7 manieren om je personeel fysiek fit te houden!

We ze zitten weer in de eerste maand(en) van het nieuwe jaar! De sportschoenen worden uit de kast gehaald en we stoppen massaal met roken. En dat alles met als doel om fitter te worden. Natuurlijk is het superbelangrijk om in je vrije tijd actie te ondernemen om fit te blijven, maar wist jij dat het op de werkvloer minstens net zo belangrijk is om fit te blijven? En wist jij ook dat er voor jou als werkgever vele mogelijkheden zijn om voor fit personeel te zorgen? Dit is niet alleen belangrijk voor je werknemers zelf, maar ook voor de gezondheid van het bedrijf! Lees snel verder, want straks weet jij precies hoe jij samen met je personeel fit het jaar doorkomt.

Zitten is het nieuwe roken

We kennen deze zin ondertussen allemaal wel: ‘zitten is het nieuwe roken’. En laat het nou net datgene zijn wat je bij een kantoorbaan vooral doet. Urenlang spendeer je achter die computer en zelfs de lunch of pauzes kunnen er wel eens bij inschieten. Hoewel die plek achter de computer best veilig aanvoelt, kan het op lange termijn vervelende gevolgen hebben voor de gezondheid van jou en je personeel. Zo kan het urenlang in dezelfde houding zitten, zorgen voor rug- en nekklachten en een slechte doorbloeding met kans op spataderen. Ook het urenlang staren naar een beeldscherm kan gevolgen hebben voor de gezondheid, namelijk slechte ogen, hoofdpijn en concentratieproblemen. Over het algemeen vergroot het te lang zitten de kans op allerlei ziektes, zoals hart- en vaatziektes. Gevolgen die je natuurlijk het allerliefste gewoon wil voorkomen voor jou en je personeel!

Dat is toch niet mijn probleem?

Op het eerste gezicht lijkt dit misschien helemaal niet jouw probleem als werkgever, maar niks is minder waar! Fit personeel is namelijk niet alleen belangrijk voor het personeel zelf, maar jijzelf hebt er ook behoorlijk veel baat bij. Het hebben van fit personeel heeft namelijk vele voordelen voor de gezondheid van de onderneming:

Minder ziekteverzuim

Fitte werknemers betekent ook minder ziekteverzuim. Zowel op korte, als op lange termijn heb je hier voordelen van. Denk aan minder griepuitbraken op kantoor, maar ook minder burn-outs en minder chronische ziektes op lange termijn.

Meer concentratie en betere prestaties

Personeel wat lekker in hun vel zit en fit op de werkvloer verschijnt kunnen zich vaak beter concentreren en dat zorgt uiteindelijk voor betere prestaties voor het bedrijf.

Werkgeluk

Werkgeluk: een van de belangrijkste factoren op de werkvloer. Wanneer je plezier beleeft op de werkvloer komt dit de hele sfeer ten goede. De sfeer onder collega’s is beter, dit leidt tot betere samenwerking en betere prestaties. Bovendien blijven mensen langer hangen bij je bedrijf wanneer ze werkgeluk ervaren op de werkvloer.

Aantrekkelijke en moderne werksfeer

Wanneer jij als werkgever maatregelen treft om je personeel fit te houden en meespringt met de nieuwste trends, dan creëer je een moderne werksfeer. Hierdoor kan je jouw bedrijf een stuk aantrekkelijker maken voor sollicitanten. Het geeft je namelijk ook de kans om je te onderscheiden van de concurrenten.

Timer

7 manieren om je personeel fysiek fit te houden

De hoogste tijd om wat maatregelen te treffen voor fitter personeel dus! Maar, hoe doe je dat eigenlijk? Gelukkig zijn er een hoop manieren om te zorgen voor fit personeel. Daarom hebben we een lijstje gemaakt met de meest hippe manieren voor fit personeel zodat iedereen fit het jaar door kan! 

1. Het fietsplan

Eigenlijk begint fit personeel niet op de werkvloer, maar al net daarvoor. Want, hoe komt jouw personeel naar het kantoor toe? Stimuleer jouw personeel om met de fiets naar het werk te komen met behulp van een fietsplan. Met een fietsplan is het voor jouw werknemers mogelijk om met korting en belastingvoordeel een fiets aan te schaffen. Het fietsplan is te regelen via de werkkostenregeling waarover je alles leest via deze link.

2. Fitnessruimte

Steeds meer bedrijven kiezen ervoor om een eigen fitnessruimte aan te schaffen. Zo kunnen werknemers gemakkelijk voor of na het werk gaan sporten, of zelfs in de pauze even een half uurtje op de loopband stappen. Hiermee verlaag je de drempel voor je personeel om daadwerkelijk te gaan sporten en zelf kan je er ook van profiteren.

3. Draag bij aan een abonnement

Wil of kan je geen hele fitnessruimte openen op jullie werkplek? Dan is een andere optie om bij te dragen aan een sportabonnement voor je personeel. Sportabonnementen kunnen best wel prijzig zijn en dit kan een reden zijn voor mensen om er geen af te sluiten. Door bij te dragen aan een sportabonnement stimuleer je jouw werknemers om te sporten. Ook bijdragen aan sportabonnementen kun je via de werkkostenregeling regelen.

4. Sta-werkplekken

Bij een kantoorbaan zit je toch al gauw dagelijks 8 uur achter elkaar. En aangezien zitten het nieuwe roken is, moeten we meer gaan staan en bewegen. Hoe kan je staan, maar toch werken? Precies! Met sta-werkplekken. Creëer er een aantal op jullie kantoor zodat jouw personeel ervoor kan kiezen om deze plekken te gebruiken of om af te wisselen met zit-werkplekken. 

5. Ga naar buiten!

Bewegen is de beste manier om fit te blijven en daarom is het hartstikke gezond om in de pauze even een rondje te wandelen buiten. Zo krijg je niet alleen beweging, maar krijg je in de zomer ook nog eens zonlicht. Hartstikke gezond en ook heel gezellig om samen met je collega’s te doen.

6. Een actieve teamdag

Is het tijd voor een teamdag? Overweeg dan om een leuke sportieve activiteit te gaan doen. Leer elkaar beter kennen op het water, tijdens strandactiviteiten, op de fiets en ga zo maar door. Een mooie kans om teambuilding te combineren met een gezonde activiteit.

7. Gezonde lunch

Fit zit hem niet alleen in genoeg bewegen, maar ook in gezond eten. Heb jij er wel eens over nagedacht om gewoon iedere dag met heel het team te lunchen? Haal gezonde en gevarieerde etenswaren in huis, dek de tafel en lunch iedere dag met het team. Dit zorgt ervoor dat iedereen automatisch gezond en goed luncht.

Raket

Fysiek fit is niet alles!

Minstens net zo belangrijk als de fysieke gezondheid, is de mentale gezondheid van je werknemers. Want, werknemers die mentaal niet lekker in hun vel zitten hebben een grotere kans op een burn-out en prestaties worden er ook niet beter op. Gelukkig kan jij ook hier iets aan doen als werkgever. Zorg allereerst voor een fijne werksfeer. Leg de druk op je personeel niet onrealistisch hoog, zorg ervoor dat het personeel zich veilig voelt en dat het teamgevoel goed is. Zorg daarnaast voor een goede balans tussen werk en privé. Ook hier geldt, niet al te veel druk, maar denk bijvoorbeeld ook aan flexibele werktijden of het flexibel omgaan met thuiswerken.

Tot slot

Hopelijk hebben we je een beetje op weg kunnen helpen! Heb je nog andere vraagstukken? Neem een kijkje op onze kennisbank of tussen de andere blogs!

Kiki Dusebout linkedin
Kiki is Content schrijver bij FIRM24. Ze schrijft over allerlei onderwerpen m.b.t. ondernemingsrecht.
Bijgewerkt op 13 juli 2023
Gepubliceerd op 27 januari 2023

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00