Kennisbank

Wat is een overeenkomst van opdracht?

Een overeenkomst van opdracht is een overeenkomst waarbij twee partijen afspreken dat de ene partij een opdracht uitvoert (opdrachtnemer) voor de andere partij (opdrachtgever). De opdrachtnemer verricht een dienst voor de opdrachtgever, waarvoor hij op grond van de overeenkomst een financiële tegenprestatie kan vragen. Dat klinkt een beetje als een arbeidsovereenkomst, maar dat is het niet!

Belangrijke verschillen met een arbeidsovereenkomst

Bij de opdrachtovereenkomst is er geen gezagsverhouding met de opdrachtnemer. De opdrachtnemer is vrij om zijn dienst te verrichten op de manier zoals hij dat wil, uiteraard in overleg en met respect voor de werkomgeving van opdrachtgever. Een opdrachtnemer mag dus nooit een lijnfunctie bekleden. Ook mogen ziekte en vakanties niet worden uitbetaald. De opdrachtnemer is niet verplicht de opdracht persoonlijk te verrichten. Hij mag ook een vervanger sturen, indien dat nodig is. De opdrachtnemer werkt niet exclusief voor de opdrachtgever. Hij is vrij om in de tussentijd werkzaamheden voor andere opdrachtgevers te verrichten.

Let op: de belastingdienst kijkt niet alleen naar de letter van het contract, maar ook naar de wijze waarop feitelijk uitvoering wordt gegeven daaraan. Als aan deze punten niet wordt voldaan bij een opdrachtnemer, zal de Belastingdienst toch oordelen dat er sprake is van een arbeidsovereenkomst. Twee belangrijke gevolgen daarvan zijn:

  1. Opdrachtgever wordt aangemerkt als werkgever en moet werkgeverslasten afdragen t.a.v. opdrachtnemer, inclusief achterstallige lasten uit het verleden.
  2. Opdrachtnemer wordt niet meer als zelfstandige ondernemer aangemerkt en verliest zijn aftrekposten. Dit leidt tot een fikse belastingnaheffing.

Wat zijn modelovereenkomsten?

Als ZZP’er werk je sinds 1 mei 2016 niet meer met een VAR verklaring. Vanaf deze datum werk je als ZZP’er meestal met een door de Belastingdienst goedgekeurde Modelovereenkomst van opdracht. Een door de Belastingdienst goedgekeurde modelovereenkomst laat zien dat de arbeidsrelatie tussen opdrachtnemer en de opdrachtgever, zoals die in de modelovereenkomst is beschreven, niet is aan te merken als een dienstbetrekking. Dan weet je in ieder geval zeker dat de tekst van de overeenkomst voldoet aan de eisen van zelfstandigheid die de Belastingdienst stelt. De Belastingdienst maakt zelf modelovereenkomsten in samenwerking met externe partijen (sectoren, vakbonden, brancheorganisaties). Als je een overeenkomst wilt opstellen of aanpassen voor jouw specifieke geval dan kan dat ook. Het is verstandig om deze dan te laten checken door en jurist en/of deze door de Belastingdienst te laten beoordelen.

Deal

Managementovereenkomsten

Als ondernemer met een eigen holdingstructuur ken je deze overeenkomst waarschijnlijk wel. Je bent met je holding aandeelhouder en bestuurder van je werkmaatschappij, omdat je met deze structuur gebruik kunt maken van de deelnemingsvrijstelling en belastingvrij inkomsten kunt ontvangen voor je managementwerkzaamheden. Vanuit je holding kun je vervolgens verder investeren en een gedeelte aan jezelf uitbetalen als loon of dividend. De factuur van je holding naar je werkmaatschappij kun je pas sturen als er een managementovereenkomst is gesloten tussen deze twee BV’s. Dit is ook een overeenkomst van opdracht.

Het schriftelijk vastleggen van een overeenkomst van opdracht biedt duidelijkheid voor alle partijen en naleving ervan zorgt ervoor dat je later niet voor verrassingen komt te staan. Hierbij een aantal zaken die belangrijk zijn om vast te leggen in de overeenkomst van opdracht:

  • Omschrijving van de werkzaamheden
  • Betalingsregeling/vergoeding
  • Betalingstermijn
  • De begin-en einddatum van de opdracht
  • Gegevens van de opdrachtnemer en opdrachtgever
  • Zelfstandigheid en professionaliteit opdrachtnemer
  • Aansprakelijkheid en verzekering
  • Ondertekening van beide partijen

Voordelen van een overeenkomst van opdracht

  • Je kan zelf de vorm bepalen. Het is echter van belang dat de Belastingdienst het contract heeft goedgekeurd. Dit is echter niet verplicht.
  • Je hebt veel keuze uit diverse modelovereenkomsten. Zo heb je op een makkelijke manier een goedgekeurde overeenkomst tot je beschikking.
  • Je kunt jouw onderneming beter beschermen. Je zit als opdrachtgever minder vast aan opdrachtnemers dan een werkgever aan zijn werknemers. Als een opdrachtnemer niet functioneert kun je vrij eenvoudig het contract opzeggen.
Contract

Hoe werkt een overeenkomst van opdracht?

Een overeenkomst van opdracht stel je eenvoudig op met een modelovereenkomst of een voorbeeld managementovereenkomst. Klik de overeenkomst aan die op jou van toepassing is, pas deze aan aan jouw opdracht en de afspraken die zijn gemaakt. Zorg dat zowel de opdrachtgever als de opdrachtnemer het document ondertekent. Kan je geen passende overeenkomst van opdracht vinden? Onze juristen helpen je graag.

Andere namen voor een overeenkomst van opdracht

  • Modelovereenkomst
  • Managementovereenkomst
  • Contract
  • Afspraak

Ten slot (aanrader)

Ben je na het lezen van dit artikel net als veel andere ondernemers op zoek naar verdieping over dit onderwerp? Dat kan! Plan dan nu een gratis gesprek in met één van onze adviseurs! Klik hier.

Gepubliceerd op 12 oktober 2023
logo_firm24_color_9b432741b9
Firm24 linkedin
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24