Kennisbank

Hoe werkt het met verzekeringen in de eenmanszaak?

Het is belangrijk om jezelf in te dekken tegen risico’s waar je als ondernemer mogelijk mee te maken krijgt. Je kunt je voor veel dingen verzekeren. Dit geldt voor zowel jezelf als voor je eenmanszaak. Hieronder tref je een aantal tips voor het afsluiten van een verzekering voor een eenmanszaak:

De juiste verzekering kiezen voor je eenmanszaak

Voor het kiezen van de juiste verzekering voor je eenmanszaak is het van belang om goed te analyseren welke risico’s je loopt en welke verzekeringen noodzakelijk zijn aan de hand van jouw onderneming. Verzekeringsmaatschappijen en banken bieden vaak onderneming pakketten aan, vergelijk de premies en dekking goed bij het kiezen van de juiste verzekering.

Belangrijkste verzekeringen voor de startende eenmanszaak

  1. Beroepsaansprakelijkheidsverzekering: Bepaalde beroepsgroepen zoals adviseurs en accountants kunnen door het geven van verkeerd advies vermogensschade veroorzaken. Denk aan een accountant die een fout maakt met de belastingaangifte waardoor die niet kloppend is. In die gevallen is het essentieel om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering te nemen. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering dekt de aansprakelijkheid voor schade door beroepsfouten. De hoogte van de premie is afhankelijk van het beroep dat je uitoefent en de grootte van je bedrijf.
  2. Rechtsbijstandsverzekering: Veel ondernemers krijgen te maken met juridische conflicten. Een rechtsbijstandverzekering biedt professionele juridische ondersteuning, zoals de kosten voor juridisch advies, proces- en gerechtskosten en advocaatkosten.
  3. Bedrijfsschadeverzekeringen: Stel dat je bedrijf door brand of andere omstandigheden stil komt te liggen, maar je vaste lasten lopen door. De bedrijfsschadeverzekering dekt deze vaste lasten eventueel gederfde winst zodat je je bedrijf kunt voortzetten.
  4. Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering: Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dekt de schade die je aanricht bij anderen. De aansprakelijkheid van je eenmanszaak valt ondanks dat het geen rechtspersoon is, niet onder privé aansprakelijkheidsverzekering.
  5. Werkgeversaansprakelijkheidsverzekering: De werkgeversaansprakelijkheid o.g.v. art. 7:658 BW bepaalt dat je als werkgever aansprakelijk bent als een werknemer onder werktijd letsel oploopt. Gelukkig zijn er een hoop verzekeraars die werkgeversaansprakelijkheidsverzekeringen aanbieden.
  6. Pensioenverzekering: Als ondernemer heb je na je 67e levensjaar (waarschijnlijk zelfs later) alleen recht op AOW. Je bent zelf verantwoordelijk voor de opbouw van een aanvullend pensioen. Iedere pensioenadviseur zal je aanraden om op tijd op een rij te zetten op welke kosten en inkomsten je kunt rekenen na je pensioen.

In kaart brengen van de risico’s

Met de bovenstaande verzekeringen, de meest populaire verzekeringen bij een eenmanszaak, kan een groot gedeelte van de risico’s worden afgedekt. Met enkel deze verzekeringen zijn nog niet alle risico’s afgedekt.  Ook valt te denken aan een merkregistratie, het oplossen van risico’s van langdurige debiteuren en aanvullende voorwaarden voor personeel. Maar als je jouw risico’s in kaart wilt brengen heb je hiermee al wel een goed beeld van de nodige verzekeringen die noodzakelijk zijn binnen jouw organisatie.

Wat nog belangrijker is dan bepalen welke verzekeringen nodig zijn, is het inzicht in de echte risico’s van de eenmanszaak. Dit kun je doen door middel van een ondernemingsplan. Met een ondernemingsplan komen een aantal zaken aan bod die invloed kunnen hebben op de verzekeringen.

verzekering eenmanszaak advies

Zijn deze verzekeringen niet te duur?

Voor startende ondernemers kan het totaal aan premies van verzekeringen een grote kostenpost zijn, en zelfs een afschrikkend effect hebben waardoor ze sommige (cruciale) verzekeringen niet afsluiten. Wat veel mensen niet beseffen is dat je natuurlijk niet alle verzekeringen in één dag hoeft af te sluiten, naarmate het bedrijf groeit kunnen nieuwe verzekeringen afgesloten worden op basis van nieuwe risico inschattingen. Verzekeren wil niets anders zeggen dan; risico’s afdekken die niet te overzien zijn, op een onbekend tijdstip gaan plaatsvinden of waarvan onzeker is of ze gaan plaatsvinden. Zo is een computerverzekering niet altijd nodig want soms kun je dit risico prima overzien. Zeker als jij niet de nieuwste van de nieuwste computer hebt staan. Ten slotte is het goed om te weten dat je altijd kunt kiezen voor een hoger eigen risico, en op deze manier flink kan besparen op de kosten van de verzekeringen.

Ten slot (aanrader)

Ben je na het lezen van dit artikel net als veel andere ondernemers op zoek naar verdieping over dit onderwerp? Dat kan! Plan dan nu een gratis gesprek in met één van onze adviseurs!

Gepubliceerd op 6 november 2023
logo_firm24_color_9b432741b9
Firm24 linkedin
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24