Balans opstellen - dit is wat je moet weten

Een balans opstellen behoort tot een belangrijk deel van de administratie van jouw bedrijf. Het geeft een financieel overzicht door alle bezittingen en schulden die in jouw bedrijf bestaan op een rijtje te zetten. Het opstellen van een balans kan soms pittig zijn. Welke posten moeten allemaal meegenomen worden? Aan welke kant hoort een bepaald bedrag te staan? In deze blog krijg je antwoord op deze vragen en meer. 

Wat is een balans?

Een balans is een financieel overzicht dat om de zoveel tijd wordt opgesteld. Meestal gebeurt dit om het halfjaar. De balans bestaat uit twee zijdes: activa en passiva. De activa kant laat alle bezittingen van jouw bedrijf zien terwijl de passiva kant aangeeft hoe je deze bezittingen hebt gefinancierd, bijvoorbeeld door schulden. De balans laat zien welke investeringen je hebt gedaan. Heb je bijvoorbeeld machines of een bedrijfspand gekocht dan zet je dit aan de activazijde van de balans. De balans geeft ook weer waaruit het eigen vermogen van de onderneming bestaat. Dit staat aan de passiva zijde en bedraagt posten als winst en geld wat je voor aandelen hebt ontvangen.

Welke gegevens staan er in een balans?

Een balans bestaat dus uit activa passiva. Deze categorieën kunnen ook weer worden onderverdeeld. De activazijde bestaat uit vaste en vlottende activa. De woorden geven het al enigszins weg maar bij vaste activa gaat het om bezittingen die langdurig in het bedrijf blijven (> 1 jaar) terwijl vlottende activa over bezittingen gaat die van korte duur zijn (< 1 jaar). De passiva zijde maakt onderscheid tussen eigen- en vreemd vermogen. Eigen vermogen is verkregen uit de onderneming terwijl vreemd vermogen door derden wordt verkregen door bijvoorbeeld een lening. Zie de voorbeeld balans voor wat voorbeelden van balansposten.

Voorbeeld balans

ACTIVAPASSIVA

Vaste activa

  • Bedrijfspand
  • Transportmiddelen

Eigen vermogen

  • Winst
  • Gestorte aandelen

Vlottende activa:

  • Voorraad
  • Debiteuren

Kort vreemd vermogen

  • Crediteuren
  • Rekening courant lening
 

Lang vreemd vermogen

  • Hypothecaire lening

Beide kanten worden opgeteld en moeten altijd op hetzelfde totaal uitkomen. Daarom heet het ook een balans. De passiva zijde kan worden gebruikt om liquiditeit te berekenen. Is jouw eigen vermogen groot genoeg? Dan ben je financieel stabiel.

Wat heb je als ondernemer aan een balans?

Voor een ondernemer is een balans erg belangrijk. Het hoort bij het boekhouden en laat zien hoe financieel gezond jouw bedrijf is. Je kan ook de liquiditeit berekenen door te kijken wat de verhouding tussen schulden en bezittingen is. Als de schulden te groot worden weet je dat er veranderingen moeten worden gemaakt. De balans is ook een belangrijk onderdeel in het aantrekken van nieuwe investeerders of aandeelhouders. Derden kunnen namelijk vragen om deze in te zien zodat ze een overwogen keuze kunnen maken om wel of niet in jouw bedrijf te stappen. Voor een ondernemer is een balans dus ontzettend belangrijk.

Hulp van Firm24

Wil jij hulp bij het opstellen van jouw balans? Of wil je met één van onze specialisten praten over jouw financiële situatie? Plan dan vandaag nog een gratis check-gesprek in en krijg antwoord op al jouw vragen.

Sophie Ehren linkedin
Sophie is student Rechtsgeleerdheid & Psychologie. Daarnaast schrijft ze voor content voor ondernemers.
Gepubliceerd op 9 april 2024

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24