Dit zijn dé 5 ultieme belastingtips om het jaar goed af te sluiten!

Als het einde van het jaar weer in zicht komt, loont het om de fiscale planning er weer even bij te pakken. Want als je deze maand een paar goede keuzes maakt, kan je een aanzienlijke belastingsom besparen. Hoe? Wij zetten 8 ultieme belastingtips voor je op een rij waarmee jij op een makkelijke manier hoop belasting of een financiële tegenvaller kan besparen. Dat proost toch extra lekker op de afsluiting van dit jaar!

1. Maak er een luxe (digitale) kerstborrel van!

De werkkostenregeling (WKR) die per 1 januari 2015 is ingevoerd heeft het er allemaal niet makkelijker op gemaakt. De WKR gaat over de extra’s die je geeft aan je personeel. Hoe ga je om met personeelskosten zoals personeelsfeestjes, borrels, parkeerkosten, Ipad, Iphone, lunches, etc.

De WKR in het kort:

  • Vanwege corona is de onbelaste ruimte in de WKR tijdelijk verhoogd. Je mag maximaal 3% van het totale fiscale loon dat je betaald als werkgever besteden aan onbelaste vergoedingen en verstrekkingen voor je werknemers. Dit heet de ‘vrije ruimte’. In 2022 zal dat percentage weer worden verlaagd naar 1,7%.
  • Over het bedrag wat daarboven wordt uitgegeven, moet 80% eindheffing worden betaald.

Wanneer je een lunch verstrekt aan je medewerkers, mag je als werkgever maximaal €3,20 inhouden op hun salaris. Of je neemt €3,20 mee in de vrije ruimte.

Het leuke is dat deze maaltijden-regeling ook geldt voor het kerstdiner. Wanneer je €3,20 op het salaris inhoudt van de medewerker voor het kerstfeest of €3,20 meeneemt in de vrije ruimte dan geeft dit een mooi budget voor een (digitale) kerstborrel. Dit gaat dan niet ten koste van de vrije ruimte. Bovendien voorkom je bij overschrijding van de vrije ruimte de zure naheffing van 80% over het surplus.

Voorbeeld:

Ondernemer Sjoerd en ondernemer Geert organiseren hun kerstfeest. Ze hebben beide 10 personeelsleden en een budget van €5000. Bij beide ondernemers is de vrije ruimte voor personeelsvergoedingen al helemaal verbruikt.

Sjoerd organiseert een (digitaal) kerstfeest (op kantoor)

Werkelijke kosten: €5000 + (€3,20 x 10 x 80% eindheffing) = € 5.025

Geert viert het in een restaurant in de buurt 

Werkelijke kosten: €5000 + (€5000 x 80% eindheffing) = € 9.000

Door hierin een juiste keuze te maken kan je bijvoorbeeld je winst wat omlaag brengen zodat je minder winstbelasting hoeft te betalen.

2. Maak meer kosten

Dat klinkt simpel toch? Door zakelijke kosten die je in de toekomst van plan bent te maken ‘naar voren te halen’ wordt de winst lager. Hierdoor hoef je minder belasting te betalen. Maar hoe gek kan je het maken? Zit er bijvoorbeeld nog een leuk kerstcadeautje in voor jezelf?

Zakelijke uitgaven van je BV kan je als kosten meenemen en hiermee de winst drukken. Maar hoe zit het met een overdreven luxe auto om naar je klanten te gaan of de aanschaf van wedstrijdpaarden die worden ingezet als reclame voor het bedrijf. Beiden kunnen je ook privé veel plezier opleveren en is in beginsel een zakelijke kostenpost. Het gaat hier om het juiste motief. Hoe ver je hierin mag gaan, heeft de jurisprudentie met regelmaat beziggehouden.

Zorg dat je hierop let bij het maken van meer kosten:

  • Van de uitgave mag positieve bijdrage aan het bedrijfsresultaat worden verwacht. Dit kan je bijvoorbeeld herleiden uit de opbrengst die voort is gekomen uit de uitgave.
  • Maar een luxe auto laat zich moeilijk meten in bedrijfsresultaat. Wanneer echter bij zo’n aankoop blijkt dat deze mede is gemaakt voor persoonlijke behoefte, dan is er te weinig zakelijk motief en is het geen zakelijke kostenpost. De uitgave wordt dan verdeeld in zakelijk en privé.

3. Zorg voor een goede balans

Heb jij wel eens geld uit de BV geleend voor een privé uitgave of om te beleggen? Zorg dat deze schulden niet oplopen. De fiscus kan in dat geval jouw lening aanmerken als een dividenduitkering en dit betekent dat je hierover 25% belasting moet gaan betalen. Wanneer een BV bijvoorbeeld geen invorderingsmaatregelen heeft getroffen om het geleende bedrag te kunnen incasseren, lijkt het alsof terugbetalen nooit de intentie is geweest.\

4. Plan een adviesgesprek in met één van onze fiscalisten!

Voor alle fiscale vragen van jouw bedrijf is het verstandig om hulp in te schakelen van een fiscalist. Zij zijn specialist op diverse thema's en kunnen daarom jou precies helpen. Dit bespaart niet alleen geld maar ook tijd. Je kunt al een adviesgesprek inplannen vanaf 199 euro! 

5. Verlaag je DGA loon

Je loon verlagen kan nu een stuk makkelijker met de WKR. Tot het loon behoren ook alle kostenvergoedingen zoals reiskosten, studiekosten, een mobiele telefoon, internet, maaltijden etc. Nu dit allemaal tot het loon behoort kan je de kostenvergoedingen dus verminderen op het loon in geld. Zo kom je in totaal wel op je verplichte DGA loon maar betaal je minder in geld.

Werk je parttime als DGA dan kan je er helaas niet vanuit gaan dat je jouw loon evenredig mag bijstellen. Jij moet namelijk aantonen dat je een lager loon zou moeten krijgen. Zorg dat je gegevens verzamelt die aantonen dat je parttime werkt en dan kun je jouw salaris af gaan stemmen.

dga salaris e-book

Even advies inwinnen?

Dan kun je altijd chatten met één van onze adviseurs via onze website. Dagelijks zijn we bereikbaar van 09:00 tot 22:00 om je te helpen met al je vragen.

Mai Hoenjet linkedin
Mai is Associate Lawyer bij Allen & Overy Nederland. Vroeger schreef ze artikelen over ondernemersrecht.
Bijgewerkt op 27 mei 2024
Gepubliceerd op 2 december 2021

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00