Kennisbank

Lees hier alles over het oprichten van een LLP!

Wanneer jouw onderneming veel zaken doet in het Verenigd Koninkrijk kan het handig zijn om na te denken over het oprichten van een dochter in de vorm van een LLP. Een LLP is in Nederland nog een relatief onbekende rechtsvorm, maar is wereldwijd ontzettend populair. In dit artikel gaan we dieper in op alles wat er komt kijken bij de oprichting van een LLP en hoe wij je hiermee kunnen helpen.

*Wij hebben op dit moment geen dienstverlener die de oprichting in Engeland kan regelen. We helpen je uiteraard nog steeds graag met advies!

Wat is een LLP precies?

LLP staat voor Limited Liability Partnership en is in feite een tussenvorm van een vennootschap onder firma (VOF) en een BV. Een LLP is net als een VOF een samenwerkingsverband tussen minimaal twee personen (ook wel members genoemd), maar bezit beperkte aansprakelijkheid (net als bij een BV). In Nederland bestaat er geen rechtsvorm waarbij er in samenwerkingsverband beperkte aansprakelijkheid geldt.

Wat zijn de voordelen van een LLP?

Een LLP kan heel interessant zijn voor kleine ondernemers en heeft een aantal voordelen: 

  • Oprichtingskosten - de oprichtingskosten voor een LLP zijn relatief laag.
  • Oprichtingstijd - een LLP kun je binnen een dag oprichten.
  • Aansprakelijkheid - er geldt beperkte aansprakelijkheid net als bij een BV. Als member ben je dus niet aansprakelijk voor eventuele schulden, tenzij er sprake is van onbehoorlijk bestuur.
  • Fiscaal - in Nederland is een LLP die door de Belastingdienst wordt aangemerkt als fiscaal transparant niet belastingplichtig voor de vennootschapsbelasting. Als een onderneming fiscaal transparant is betekent dit dat de inkomstenbelasting geïnd wordt bij jou als member en niet bij de LLP zelf. Daarnaast blijft het mogelijk om gebruik te maken van de starters- en ondernemersaftrek. Een fiscaal transparante LLP levert dus interessante fiscale voordelen op ten opzichte van een VOF of een maatschap.

Hoe richt ik een LLP op?

Om een LLP op te richten zul je de volgende stappen moeten doorlopen:

  • Inschrijving Britse handelsregister - De oprichting van een LLP moet administratief in Engeland gebeuren. Om een LLP op te richten is het dus vereist deze in te schrijven bij het Britse handelsregister. Via een notaris dien je een incorporation document in waarin het officiële adres vermeld staat.
  • Inschrijving Kamer van Koophandel (KVK) - na de oprichting in Engeland is het vereist de LLP in te schrijven bij de KVK. Hiervoor heb je een oprichtingsbewijs, oprichtingsovereenkomst en een uittreksel van het Britse handelsregister nodig. Daarna kan je een KVK-registratieformulier voor een buitenlandse onderneming invullen.
  • Kosten - het is vereist om jaarlijks kosten te betalen om de inschrijving van de LLP in stand te houden bij het Britse handelsregister. Daarnaast moet je bij het Britse handelsregister een jaarrekening deponeren tezamen met een overzicht van de members.
duim

Hulp van Firm24

Wij helpen je graag met het oprichten van jouw LLP! Onze adviseurs staan klaar om je te helpen met alles wat hierbij komt kijken. Benieuwd naar de mogelijkheden? Plan hier je gratis check-gesprek in zodat jij binnen 15 minuten precies weet wat je moet doen. Je krijgt de mogelijkheid om al jouw vragen te stellen en we verwijzen je door naar één van onze partners die gespecialiseerd zijn in het oprichten van LLP’s.

Gepubliceerd op 21 december 2023
logo_firm24_color_9b432741b9
Firm24 linkedin
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24