Kennisbank

Stappenplan voor het oprichten van je eigen bedrijf

Soms schiet er ineens een idee te binnen voor het starten van een bedrijf. Je loopt langs een leeg pand en ziet het helemaal voor je: jouw eigen horecazaak, of je bedenkt een app die het leven nog iets makkelijker maakt. Hoewel je het liefst meteen wilt beginnen met het uitvoeren van jouw plan, blijkt het in de praktijk toch vaak iets ingewikkelder. Daarom is het handig om van tevoren dit stappenplan af te gaan, zodat je zeker weet dat je met een goede voorbereiding jouw idee kunt uitwerken.

Stap 1: Onderzoek en ondernemingsplan schrijven

Deze eerste stap is belangrijk. Hier ga je jouw mogelijkheden onderzoeken om dit vervolgens in kaart te brengen in het ondernemingsplan. Veel beginnende ondernemers vinden het lastig om een ondernemingsplan te schrijven en zien er tegenop. Toch is het belangrijk om deze stap niet over te slaan. Niet alleen omdat geldschieters ernaar kunnen vragen maar ook omdat jezelf op deze manier dwingt het idee goed uit te werken zodat je niet voor onnodige verrassingen komt te staan. Hierbij onderzoek je ook de markt en concurrentie. Hoe ga jij je onderscheiden?

Ben je nu nog in loondienst? Lees hier hoe je jouw onderneming kan combineren met een vaste baan.

Stap 2: Financieel plan

Nadat je het ondernemingsplan hebt geschreven maak je een financieel plan. Hoeveel geld heb je nodig en waar ga je dit aantrekken? Zo zie je ook meteen of het idee realistisch is. Wanneer je investeerders gaat zoeken komt het ondernemingsplan weer van pas.

Stap 3: Rechtsvorm kiezen

Het is belangrijk een passende rechtsvorm te kiezen in verband met belasting maar ook in verband met aansprakelijkheid. Kies je voor een eenmanszaak of een bv? Veel beginnende ondernemers kiezen voor een eenmanszaak. Wanneer je nog niet veel omzet verwacht heb je bijvoorbeeld veel fiscale voordelen. Wel ben je met je privévermogen aansprakelijk en dat kan een reden zijn om al meteen voor een BV te kiezen. Doe hier de rechtsvormkeuzetest! Weet je al dat je een BV wilt als rechtsvorm? Lees dan het BV oprichten stappenplan.

Map

Stap 4: Bedrijfsnaam kiezen

Een bedrijfsnaam kiezen zorgt ervoor dat je je onderscheidt van anderen en maakt je herkenbaar. Het is dus noodzaak om een unieke naam te kiezen, ook om gedoe te voorkomen met andere ondernemers die dezelfde naam hanteren. Je kunt ook denken aan een mooi logo voor je bedrijf en een website.

Stap 5: Administratie

Zorg ervoor dat je vanaf het begin af aan goed administratie bijhoudt. Zoek daarbij goed op welke belastingen je moet betalen en schakel zo nodig een accountant in. Bij de bv ben je zelfs persoonlijk aansprakelijk indien je geen jaarrekening deponeert bij de KvK. Je boekhouding kan je gemakkelijk regelen via Firm24!

Stap 6: Wettelijke vereisten

Deze stap is ook niet geheel onbelangrijk. Heb je bijvoorbeeld vergunning nodig om je bedrijf uit te oefenen? Dit kan het geval zijn indien je een horecaonderneming begint. Verder kan het zo zijn dat je bepaalde verzekeringen nodig hebt. Je kunt als ondernemer niet meer rekenen op de steun van je werkgever. Tot slot kan het ook handig zijn om algemene voorwaarden op te stellen.

Stap 7: Je bedrijf oprichten

Wanneer je echt klaar bent om te beginnen met je eenmanszaak is het noodzaak je in te schrijven bij de KvK. Je wordt dan ook automatisch bij de Belastingdienst aangemeld, waardoor je een BTW-nummer krijgt. Je kunt er ook voor kiezen om je bedrijf 100% online op te richten en in te schrijven via Firm24. Dan hoef je niet meer fysiek langs het kantoor en kan je de volledige oprichting vanuit huis regelen!

Wanneer je alle bovenstaande stappen doorloopt kun je een goed voorbereid begin maken met jouw onderneming. Zo voorkom je onnodige verrassingen en heb je meer kans op succes.

Duim
Ten slot (aanrader)

Iedere situatie is uniek en dat kan soms lastig zijn. Ben je na het lezen van dit artikel net als veel andere ondernemers nieuwsgierig hoe dit persoonlijk voor jou uitpakt? Plan dan nu een gratis gesprek in met één van onze adviseurs!

Gepubliceerd op 12 oktober 2023
logo_firm24_color_9b432741b9
Firm24 linkedin
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24