Het ontbreken van een goed circulair systeem voor verpakkingsmateriaal vormde de aanleiding tot het oprichten van PAKT. Thijs Wester en zijn compagnon Peter Verweij willen de duurzame toekomst dichterbij brengen door verpakkingsmateriaal circulair te verwerken, het liefst op een persoonlijke manier die ook onze blik op het gebruik van verpakkingsmateriaal verandert.
Een glasheldere belofte van duurzaamheid
Dankzij onze slimme inzamel-, sorteer- en wastechnologie kunnen we glasverpakkingen aanbieden die tot 8 keer duurzamer zijn dan een eenmalige verpakking.” En ondernemer Thijs Wester heeft een manier: “In Nederland zijn we ware logistieke kampioenen. We zijn er ontzettend goed in geworden om producten zo snel en efficiënt (lees goedkoop) mogelijk van A naar B te brengen. Waar we echter (nog) niet goed in zijn, is hoe we die verpakkingen vervolgens weer van B naar A krijgen; oftewel hoe we deze lineaire economie ombuigen tot een circulaire.” Daar komt PAKT op het toneel: “Wij willen de retourlogistiek gaan faciliteren voor verpakkingen, te beginnen met glas.️” Dat beiden een achtergrond in de techniek hebben, maakte het eenvoudiger de stap richting het ondernemerschap te zetten. Daarbij was Wester zelf al vroeg bezig met ondernemen. “Zelf heb ik ondernemen altijd ontzettend leuk gevonden. Toen ik op de basisschool zat, heb ik mijn eigen autowasservice opgericht. Nu mijn studie er bijna opzit en we toevallig op de uitdaging van glazen verpakkingen stuitten, durfde ik het aan om ook echt ondernemer te worden.”
“PAKT bouwt aan een circulair retoursysteem voor alle glazen verpakkingen."
Een jong bedrijf met een belangrijk doel
Wester bereidde zich niet specifiek voor op zijn start als ondernemer. “Gedurende mijn jeugd heb ik me er wel altijd voor geïnteresseerd. Ik heb talloze biografieën gelezen van wereldleiders en ondernemers net als vele boeken over startups en het opzetten van bedrijven. Daarnaast is mijn vader ondernemer, dus thuis aan de keukentafel heb ik ook een hoop opgestoken.” Wel liet hij zich goed voorlichten over de voor- en nadelen van verschillende rechtsvormen. “Uiteindelijk kwamen we tot de conclusie dat een B.V. voor ons het meest geschikt was, omdat er schaal en grote investeringen nodig zijn voor ons bedrijf.”
Het bedrijf bestaat pas een half jaar, dus verwacht Wester nog een hoop te leren. “We hebben redelijk snel een kleine investering gehad om twee pilots op te zetten. Wat ik heb geleerd is dat het heel belangrijk is waar je je vestigt in verband met subsidies. Daarnaast zijn er heel veel plekken, voor ons o.a. vanuit de Technische Universiteit van Eindhoven, tal van mogelijkheden waar je met vragen terecht kunt.”
“De kunst van het ondernemen is om het gewoon te gaan doen en zo snel mogelijk te leren.”
In de circulaire toekomst die Wester voor ogen heeft wordt PAKT een grote nationale speler: “Het doel voor de toekomst is om zo snel mogelijk een nationaal dekkend systeem uitgerold te hebben waarmee we niet alleen glazen, maar ook andersoortige verpakkingen op een volledig circulaire manier kunnen inzetten. Daarmee kunnen we een gigantische CO2-reductie realiseren. Het zal me niks verbazen als daar in de toekomst nog nieuwe bedrijven uit voortkomen!” Maar vreest hij dan niet voor concurrentie? “Ons voordeel is dat je schaal nodig hebt om het model werkend te krijgen. Wanneer we die schaal eenmaal hebben is het lastig voor andere partijen om direct met ons te gaan concurreren. We onderscheiden ons met een totaal nieuwe visie op verpakkingen en vooruitstrevende ideeën op dat gebied gecombineerd met de praktische toepassing en implementatie ervan.”
Hoe ervaart Wester het ondernemerschap?
“Ontzettend tof!” vindt Wester het. “Het is onwijs leuk om zelf de koers te kunnen bepalen en alle aspecten van het ondernemen eigen te maken. Daar komt een hoop bij kijken, maar ik krijg er ontzettend veel energie van. Daarnaast herkent iedereen het probleem waar we aan werken en reageren mensen over het algemeen erg enthousiast. Dat maakt het extra leuk.” Het hebben van een goed sociaal leven vindt Wester ook erg belangrijk: “Dat zorgt immers voor ontspanning en dat je kunt doen wat je doet. Het is denk ik belangrijk om de balans goed te houden; als het nodig is maak je soms wat extra (avond)uren; maar als het wat rustiger is, heb je juist ook de vrijheid om daarvan te genieten.”
De gouden tip: persoonlijk contact
Bij PAKT speel persoonlijk contact een grote rol. Wester en Verweij vinden het erg belangrijk: “We willen daarin heel toegankelijk zijn en we hebben de goodwill van mensen ook heel erg nodig om ons bedrijf van de grond te krijgen.” Dat persoonlijke contact is ook een goede tip voor nieuwe ondernemers, en niet alleen richting de klant. Wester: “Zelf merk ik dat het ontzettend belangrijk is om mensen om je heen te hebben die je kunnen ondersteunen en/of adviseren. Er is zoveel dat je niet weet, maar waar anderen wel al eens mee te maken hebben gehad. Dat heeft er bij ons voor gezorgd dat we redelijk snel door sommige stappen zijn gegaan en dat we (hopelijk) voor een aantal domme keuzes zijn behoed. Dus: vraag vooral om hulp bij mensen die net wat meer ondernemerservaring hebben. Ze vinden het vaak leuk om hun ervaringen met je te delen!”