Kennisbank

Je eerste BV oprichten. Dit is waar je op moet letten.

Beginnen met ondernemen is vaak een grote en spannende stap. Er komen een hoop zaken bij kijken, waaronder het kiezen van de juiste rechtsvorm. Na lang twijfelen weet jij het zeker: de besloten vennootschap (bv) is de perfecte rechtsvorm voor jou. Maar, wat komt daar eigenlijk allemaal bij kijken? Een directeur grootaandeelhouder, notariële akte, de algemene vergadering... allemaal zaken waarvan je op de hoogte moet zijn wanneer je een bv opricht. In dit artikel bespreken we alles waar je op moet letten bij het oprichten van een bv.

De besloten vennootschap

Een bv oprichten is niet niks. Voor we hier verder induiken, is het eerst noodzakelijk om te weten wat een besloten vennootschap precies is. Een bv is een type rechtsvorm. Naast de bv heb je bijvoorbeeld de eenmanszaak en de vennootschap onder firma. Bij een besloten vennootschap zijn er bestuurders die handelen in naam van de bv. Dit betekent dat de bv zelf een onafhankelijk rechtspersoon is. Hierdoor is er een beperkte aansprakelijkheid voor de bestuurders. Wanneer een bv failliet gaat en er zijn eventuele schulden, dan kunnen de bestuurders niet hoofdelijk aansprakelijk worden gesteld (ook wel persoonlijk aansprakelijk genoemd). Bovendien heeft een bv vaak een directeur grootaandeelhouder. Dit is een persoon die minstens 5% van de aandelen in bezit heeft. Bij een besloten vennootschap wordt ook wel eens gesproken over een flex bv. Hiermee wordt een gewone bv bedoeld.

Voor het oprichten van een bv

Een bv opzetten lukt niet zomaar. Al voor het opzetten zelf komen er een aantal zaken bij kijken die we hieronder op een rijtje zetten.

Research in alle rechtsvormen

Het klinkt misschien als een overbodige stap, maar het is toch belangrijk om je eerst goed te verdiepen in alle mogelijke rechtsvormen. Waarom is de bv aantrekkelijk voor jou? Wat zijn de voordelen ten opzichte van de andere mogelijke rechtsvormen en welke rechtsvorm past het beste bij jou?

Een ondernemingsplan

Een ander belangrijk onderdeel is het schrijven van een ondernemingsplan. Hiermee maak je inzichtelijk wat het doel is van jouw onderneming en wat je wilt bereiken. Denk hierbij ook aan de doelgroep van jouw onderneming, investeringen en bestuurders.

Startkapitaal

Voor je een bv opricht is het belangrijk om te weten hoe het zit met het startkapitaal. Voorheen kon je alleen een bv oprichten met een startkapitaal van € 18.000. Tegenwoordig heb je in theorie geen startkapitaal nodig om een BV op te mogen zetten en is €0,01 cent genoeg om een bv op te mogen richten. Het is echter wel belangrijk dat je rekening houdt met opstartkosten. Een bv moet namelijk opgericht worden middels een notariële akte. De notariskosten oprichten bv komen al gauw tussen de € 500 en de € 1.000.

Tijdens het oprichten van een bv

Wanneer je besluit voor een bv te gaan, zijn er tijdens het oprichten ook een aantal belangrijke zaken die je in gedachten moet houden.

Oprichting bv en statuten

Allereerst kan een bv oprichten niet zonder statuten. Dit zijn alle regels van je onderneming. Hier kan je bij discussie of onduidelijkheid in de toekomst altijd op terugvallen om eventuele conflicten te voorkomen. Bij de oprichting van de bv is het wettelijk verplicht om statuten op te stellen.

KvK en notariële akte

Zoals we al even benoemden, kan een bv niet worden opgericht zonder een notariële oprichtingsakte. Deze kan allen worden opgesteld door de notaris. Wanneer je een bv wilt oprichten zul je dus langs de notaris moeten. De notaris stelt in dat geval de akte op. Wanneer dit geregeld is, moet je de bv inschrijven bij de Kamer van Koophandel.

Bestuur en aandeelhouders

Bij een bv horen aandeelhouders en bestuurders. Bij een bv kan je namelijk aandelen uitgeven. Dit worden dan zogenaamde aandeelhouders. In dit artikel lees je alles over de aandelen in een bv.

Na het oprichten van een BV

Ook na het oprichten van de bv kan je niet stilzitten en zijn er een aantal dingen die geregeld moeten worden.

Salaris DGA

Een van de voorwaarden van een bv is het DGA salaris. Een directeur grootaandeelhouder moet zichzelf namelijk een minimum salaris uitkeren van € 51.000 per jaar. De kans is groot dat je nog niet genoeg omzet draait om dit met je nieuwe bv te bewerkstelligen. Daarom kan je bij de Belastingdienst verlaging van het DGA salaris aanvragen.

Zakelijke bankrekening

Een bv dient altijd een zakelijke bankrekening te hebben. Dit komt omdat de bv een eigen rechtspersoon is en dus zelf aansprakelijk is. Het is daarom noodzakelijk om een zakelijke bankrekening te openen wanneer je een bv opricht. Het is aan te raden om uitgebreid research te doen voor je een bankrekening opent ergens. Je leest er meer over in dit artikel.

Contracten

Contracten vormen de basis van de bv. Met contracten zorg je namelijk voor een stuk zekerheid en kun je belangrijke zaken zwart op wit vastleggen. Dit zorgt ervoor dat je eventuele conflicten kunt voorkomen. Daarnaast biedt het ook een stukje transparantie en duidelijkheid over jouw bedrijfsstructuur aan externe partijen, zoals de Belastingdienst. Voorbeelden van belangrijke overeenkomsten zijn onder andere de rekening-courant overeenkomst en de aandeelhoudersovereenkomst.

Risico's vermijden

Het vermijden en verkleinen van de risico's is ook erg belangrijk wanneer je een bv opricht of net hebt opgericht. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het registreren van je merk, waardoor andere organisaties er niet met jouw merk vandoor kunnen gaan. Of denk aan het afsluiten van essentiële verzekeringen, zoals werknemersverzekeringen.

Administratie

Het is belangrijk om vanaf het begin je financiële administratie op orde te hebben bij een bv. Wat zijn je inkomsten en wat zijn je uitgaven? Ga je de boekhouding uitbesteden of ga je het zelf doen? Gebruik je hiervoor dan een boekhoudprogramma of ga je het helemaal zelf ordenen. Een goede administratie zorgt voor overzicht en schept orde in de chaos.

Firm24 helpt!

Ben jij helemaal overtuigd van de bv en kan je niet wachten om je eigen bv op te richten? Bij Firm24 helpen we je graag! Bij ons kan je terecht voor het oprichten van een bv. Via deze link bekijk je alle mogelijkheden en start je snel en gemakkelijk je aanvraag. Eerst nog even sparren met een professional? Plan dan een gratis check-gesprek in en we beantwoorden graag al je vragen. Of lees dit artikel met een stappenplan voor het oprichten van een BV.

Gepubliceerd op 12 maart 2024
Kiki Dusebout linkedin
Kiki is Content schrijver bij FIRM24. Ze schrijft over allerlei onderwerpen m.b.t. ondernemingsrecht.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24