Kennisbank

Welke subsidies en regelingen zijn er voor startende ondernemers?

Je eigen bedrijf oprichten kost veel energie, tijd en geld. Vooral in de beginfase van je bedrijf is de kans vrij groot dat je weinig tot geen winst maakt. Daarom heeft de overheid enkele subsidies en regelingen opgesteld waardoor het voor startende ondernemers aantrekkelijker wordt om te ondernemen. In dit artikel lichten wij negen subsidies en regelingen uit waar jij – als startende ondernemer – je voordeel mee kunt doen.

Startersaftrek

Misschien wel de belangrijkste regeling: de startersaftrek. De startersaftrek is in het leven geroepen om het oprichten van een eigen bedrijf te stimuleren. De startersaftrek is feitelijk een verhoging van de zelfstandigenaftrek.

Ben jij een startende ondernemer? Dan heb je de mogelijkheid om in de eerste 5 jaar van je onderneming 3 keer een extra bedrag (€2.123) van je winst af te trekken. Wil je in aanmerking komen voor deze aftrek? Dan dien je aan de volgende 3 eisen te voldoen:

  • Je moet ten eerste recht hebben op de zelfstandigenaftrek.
  • In de 5 jaar voorafgaand aan het belastingjaar in kwestie mag je niet meer dan 2x gebruik hebben gemaakt van de zelfstandigenaftrek.
  • In de 5 jaar voorafgaand aan het belastingjaar in kwestie mag je tenminste 1 jaar geen eigen bedrijf hebben gehad.
check

Erasmus for Young Entrepreneurs

Jonge ondernemers opgelet! Jonge ondernemers kunnen namelijk in aanmerking komen voor het Erasmus for Young Entrepreneurs programma. Dit programma maakt het voor jonge ondernemers mogelijk om in een periode van maximaal een halfjaar essentiële werkervaring op te doen bij een ervaren ondernemer van een MKB in een ander EU-land. De kosten voor dit programma worden deels gedekt. De hoogte van de vergoeding verschilt per land dat meedoet aan het programma.

Microfinanciering

Microfinanciering maakt het leven een startende ondernemer stukken eenvoudiger. Een microfinanciering houdt in dat je maximaal €50.000 kunt lenen voor de startfase van je bedrijf. Echter, dit is wel met de intentie dat je intensieve begeleiding krijgt plus advies. Dit is voor, tijdens en na de oprichting van jouw bedrijf.

Een zeer belangrijke eis is overigens wel dat je in het bezit bent van een realistisch businessplan en dat je ruim voldoende bent gemotiveerd om van je onderneming een groot succes te maken.

Ondernemen vanuit WW-uitkering

Misschien maak jij nu wel gebruik van een WW-uitkering maar ben je van plan om een eigen bedrijf op te richten. Veel mensen die een WW-uitkering ontvangen zijn bang om de WW-uitkering op het spel te zetten en starten daarom niet met het oprichten van een eigen bedrijf. Helemaal nergens voor nodig. Het is gewoon mogelijk om je WW-uitkering helemaal of gedeeltelijk te behouden als je start met ondernemen.

Wil je hier meer over weten? Neem dan contact op met het UWV. Het UWV kan jou voorzien van alle essentiële informatie.

geld

Ondernemen vanuit arbeidsongeschiktheidsuitkering

Ook wanneer je door een voorval langdurig arbeidsongeschikt bent geworden kun je gewoon starten met ondernemen. Bovendien heb je ook recht op de nodige ondersteuning. Je hebt bijvoorbeeld recht op een vergoeding voor voorleeshulp of tolk en starters- of voorbereidingskrediet.

Bij het UWV kun je deze voorzieningen het gehele jaar door aanvragen. Het is echter wel een vereiste dat je een WIA-, WAO-, WAZ-, Wajong-, ZW-, of bijstandsuitkering hebt. Bovendien moet kenbaar worden gemaakt dat deze voorzieningen van essentieel belang zijn voor het ondernemen in jouw (toekomstige) bedrijf. Tevens moet je beperking minimaal 1 jaar duren om in aanmerking te komen voor deze voorzieningen. Meer weten? Neem dan contact op met het

Bij het UWV kun je deze voorzieningen het gehele jaar door aanvragen. Het is echter wel een vereiste dat je een WIA-, WAO-, WAZ-, Wajong-, ZW-, of bijstandsuitkering hebt. Bovendien moet kenbaar worden gemaakt dat deze voorzieningen van essentieel belang zijn voor het ondernemen in jouw (toekomstige) bedrijf. Tevens moet je beperking minimaal 1 jaar duren om in aanmerking te komen voor deze voorzieningen. Meer weten? Neem dan contact op met het UWV.

MKB-krediet

Kersverse ondernemers die graag een lening willen afsluiten kunnen zich ook verdiepen in de mogelijkheden die het MKB-krediet biedt. Deze subsidie is van de staat en is lening tussen de €50.000 en €250.000. Heb je niet zon groot bedrag nodig? Kies dan voor een microfinanciering.

Borgstelling MKB-kredieten

Ben je een MKB-ondernemer? Dan kun je borgstelling voor een deel van het krediet claimen. Je kunt dan bij je bank meer geld lenen dan je op basis van je waarborg had verkregen. De bank kan namelijk bij de staat een verzoek doen voor Borgstelling MKB-kredieten (BMKB).

Ben je een startende ondernemer en sluit je een nieuwe lening af van maximaal €266.667 bij de bank? Dan staat de staat borg voor ruim 67%. Maar mocht het financieringsbedrag hoger zijn, dan heb je altijd nog de mogelijkheid om het restbedrag te financieren met een normaal borgstellingskrediet. De geldigheidsduur van de borgstelling is maximaal 6 jaar vanaf de eerste aflossing.

bv

Bijstandsverlening voor zelfstandigen

Ben je een zelfstandig ondernemer? Dan kun je in veel situaties aankloppen bij je gemeente, provincie of waterschap voor financiële ondersteuning. Dit is bepaald aan de hand van het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen. Dit is bijvoorbeeld het verstrekken van een lening, krediet of een aanvulling op je inkomen.

Om in aanmerking te komen voor deze regeling is het een harde eis dat je minimaal 1225 uur aan je onderneming besteedt in een jaar. Evenzeer moet je onderneming rendabel zijn, je inkomen is lager dan de bijstand én hulp van een bank of borgstellingsfonds is niet langer mogelijk.

Technische- en creatieve startups

Techneuten en creatievelingen kunnen gebruik maken van de regeling “Seed Capital Technostarters”, deze regeling is onderdeel van het Innovatiefonds MKB+. Deze regeling maakt het mogelijk om in technische- en creatieve startups te investeren.

Techneuten en creatievelingen kunnen beroep doen op meer dan twintig fondsen. Elk fonds heeft zijn eigen strategie en eisen waaraan de startende ondernemer aan moet voldoen. De manager van het desbetreffende fonds bepaalt in welke technische- of creatieve startup geïnvesteerd gaat worden.

tech

Ten slot (aanrader)

Iedere situatie is uniek en dat kan soms lastig zijn. Ben je na het lezen van dit artikel net als veel andere ondernemers benieuwd naar hoe dit persoonlijk voor jou uitpakt? Plan dan nu een gratis gesprek in met één van onze adviseurs! Klik hier.

Gepubliceerd op 5 maart 2024
logo_firm24_color_9b432741b9
Firm24 linkedin
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24