Kennisbank

Verduurzaming van je bedrijfspand: nodig, makkelijk en wij leggen je uit hoe het zit qua financiering!

In de huidige tijd is duurzame bedrijfsvoering een belangrijk onderwerp voor ondernemers. In de strijd tegen klimaatverandering moet iedereen zijn of haar steentje bijdragen, jij als ondernemer vaak meer dan anderen. Toch is verduurzaming minder spannend dan het lijkt, er is veel informatie over dit onderwerp te vinden en met enkele eenvoudige stappen wordt je bedrijfspand al een stuk duurzamer. In dit artikel lees je meer over duurzaamheid en het verduurzamen van je bedrijfspand.

Energielabel bedrijfspand

Zoals witgoed en andere apparatuur heeft ook een bedrijfspand een energielabel. Veelal maak je in je bedrijfspand gebruik van allerlei elektronica, zoals computers, printers en videoschermen. Die gebruiken allemaal energie en met een energielabel maak je inzichtelijk hoeveel energie verbruikt wordt en welk type. Welk energielabel je krijgt, hangt af van de hoeveelheid fossiele energie (in kilowattuur) die je per vierkante meter oppervlakte verbruikt. Voor kantoorpanden groter dan 100 m2 zal het vanaf 1 januari 2023 verplicht zijn om tenminste energielabel C te hebben. Dit betekent voor sommige ondernemers dat hun pand flink moet worden verduurzaamd. Maar hoe doe je dat, duurzaam kantoor houden?

Simpele stappen

Een eerste simpele stap is het vervangen van de verlichting in je pand. Zorg ervoor dat alle lampen die in je pand gebruikt worden LED-lampen zijn. Deze lampen zijn zuiniger en verbruiken minder energie, terwijl je dezelfde hoeveelheid licht krijgt. Daarnaast kun je kritisch kijken naar de hoeveelheid papier en plastic die binnen je bedrijf gebruikt wordt. Laat bijvoorbeeld medewerkers een eigen koffiebeker meebrengen en koop geen plastic wegwerpbekertjes meer in. Door veel communicatie digitaal te laten plaatsvinden (op apparatuur aangedreven door groene energie) bespaar je veel papier dat anders gebruikt had moeten worden voor het printen van interne memo’s. Dit alles bevordert de duurzaamheid van je onderneming.

Financiering verduurzaming bedrijfspand

Voor sommige grotere stappen zijn ook grotere investeringen nodig. Wanneer je onderneming daar niet voldoende middelen voor heeft, is financiering door andere partijen een aantrekkelijke optie. Hoe dat werkt? In feite is er sprake van een lening, de financiering moet dus op termijn (met rente) worden terugbetaald. De financiering is maximaal 80% van de marktwaarde van je bedrijfspand (na aanpassing en verbouwing). Aan de financier moet je een investeringsbegroting aanbieden, alsmede inzicht in het huidige energielabel en het energielabel dat je verwacht te ontvangen na de verduurzaming van je bedrijfspand. Op basis van de jaarcijfers van je onderneming wordt vastgesteld wat de mogelijkheden voor (her)financiering zijn. Behoefte aan een adviesgesprek met een van onze adviseurs? Of wil je graag een volledig projectplan opstellen? Firm24 kan je hiermee helpen! 

Adviesgesprek

Voordelen verduurzaming bedrijfspand

Deze zijn onder meer…

  • …het toekomstbestendig maken van je onderneming;
  • …het besparen van geld door minder verbruik en lagere energiekosten;
  • …het bijdragen aan een gezond milieu;
  • …het actief bezig zijn met maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Tenslotte (aanrader!)

Met de juiste hulp en informatie is verduurzaming dus eenvoudiger dan je denkt! Ben je er nog niet helemaal uit of wil je eens gratis sparren met een adviseur over hoe je jouw bedrijf duurzamer kunt maken en hoe het dan zit qua financiering? Klik hier!

Gepubliceerd op 12 oktober 2023
Max Zuidinga linkedin
Max is student Nederlandse taal en cultuur en schreef daarnaast enkele artikelen.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00