Yves Deen kwam erachter dat veel leerlingen niet genoeg digitaal vaardig waren op school. En wat doe je dan? Yves en zijn compagnon Jesse besloten hun eigen onderneming te beginnen om scholen te helpen bij het implementeren van het domein van digitale geletterdheid: Dé Codeerschool.
Een oprecht bedrijf
Dé Codeerschool heeft een tweezijdige aanpak bij implementeren van digitale vaardigheden voor leerlingen. “Enerzijds zetten wij vakleerkrachten in en anderzijds helpen wij bij het vormen van beleid en de implementatie daarvan.” Yves vind het daarbij belangrijk dat er goed wordt geluisterd naar de klanten van het bedrijf, “wij zijn continu met hen in gesprek. Door hen veel te spreken, in hen te verdiepen kunnen we ons onderscheiden in het totaal product.” Toch gaat het niet altijd even makkelijk, Yves raadt daarom ook aan om geduld te hebben en oprecht te zijn. “Door ook met klanten te spreken zonder er iets voor terug te willen, advies te geven omdat je het leuk vindt of door gewoon te helpen zorg je ervoor dat je gezien wordt.”
“We zijn oprecht, transparant en wij steken veel tijd in veranderingsmanagement”
Gewoon beginnen, en dan?
In de beginfase is het soms lastig om je goed voor te bereiden. Yves zegt hierover “je weet niet wat je niet weet, dus hoe kan je je voorbereiden zonder dat je weet wat er komen gaat?” Een duidelijk punt, maar wat is dan zijn advies? “Gewoon doen, lekker starten en je ziet het wel.” Deze aanpak heeft voor Yves afwisselend gewerkt. Zo koos hij ervoor zijn bedrijf te starten aan de hand van een groep investeerders die aandelen kregen. “Achteraf gezien hadden we dat beter op een andere manier kunnen aanvliegen.” Toch blijft hij positief, “het neemt niet weg dat we zeker dingen van hen hebben geleerd en bepaalde zaken daardoor sneller gingen.”
Ondernemersbloed
Yves vind het ondernemen helemaal het einde, “je hebt de vrijheid om jouw eigen kind (onderneming) te zien groeien. Je kan iets terug geven aan de maatschappij door werkgelegenheid te creëren en je kan elke dag weer met een mooie club mensen werken aan iets nieuws.” Met al dat enthousiasme is het soms lastig om het ondernemen met zijn sociale leven te combineren: “Ik probeer uiteraard de balans te vinden maar 9 van de 10 keer gaat het werken voor. Prachtig...“
“Werken zit in mijn bloed, werken is mijn leven”
Nieuwe stappen zetten
Een ondernemer als Yves durft te dromen, maar is ook realistisch over de stappen die hij met zijn bedrijf wil gaan zetten in de toekomst. “Wij willen eerst alle leerlingen in het PO digitaal vaardig, daarna misschien over naar het VO. Maar bloed kruipt altijd waar het niet gaan kan en continue is de verleiding groot om tegen een ander idee gewoon ja te zeggen. Echter ben ik ook van mening dat focus de key is voor succes.” Niet teveel tegelijk op je bordje nemen dus, tenzij dat energie geeft. “Krijg je energie van meerdere bedrijven opzetten en kan je leven met het feit dat je daardoor minder focus hebt en je bedrijf wellicht minder hard groeit? So be it en ga ervoor!”
Tips voor jou
Zoals al is gebleken, is Yves een echte aanpakker. Meer mensen zouden volgens hem zo moeten zijn. “Wacht niet tot later want als later eerder komt dan ben je te laat! Gewoon lekker starten.” Je moet jezelf in het diepe gooien en je dromen achterna gaan. “Durf risico's te nemen en laat je niet te snel bang maken door mensen in je omgeving!”