Kennisbank

Wat is de Digitale BV?

Anno 2021 zijn er steeds meer producten die tot het verleden behoren omdat ze in de loop der jaren vervangen zijn door modernere alternatieven. Zo zie je nog maar zelden telefoongidsen, videobanden of papieren bankafschriften. Dat is ook niet vreemd, want zeg nou zelf: Smartphones, Netflix accounts en bankieren apps zijn een stuk praktischer dan hun voorgangers uit het vorige millennium. Ook voor ondernemers zijn er in de afgelopen jaren gelukkig veel zaken makkelijker geworden. Ondanks deze digitale ontwikkelingen blijft de conservatieve notariële sector vaak een beetje bij achter bij digitale ontwikkelingen. Firm24 heeft daarom de Digitale BV geïntroduceerd. De Digitale BV kenmerkt zich door efficiëntie en gemak, met behoud van alle notariële waarborgen die we kennen van de klassieke BV. In dit artikel leggen we uit wat de Digitale BV is.

Oprichting

Qua rechtsvorm, statuten, en mogelijkheden verschilt de Digitale BV niet van de klassieke BV. Het onderscheid zit hem in de oprichting en het beheer achteraf. De Digitale BV richt je namelijk geheel online op. Via het online formulier geef je alle informatie met betrekking tot de aandeelhouders, statuten en KVK gegevens door. Vervolgens krijgen alle oprichters de mogelijkheid om zich digitaal te identificeren en maken zij 1 cent over vanaf hun persoonlijke bankrekening ter verificatie. Door deze efficiënte manier van oprichten ben je dus niet langer afhankelijk van de beperkte beschikbaarheid bij een notaris en de reistijd ernaartoe. Wil je meer weten over de online identificatie? Lees dan dit artikel. Na de identificatie gaat de notaris gelijk aan de slag met de oprichting van jouw BV. Heb je nog vragen over de lopende oprichting? Geen probleem. Je kunt altijd contact opnemen met de juristen van onze support afdeling of via het dashboard een rechtstreeks bericht aan de notaris sturen!

Beheren

Naast het oprichten wordt ook het beheren van je BV een stuk eenvoudiger. In de praktijk zien we bijvoorbeeld dat veel ondernemers het (ouderwetse) papieren aandeelhoudersregister kwijtraken. Aangezien hier maar 1 exemplaar van werd gemaakt door de notaris, leidde dit tot de nodige problemen bij latere wijzigingen binnen de BV. Bovendien kon het papiertje in verkeerde handen terechtkomen zonder dat de aandeelhouders zich hiervan bewust waren. Met het digitale aandeelhoudersregister hoef je nooit meer op zoek hoeft naar dat originele papiertje achterin een archiefkast, maar heb je altijd online toegang tot een actueel en volledig aandeelhoudersregister. Daarnaast is het register afgeschermd, tenzij jij toestemming geeft aan bepaalde partijen. Het digitale aandeelhoudersregister is actueel, volledig, goed beveiligd en altijd toegankelijk.

documenten

Tot slot

Tot slot kunnen bij de Digitale BV via het dashboard andere belangrijke documenten worden opgeslagen. Denk bijvoorbeeld aan belangrijke contracten of aankondigingen voor de algemene vergadering van aandeelhouders (AVA).

De Digitale BV verschilt dus qua mogelijkheden niet van de klassieke BV. De Digitale BV biedt ten opzichte van de klassieke BV echter veel voordelen met betrekking tot het gebruiksgemak en veiligheid tijdens en na de oprichting. Bovendien voldoet de Digitale BV aan de meest recente Europese Wetgeving, die in September 2021 geïmplementeerd door de EU landen.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van de Digitale BV voor jou als ondernemer? Plan dan een gratis adviesgesprek in met een van onze adviseurs.

Gepubliceerd op 5 april 2024
logo_firm24_color_9b432741b9
Firm24 linkedin
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24