Kennisbank

Sponsor worden? Moet je dit nou wel of niet doen als ondernemer

De naam van jouw webshop, winkel of onderneming op de flyers van het evenement in het dorp, op de shirts van jouw lokale sportclub of sponsor worden van het goede doel? Als ondernemer krijg je vaak de vraag of je wilt sponsoren. Maar werkt het nou eigenlijk goed? Sponsoring kan goed zijn voor je imago en je eigen ego, en levert dan dus voordelen op. Daarnaast kan het ook zo zijn dat de kosten die je maakt fiscaal aftrekbaar zijn, maar let wel op, want dit geldt zeker niet voor iedere ondernemer. In dit artikel vind je de belangrijkste informatie over sponsoring.

Wat houdt sponsoring nou eigenlijk in?

Het is handig om eerst te begrijpen wat sponsoring inhoudt. Sponsoring is het geven van geld, diensten of goederen aan een bepaalde partij in ruil voor bijvoorbeeld naamsbekendheid of reclame. Als sponsor ontvang je altijd een tegenprestatie, anders is er sprake van een donatie. Je kan op veel verschillende gebieden sponsor worden. Belangrijk is dat je kijkt welk gebied bij jouw onderneming past, bij welk initiatief zie jij graag jouw bedrijfsnaam schitteren? Voorbeelden van verschillende gebieden zijn: 

  • Sport: bijvoorbeeld de tennis- of voetbalclub ondersteunen door een geldbedrag over te maken in ruil voor een plekje op de borden langs het veld.
  • Maatschappelijk: het steunen van een goede doel, bijvoorbeeld het sponsoren van een hardloopwedstrijd voor het goede doel of een inzamelactie.  
  • Evenementen: een muziek- of eetfestival sponsoren. 
  • Cultuur: bijvoorbeeld door materialen te leveren aan een culturele actie. 
  • Wetenschappelijk: een onderzoek steunen. 

Waarom overwegen ondernemers sponsoring?

Sponsoring is met name interessant als je jouw naamsbekendheid in de regio of bij een bepaalde doelgroep wilt vergroten, jouw imago wilt verbeteren of een nieuw publiek wilt bereiken. Wanneer je bijvoorbeeld een goed doel, de stichting of de lokale gemeenschappen sponsort, laat je ook zien dat je bezig bent met maatschappelijk verantwoord ondernemen. Hierdoor laat je jouw naam zien, en creëer je ook een ‘gunfactor’. Mensen doen dan ook graag iets voor jou terug! 

Voordelen van sponsoring

Sponsor worden heeft dus veel voordelen. Wanneer jij sponsor wordt van een bepaald evenement dat past binnen jouw normen en waarden en daarmee ook de juiste doelgroep kan bereiken, verhoogt dit de geloofwaardigheid en reputatie van jouw onderneming. Dit is dus positief voor jouw imago. Daarnaast is het een vorm van directe en indirecte marketing exposure. Bepaal eerst waarom je wilt sponsoren, wat wil je er uiteindelijk mee bereiken? Wil je jouw naamsbekendheid vergroten bij een specifieke doelgroep? Dan kan je jouw sponsoring inzetten als onderdeel van je marketingcommunicatiestrategie. Hiermee vergroot je ook meteen jouw zakelijke netwerk. Maar let wel op, want niet elke sponsoractie is geschikt voor jouw onderneming, dus denk eerst goed na over hoe jij jezelf wilt neerzetten.

Sponsoring fiscaal aftrekbaar? 

Een ander voordeel is dat sponsoring ook fiscaal aftrekbaar kan zijn. Dit is eigenlijk nogal een grijs gebied, maar in sommige gevallen kan dit dus zo zijn! Vindt de sponsoractie plaats met het oog op de zakelijke belangen van de onderneming? Dan kan over het algemeen worden aangenomen dat de sponsoring fiscaal aftrekbaar is. Alleen, wat houdt “met het oog op de zakelijke belangen” in? Hierbij kan je denken aan naamsbekendheid of product- of merk introductie bij een nieuwe doelgroep. Je hebt hierbij een factuur nodig van de instelling die je gaat sponsoren, waarbij je dus moet kunnen aantonen dat het gaat om een zakelijk belang. Op dat moment kan je de btw als voorbelasting aftrekken in de omzetbelasting. Deze kosten zijn ook aftrekbaar op het moment dat jouw onderneming in dat jaar fiscaal verlies heeft geleden. 

Sponsoren met een privé belang

Let wel op! Wanneer jij bijvoorbeeld voor jouw dochter of zoon de teamshirts ‘sponsort’, kan dit ook worden gezien als een privé belang. Het is dus belangrijk dat altijd het zakelijke belang de boventoon heeft. In dit geval is het dus van belang dat jouw bedrijfslogo zichtbaar op de shirtjes aanwezig is, zodat de kans op naamsbekendheid wordt vergroot. Sponsoring uit een privé oogpunt (zonder zakelijk belang dus) is er sprake van een gift en noem je daarom geen sponsoring meer. 

Potentiële valkuilen en overwegingen

Door te sponsoren kan je bijvoorbeeld goede initiatieven steunen of een nieuw publiek bereiken. Maak wel een bewuste keuze. Als je gaat sponsoren is het erg belangrijk dat je dit goed doet! Anders kan je beter niet gaan sponsoren. Het moet goed passen bij jou en jouw onderneming. Het risico is namelijk dat je reputatieschade oploopt, wanneer het sponsorproject dat jij sponsort negatief in het nieuws verschijnt. Of wanneer het totaal niet past binnen de doelen en waarden van jouw onderneming, waardoor je bijvoorbeeld een deel van jouw klanten verliest. Daarnaast is het ook belangrijk dat je voldoende financiële middelen hebt. Sponsor worden kost je namelijk geld en de resultaten zijn moeilijk meetbaar. Het is niet altijd duidelijk welke voordelen het uiteindelijk heeft opgeleverd.

Hoe kies je het juiste sponsorproject?  

Een sponsordeal moet jou als sponsor voordeel opleveren en het project moet passen binnen jouw onderneming. Het is belangrijk dat je eerst aan jezelf de vraag stelt wat je er uiteindelijk mee wilt bereiken. Wat is de duur en het type sponsoring? Wanneer je een nieuwe doelgroep wilt bereiken, is het van belang dat je met het sponsorproject deze doelgroep op een efficiënte manier bereikt. Het is daarnaast ook van belang dat je voldoende informatie verzamelt over de potentiële sponsor en alles goed voorbereid. Jouw onderneming heeft zijn eigen normen en waarden en het sponsorproject moet daar binnen passen. Wanneer dit niet zo is, kan dit ten koste gaan van jouw geloofwaardigheid en klanten. De juiste informatie verzamelen en maatwerk zijn hierbij dus erg belangrijk.

Het succesverhaal van sponsoring

“Red Bull geeft je vleugels”. Deze uitspraak kent iedereen wel. Vanaf de eerste marktintroductie van Redbull was het meteel al duidelijk dat het stond voor energie. Bij de eerste sponsoring was de toon al gezet: extreme sporten. Het begon met het sponsoren van een beklimming van de Dolomieten en daarna volgde meteen de sponsoring van de Formule-1 rijder Gerhard Berger. Enige tijd erna ging Red Bull ook evenementen organiseren met allemaal dezelfde ingrediënten: adrenaline, energie, snelheid en de grens opzoeken. De sponsorprojecten van Red Bull zorgen voor enorme zichtbaarheid. Dit is natuurlijk een enorm succesverhaal en zover als Red Bull gaat, hoef jij niet meteen te gaan. Het laat alleen wel zien dat het goed is om van tevoren een doel te bepalen en bij de normen en waarden van jouw onderneming te blijven. Zo wordt sponsoring een succes! 

Tot slot

Naamsbekendheid vergroten, nieuwe klanten aantrekken, maatschappelijk verantwoord bezig zijn, je kan het allemaal bereiken met het juiste sponsorproject. Er bestaan veel verschillende initiatieven waar jouw onderneming sponsor kan worden. Valt dat ene initiatief binnen jouw normen en waarden, past het binnen jouw geldplaatje en zit er een zakelijk belang achter? Dan kan je ver komen. Ben je benieuwd of sponsoring iets voor jou is? En wil je hierover graag meer informatie? Dat kan! Onze adviseurs helpen je graag verder.

Gepubliceerd op 7 maart 2024
Floor Willemse linkedin
Floor is student Life Science and Technology en Rechten en daarnaast juridische content schrijver bij FIRM24.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24