Van Eenmanszaak naar BV overgestapt? Check 3 belasting-verschillen

Ben je van een eenmanszaak naar een BV overgestapt? Dan gaat er wat veranderen voor jou bij de belastingaangifte. Als ondernemer in een eenmanszaak waren de boekhouding en vooral belastingverplichtingen vrij overzichtelijk. Bij een BV horen 2 extra aangiftes, namelijk de loonbelasting-aangifte en de vennootschapsbelasting. Hieronder een korte uitleg van beide belastingen.

Wie salaris betaalt, betaalt loonbelasting

Bij een BV ben je als groot aandeelhouder (DGA) in loondienst. Je bent verplicht jezelf een minimum DGA-Salaris uit te betalen van €51.000, maar het is wel mogelijk om een verzoek in te dienen om dit te verlagen. Wat het salaris ook mag zijn, er moet altijd een arbeidscontract worden opgesteld en dus ook een aangifte van loonbelasting worden ingediend. Dit geldt uiteraard ookvoor eventuele andere werknemers die de BV in dienst heeft.

Wie winst maakt, betaalt vennootschapsbelasting

De aangifte vennootschapsbelasting doe je jaarlijks, na afloop van het boekjaar van de BV. Je moet belasting gaan betalen over de belastbare winst van jouw onderneming. Je mag deze winst echter wel verrekenen met de verliezen van de onderneming. Je mag de verliezen zelfs verrekenen met winst uit het verleden of in de toekomst. De vennootschapsbelasting kan een flinkeklus zijn: het is verstandig om deze belangrijke taak uit te besteden aan een professional.

En vergeet deze twee dingen niet…

Naast het uitkeren vansalaris en het verzorgen van de vennootschapsbelastingaangifte zijn er nog 2 dingen die je niet mag vergeten. Heb je als ZZP’er in een eenmanszaak geld nodig? Of zit je krap bij kas? Dan kon je zonder gevolgen pinnen van je zakelijke rekening. Als je een eenmanszaak omgezet hebt naar een BV , mag dat niet zomaar: er dient een rekening-courant overeenkomst te bestaan tussen jezelf en je BV. Als laatste – maar daar kan de (online) accountant je bij helpen – moet je de jaarcijfers deponeren bij de kamer van koophandel.

Wil jij ook dat jouw aangiftes goed worden ingediendof kunnen we je ergens anders bij helpen, neem dan contact op met een van onze boekhouders, juristen of fiscalisten.

died_2396aea730
Diederick Cardon linkedin
Diederick Cardon werkt inmiddels niet meer bij FIRM24 maar hij schreef artikelen over ondernemingsrecht.
Bijgewerkt op 13 juli 2023
Gepubliceerd op 23 april 2018

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24