Kennisbank

Alles wat jij moet weten over een participatieovereenkomst!

Ondernemingen hebben geld nodig. Er zijn veel verschillende manieren om aan geld te komen. Een voorbeeld hiervan is het zoeken van investeerders. Dit zijn mensen en/of ondernemingen die kapitaal verschaffen aan jouw onderneming, en in ruil hiervoor dingen krijgen. Denk bijvoorbeeld aan aandeelhouders die winst ontvangen. Maar dit moet natuurlijk allemaal contractueel worden vastgelegd, en dit wordt gedaan in een participatieovereenkomst! 

Wat is een participatieovereenkomst? 

Een participatieovereenkomst is een overeenkomst tussen een investeerder en een bedrijf waarin afspraken zijn gemaakt over de gedane investering. De investeerder koopt vaak een deel van het eigendom en/of aandelen in ruil voor het kapitaal dat hij dan op deze wijze verschaft aan de onderneming. De overeenkomst bevat de voorwaarden waaronder de investeringen worden gedaan, en de wijze waarop dit gebeurt. Denk bijvoorbeeld aan de hoogte van de kapitaalverschaffing, of het aantal aandelen dat hij ervoor terug krijgt.

Wat wordt vastgesteld in een participatieovereenkomst? 

Een participatieovereenkomst is dus om afspraken vast te leggen wanneer iemand een investering wilt verrichten in jouw onderneming. Vaak worden hier een aantal aspecten standaard ingezet. Denk hiervoor bijvoorbeeld aan: 

  • Wederzijdse verplichtingen
  • De hoogte van de investering
  • Het belang dat de investeerder ervoor terug krijgt 
  • De belangrijke data wanneer de aandelen of het kapitaal over wordt gedragen
  • Wat eventuele verplichtingen zijn voor bepaalde besluiten die genomen moeten worden

Wat is voordelig aan een participatieovereenkomst? 

Een participatieovereenkomst is natuurlijk van belang voor zowel jou als voor de persoon / entiteit die investeert in jouw onderneming. Maar waarom is het eigenlijk belangrijk om een dergelijke overeenkomst aan te gaan? 

Ten eerste zorgt het voor duidelijkheid, de afspraken staan op papier en dat zorgt ervoor dat beide partijen weten wat ze over en weer kunnen verwachten. Dit brengt ook met zich mee dat jij de investeerder kan vertrouwen, en dat hij / zij jou kan vertrouwen bij het aangaan van de afspraken. 

Daarnaast worden beide partijen ermee beschermd. Door de duidelijke afspraken kunnen ze zich bij onenigheden beroepen op de afspraken die neergezet zijn in deze overeenkomst. Het geeft dus een grote vorm van zekerheid en duidelijkheid, en daarom is het verstandig om een dergelijke overeenkomst aan te gaan wanneer iemand een investering verricht in je onderneming. 

Ook kan het handig zijn om er een vertrouwelijkheids- of geheimhoudingsclausule in te doen, hierdoor zorgt je voor nog meer zekerheid bij zowel jou als de investeerder. 

Waar moet je rekening mee houden bij het opstellen van een participatieovereenkomst? 

Als je een participatieovereenkomst opstelt is het verstandig om juridisch advies in te winnen. Het kan juridisch als best ingewikkeld worden ervaren. Elke overeenkomst is natuurlijk anders, en daarom is het handig om te kijken wat van belang is in de situatie waarin jij verkeert met de investeerder. Ook moet je goed kijken naar je financiële situatie, kijk naar hoe het eruit ziet voor de investering wordt gedaan, en naar hoe de situatie zich zal gaan ontwikkelen nadat de investering is gedaan. Ook moet je goed kijken naar eventuele toekomstige wijzigingen van de overeenkomst. Het kan zijn dat het gewijzigd moet worden, maar hier moet natuurlijk wel de mogelijkheid toe zijn. Tot slot is het ook altijd verstandig om duidelijkheid te geven over de eventuele beëindiging van de overeenkomst. 

Tot slot 

Ben jij zelf van plan een participatieovereenkomst aan te gaan voor jouw onderneming? En heb je hier nog vragen over, of vraag je jezelf af of het een handig concept is in je eigen situatie? Kijk dan even op onze website of neem contact met ons op! Wij kunnen je hierbij helpen. Wij kunnen samen met jou kijken naar een advocaat en wat goed is voor jouw specifieke situatie. 

Gepubliceerd op 20 maart 2024
Jason Buck linkedin
Jason is Juridisch content schrijver bij FIRM24 en daarnaast student rechtsgeleerdheid.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24