening mee te houden bij het aanvragen?

LKV aanvragen is een lastig principe, gezien het een fiscaal voordeel betreft. Het wordt berekend als een percentage van het verschil in loonkosten tussen het wettelijk minimumloon die de werknemer normaliter zou genieten en het loon dat je als werkgever daadwerkelijk uitkeert aan deze werknemer. Omdat het op deze manier berekend wordt, moet er sprake zijn van een loon die onder het wettelijke minimumloon uitkomt. Ook moet je er als werkgever rekening mee houden dat je het binnen 3 maanden aan moet vragen vanaf het moment dat je de werknemer in dienst hebt genomen.

Voordelen van het loonkostenvoordeel

Een aantal voordelen van het LKV van de werkgever die in dit artikel al zijn benoemd zijn extra baankans voor de gehandicapte werknemer, of het besparen van een uitkering voor de overheid. Maar er zijn meer voordelen. Denk bijvoorbeeld aan de opvang van een persoon met een handicap, of de vreugd die het kan meebrengen om weer een baan te hebben voor deze werknemer. Daarbij is het voor jouw onderneming ook eigenlijk vrijwel altijd voordelig. Je hebt toch een extra helpende hand in dienst, en hier krijg je een tegemoetkoming voor. Ook is het voordelig voor de werkloosheid; het loonkostenvoordeel kan ervoor zorgen dat er meer mensen een baan krijgen, wat goed is voor de economie.

geld

Loonkostenvoordeel werkgever bij Firm24

Het loonkostenvoordeel voor de werkgever kan dus goed van pas komen bij een hoop ondernemingen, misschien ook wel bij die van jou! Het kan goedkoper zijn en je hebt ook nog een extra helpende hand. Maar hoe kun je dit doen? Hier hebben wij bij Firm24 een dienst voor ontwikkeld. Wij kunnen een passend plan maken wat bij jouw onderneming past. Klik hier voor meer info!

Gepubliceerd op 12 oktober 2023
Jason Buck linkedin
Jason is Juridisch content schrijver bij FIRM24 en daarnaast student rechtsgeleerdheid.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24