6 valkuilen bij het opstellen van een arbeidscontract

Je kent ze wel: van die valkuilen waar je, ondanks een goede voorbereiding, alsnog intrapt. Hoe kan dat nou… was het onoplettendheid of was je misschien niet goed gewaarschuwd van tevoren? Ook in ondernemersland heb je heel veel valkuilen die je liever vermijdt. Denk bijvoorbeeld aan het opstellen van een arbeidscontract. Het is een klusje waarin een hoop fout kan gaan. Daarom vertellen wij je de top 6 valkuilen, want zoals men zegt: een gewaarschuwd mens telt voor twee! 

Een makkelijk klusje?

Iedere werkgever werkt met arbeidscontracten. Een arbeidscontract is eigenlijk niks anders dan een overeenkomst tussen jou en je werkgever waarmee je belangrijke afspraken vastlegt. Door afspraken rondom de werkrelatie vast te leggen creëer je wederzijdse verwachtingen en voorkom je discussies en eventuele arbeidsconflicten. Het is dus van groot belang dat een arbeidscontract volledig en goed wordt opgesteld zodat je hier altijd op kunt terugvallen. Toch worden er vaak fouten gemaakt bij het opstellen van een arbeidsovereenkomst. Daarom is het hoog tijd om te kijken naar de top 6 valkuilen bij het opstellen van een arbeidscontract.

De top 6 valkuilen

Natuurlijk moet je een arbeidscontract altijd zorgvuldig opstellen en zijn er nog een hoop andere zaken waar je rekening mee moet houden. Toch hopen we dat deze onderstaande valkuilen jou niet meer kunnen pakken wanneer je straks aan de slag gaat!

contract

1. Blijf altijd actueel!

Een eerste valkuil bij het opstellen van een arbeidscontract is veroudering. Het is superbelangrijk dat je arbeidscontracten actueel blijven. Gebruik jij al jaren hetzelfde contract? Dan is het noodzakelijk om deze te checken op nieuwe regelgeving. De wet blijft namelijk ook constant veranderen en misschien zijn er in de tussentijd wel nieuwe regels bijgekomen die niet in het arbeidscontract staan opgenomen. Onze juristen weten alles over de meest recente regelgeving en helpen je hier graag bij! Wist jij bijvoorbeeld dat er bij contracten die langer duren dan 6 maanden geen proeftijd opgenomen mag worden? En dat brengt ons gelijk naar de volgende valkuil.

2. Let op de proeftijd

Proeftijd is superfijn voor zowel jou als werkgever, als voor de werknemer. Klikt het wel? Past deze persoon echt goed in het bedrijf op deze functie? En ga zo maar door! Werkgevers zijn dan ook al gauw geneigd om een hele lange proeftijd op te nemen in het arbeidscontract. Maar zoals we al even benoemden mag je bij een arbeidscontract voor korter dan 6 maanden geen proeftijd opnemen. Dit zijn niet de enige regels wat betreft de proeftijd. We zetten de drie regels voor je op een rijtje:

  • Bij een dienstverband vanaf 2 jaar mag je een proeftijd van maximaal 2 maanden afspreken
  • Bij een dienstverband van 6 tot en met 12 maanden mag je een proeftijd van maximaal 1 maand afspreken
  • Bij een dienstverband korter dan 6 maanden mag geen proeftijd worden opgenomen

Hou jij je niet aan deze regels en komt er een arbeidsconflict? Dan kan de proeftijd ongeldig verklaard worden door de rechter en heb je geen poot meer om op te staan.

3. Is het volledig?

Een tweede valkuil is onvolledigheid. Afspraken die je hebt gemaakt met je werknemer moeten altijd worden opgenomen in een arbeidscontract. Wanneer afspraken niet in het arbeidscontract staan, kan je er niet op terugvallen bij een discussie of een conflict. Hier komt bij dat veel afspraken ook niet geldig zijn wanneer ze niet schriftelijk zijn vastgelegd. Natuurlijk zijn korte contracten fijn om te lezen, maar het vergeten van verplichte informatie kan grote consequenties hebben bij een conflict. Vergeet daarom de volgende informatie niet op te nemen:

  • Naam, woonplaats en werkplaats van beide partijen
  • Een beschrijving van de functie
  • De start en duur van het arbeidscontract
  • Wat voor soort arbeidscontract het is
  • Informatie over het aantal vakantiedagen en vakantiegeld
  • Zaken betreffende pensioen en CAO
  • Proeftijd en opzegtermijn
  • Zaken rondom loon, zoals hoeveelheid en datum van uitbetalen
  • Het verzuimprotocol en regels betreffende arbeidsongeschiktheid
  • Reiskosten en onkostenvergoeding
  • Verwerking van persoonsgegevens

4. Je komt er niet zomaar vanaf 

Waar kom je niet zomaar vanaf? Heel simpel: van je werknemer! Een arbeidscontract voor bepaalde tijd klinkt niet zo strikt en veel mensen denken dat je met dit contract zo afkomt van een slecht functionerende werknemer. Het tegendeel is (helaas) waar, tenzij je hier duidelijke afspraken over opneemt in het arbeidscontract. Dit kan met het tussentijds opzegtermijn, waarmee tussentijdse opzegging wel mogelijk is. Let wel op: opzeggen is dan altijd vanaf twee kanten mogelijk, dus ook wanneer jouw werknemer wil opzeggen is dit toegestaan.

documenten

5. Concurrentie

Een veelvoorkomende valkuil bij het opstellen van een arbeidscontract is een vaag concurrentiebeding. Wanneer werknemers besluiten ergens anders te gaan werken dan wil je natuurlijk niet dat ze er bij de concurrent vandoor gaan met al hun opgedane kennis! Dit kan je voorkomen met een goed concurrentiebeding. Het is alleen wel van groot belang dat je zo volledig en duidelijk mogelijk bent in dit concurrentiebeding. Wat mag er wel, wat mag er niet en voor hoelang? En belangrijker: wat zijn de consequenties wanneer de regels overtreden worden? Wanneer je niet duidelijk bent dan is de kans groot dat de rechter het concurrentiebeding zo in de prullenbak gooit bij eventuele conflicten en dat het belang van de werknemer boven jouw belang wordt gesteld.

Let er ook op dat er bij contracten voor bepaalde tijd geen concurrentiebeding opgenomen mag worden, tenzij het belang van jouw onderneming heel erg groot is.

6. ‘Wijzigen kan altijd… toch?’

Een laatste valkuil is het vergeten van het wijzigingsbeding. Een arbeidscontract is niet zomaar tussentijds te wijzigen zonder wederzijdse toestemming. In sommige gevallen is het echter noodzakelijk dat er snel actie wordt ondernomen zonder eeuwige onderhandeling. Denk bijvoorbeeld aan een faillissement wat op de loer ligt. Door het wijzigingsbeding op te nemen in het arbeidscontract is het toch mogelijk om het arbeidscontract tussentijds eenzijdig te wijzigen. Dit kan alleen in geval van zwaar belang voor jouw onderneming. Het is dus niet zo dat je alles kan veranderen wat alleen maar voordelig is voor jou.

Regel nu jouw arbeidsovereenkomst!

Wil je graag al jouw vragen beantwoord krijgen in een adviesgesprek of een offerte aanvragen? Plan dan een intakegesprek via deze pagina. De specialist neemt binnen 48 uur contact met je op.

Kiki Dusebout linkedin
Kiki is Content schrijver bij FIRM24. Ze schrijft over allerlei onderwerpen m.b.t. ondernemingsrecht.
Bijgewerkt op 30 april 2024
Gepubliceerd op 27 maart 2023

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00