Ondernemersverhaal

Ervaar elektrisch

“Onbekend maakt onbemind, dus ervaringen en kennis staan hierin centraal”

De muren van zijn kamer hingen vol met posters van oldtimers en snelle auto’s en op de planken stond de grootste collectie modelauto’s die hij bij elkaar kon verzamelen. Ook bouwde hij als kind een elektrisch bestuurbare auto die jaren later voor helderheid zou zorgen wat betreft zijn missie in het leven. Maarten Pompen, eigenaar van Ervaar Elektrisch, doet zijn verhaal.

Er is een interessante energietransitie gaande in de Automotive industrie. Mensen worden zich er steeds meer bewust van dat fossiele brandstoffen en het vervuilen van lucht die we de hele dag inademen niet meer nodig is omdat er betere alternatieven op de markt zijn. Maarten organiseert op verschillende locaties experiences om autorijders enthousiast te maken over elektrisch rijden. Eén onderdeel hiervan is de Electric Vehicle Experience. Dit is een driedaagse Experience op Circuit Zandvoort waar de zakelijke en particuliere markt wordt uitgenodigd om met diverse elektrische auto’s te rijden in combinatie met de juiste workshops en break-out sessies. “Evenementen worden pas echt bijzonder als je iets unieks te bieden hebt, daarom heb ik gekozen voor Circuit Zandvoort!”, legt Maarten uit. Op deze manier helpt hij autorijders de overstap te maken naar elektrisch vervoer en enthousiasmeert hij ze om het wagenpark in Nederland te verduurzamen. “Onbekend maakt onbemind, dus ervaringen en kennis staan hierin centraal”, vertelt Maarten.

De passie van Maarten voor evenementen is ontstaan bij zijn stage voor Heineken in de Democratische Republiek Congo, Kinshasa. Hij kreeg de opdracht om een nieuw biermerk te lanceren en koos voor een dansparade. Het gevolg; 100 voertuigen dwars door de stad met daarop allemaal verschillende muziekbands ter promotie van het nieuwe biermerk. “Een kwart miljoen Congolezen waren bij deze unieke lancering en mijn liefde voor evenement was geboren!”, vertelt Maarten enthousiast. Hierna is hij gaan werken voor RAI Amsterdam waar hij in aanmerking kwam met veel verschillende evenementen. “De leukste evenementen voor mij waren AutoRAI, BedrijfsautoRAI, Taxi Expo en Fleet Expo”. In de rol van Sales Manager is Maarten daar 9 jaar lang werkzaam geweest en heeft hij op die manier veel kennis vergaard over de automotive sector en het evenementen scene.

Ik streef ernaar om iedere dag minstens één fan te creëren.

Maarten ziet dat de markt nog niet helemaal 100% klaar is voor elektrisch rijden. Dit is vooral te merken bij automerken, waar 99% van hun inkomsten verloopt via de verkoop van verbrandingsmotoren en het onderhoud hierop. Het is daarom noodzakelijk om mensen goed te blijven informeren en ervaringen te bieden. “Wat het lastig maakt, is dat een eerste Experience nog geen proven track record heeft”, vertelt Maarten. “Hierdoor durven veel partijen niet zomaar in te stappen.” Dit probleem pakt hij aan door zijn verhaal zo veel mogelijk te verspreiden; bij bedrijven, netwerkbijeenkomsten, media en vloggend op LinkedIn. “Ik streef ernaar om iedere dag minstens één fan te creëren”.

Papierwerk is niet echt zijn ding en daar haalt hij ook geen energie uit. “Daarom koos ik voor een samenwerking met Firm24. Het is fijn om een club te hebben die over veel kennis en snelle dienstverlening beschikt. Alles is spannend aan ondernemen. Werken met de juiste partijen om je heen die je verder kunnen helpen is voor mij een must”, vertelt Maarten. Nog steeds is er natuurlijk veel papierwerk dat bij het ondernemerschap komt kijken; het betalen van facturen, het uitzoeken van de omzetbelasting of het creëren van algemene voorwaarden voor het bedrijf. Dit zijn verantwoordelijkheden die er wel bij horen en tegenwoordig blokt hij deze taken in zijn agenda dan ook als eerste moment van de dag, zodat het maar vast gebeurd is.

Ik heb mezelf voorgenomen wat meer van de reis te genieten, in plaats van alleen maar te focussen op de bestemming

Elke dag geniet Maarten van de vrijheid die hij heeft sinds hij is gaan ondernemen. “Geen grote teams meer, geen één-op-ééntjes, geen lange vergaderingen zonder uitkomsten, maar iedere dag vol energie werken aan je doel”. Hij is regelmatig te vinden op het circuit of het strand en kan zijn tijd flexibel indelen, waardoor hij veel meer tijd met zijn gezin kan doorbrengen. Ook probeert hij zaken niet meer geforceerd door te voeren en zich blind staren op het eindresultaat. “Ik heb mezelf voorgenomen wat meer van de reis te genieten, in plaats van alleen maar te focussen op de bestemming”, legt Maarten uit.

Heb je nog tips voor (toekomstige) ondernemers? “Ga oprecht het gesprek aan en vraag door op pijnpunten bij de klant, hierdoor ontstaat verbeterpotentieel”, vertelt Maarten. “En als ergens geen energie op zit, laat het dan voor wat het is. Dat kost je alleen maar meer, levert frustratie op en zet je weer twee stappen terug”, vervolgt hij. “Ga mee met de stroom je uiteindelijk brengt in de juist richting, dat kost een stuk minder energie dan er recht tegenin te roeien”.

Bekijk hier meer verhalen

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24