Kennisbank

(Raad van) Advies nodig? Wij helpen je!

Als ondernemer zie je soms door de bomen het bos niet meer. Het is dan handig mensen te hebben die een frisse blik op de zaak kunnen werpen en je aan nieuwe inzichten kunnen helpen. Of wellicht zijn er aspecten van het ondernemen die je nog niet helemaal meester bent? Ook dan kan advies prettig zijn. Daarvoor kun je een Raad van Advies instellen, maar wie vraag je om daar zitting in te nemen en waarover kun je advies vragen? Dat en meer lees je in dit artikel.

Wat is een Raad van Advies (RvA)?

Het doet je misschien denken aan de term Raad van Commissarissen, maar er zijn verschillen tussen die twee. Waar een Raad van Commissarissen veelal toezicht houdt op het gevoerde beleid binnen een bedrijf, brengt een Raad van Advies vooral adviezen uit over lastige kwesties waar de directeur-grootaandeelhouder (DGA) mee zit. Een Raad van Advies is geen formeel orgaan, zoals de Raad van Commissarissen dat wel is. Derhalve is er geen juridische vastlegging vereist.

Een RvA kan adviseren over zaken als:

  • de structuur, eventuele groei, gang van zaken en het personeelsbeleid van je bedrijf;
  • de (groei)strategie, financiering en professionalisering van je onderneming;
  • duurzaamheid en innovatie

Wil je meer weten over hoe een RvA precies in elkaar zit? Lees dan het artikel dat we er eerder over maakten.

Wel of geen RvA implementeren?

Een Raad van Advies instellen is heel voordelig voor een onderneming. De voor- en nadelen hebben we hieronder op een rijtje gezet.

Voordelen

  • Leden van de RvA kunnen een specialisme hebben waar je als DGA niet in thuis bent.
  • Een RvA kan een frisse blik werpen op een zaak en een ander perspectief bieden.
  • Is er een lastige kwestie waarover je moet nadenken, maar waar geen tijd voor is? Dan kan de RvA de situatie beoordelen en een advies aan je uitbrengen, zodat je sneller een beslissing kunt nemen.
  • Je bouwt een groot netwerk op met collega-bestuurders uit allerlei bedrijfstakken.

Nadelen

  • Leden van een RvA moeten in bepaalde mate gecompenseerd worden, dit levert dus extra personeelskosten op.
  • Wanneer je bepaalde adviezen niet overneemt, kan dat voor wrijving zorgen tussen de directie en de RvA. Zorg er altijd voor dat de relatie goed blijft om voordeel te blijven halen uit de RvA.
checklist

Raad van Advies oprichten? Bel Firm24!

Als je ertoe besluit een Raad van Advies op te richten, kun je bij Firm24 terecht voor een snelle en efficiënte samenstelling van je RvA. We nodigen je uit voor een intakegesprek om te bepalen aan welke experts jouw bedrijf behoefte heeft. We adviseren je over de te werven raadsleden en laten een advocaat helpen bij de implementatie van de RvA. Allemaal voor een scherpe prijs. Klinkt dat goed? Klik dan hier.

Gepubliceerd op 23 april 2024
logo_firm24_color_9b432741b9
Firm24 linkedin
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24