Denk vooruit, zet je horeca onderneming in één keer goed neer.

horeca onderneming

Een succesvolle horecaketen is de droom van velen. Horeca brengt echter ook veel risico’s met zich mee. Langlopende huurovereenkomsten, inkoopafspraken en werknemers. Om nog maar te zwijgen over de moeilijkheden die de uitbraak van het coronavirus opleverde voor veel horecaondernemers. Hoe zorg je er nou voor dat je én lekker kan verdienen én goed beschermd bent? Met een holding natuurlijk!

Het voorbeeld:

HMBRGRS vof is zes jaar geleden gestart met hun eerste zaak. Ze verkopen nog altijd eerlijke hamburgers van Amsterdamse koeien. Hiermee spelen ze helemaal in op de hype in Amsterdam dat alles verantwoord en het liefst ook lokaal moet zijn. HMBRGRS is een groot succes en al snel worden de ideeën voor vestiging 2 en 3 op papier gezet.

Bouwsteen 1: HMBRGRS Centrum BV

De eigenaren van HMBRGRS vof hebben hun eerste filiaal gestart vanuit een vof. Gezien de getekende huurovereenkomst en het personeel een gewaagde stap, maar hey, zonder risico is nog nooit iemand succesvol geworden. Nu het goed loopt en er zelfs wordt gekeken naar uitbreiding wordt het tijd de vof om te zetten in een BV. Gezien het succes van de vof is de meest logische wijze van omzetting de geruisloze inbreng.

Bouwsteen 2: Holding

HMBRGRS vof heeft 2 vennoten. Beiden besluiten een holding BV op te richten waarmee ze vennoot in de BV zullen worden. De vennoten zijn zelf 100% aandeelhouder in hun eigen holding BV en ze komen er in loondienst. Vanuit hun holdings sturen ze management facturen naar HMBRGRS BV voor de werkzaamheden die ze verrichten. Op die manier genereren ze omzet voor hun eigen holding. Vanuit die omzet kunnen ze zichzelf weer verlonen. Op deze manier brengen ze een scheiding aan tussen de risico’s van HMBRGRS en hun privé vermogen. Alles wat ze overhouden na verloning kunnen ze opsparen in hun holding. De winst in de holding wordt in 2022 onder de € 395.000 maar voor 15% belast. Zo bouw je daar een stukje pensioen op of kan je eventueel een lening aan jezelf verschaffen om een nieuwe onderneming te starten, omdat banken daar nu eenmaal niet meer zo happig op zijn.

een stopwatch

Bouwsteen 3: Tussenholding, ook wel gezamenlijke moeder

Er komt een investeerder aan boord om de groei te versnellen. Het is nu verstandig om een tussenholding op te richten. Door een tussenholding op te richten wordt er enerzijds voor gezorgd dat de investeerder maar in één BV hoeft toe te treden. Anderzijds fungeert deze ook als holding voor alle op te richten filialen. Zo voorkomen ze dat de personal holdings van beide oprichters er mee belast worden.

Bouwsteen 4: De zustermaatschappijen – HMBRGRS West BV & HMBRGRS Oost BV

Elk nieuw filiaal wordt gestart in een aparte BV. Hierdoor scheid je, wederom, de risico’s van het vermogen. Mocht de locatie van filiaal West toch niet zo gunstig gekozen zijn en vallen de resultaten tegen, dan heeft dit geen directe invloed op de andere zaken die wel goed lopen. Daarnaast kan je per filiaal ook werknemers middels aandelen laten participeren in de lokale vestigingen zonder dat zij gelijk ook moeten participeren in de andere filialen.

Bouwsteen 5: De Inkoop BV

Elke nieuwe onderneming betekent ook weer dat opnieuw inkoopafspraken moeten worden gemaakt met leveranciers. Om de risico’s van inkoop in één keer en op één plek te concentreren besluiten de vennoten om een aparte BV op te zetten voor de inkoop van alle filialen van HMBRGRS. Door de grotere volumes kan je hierdoor ook nog eens prijsvoordeel bedingen. De inkoop BV sluit vervolgens binnen het HMBRGRS concern met de verschillende filiaal BV’s aparte overeenkomsten om aan hen te leveren, en verzamelt daar ook de betalingen voor. Een keer te laat betalen doe je liever binnen je eigen onderneming dan bij een externe leverancier.

raket

Leuk allemaal, maar hoe regel je dit?

Het is aan te bevelen om een horecastructuur in één keer goed neer te zetten. Zo beperk je risico’s en behaal je maximaal voordeel. Firm24 heeft ruime ervaring in het opzetten van deze structuren. Wil je hier eens over sparren met een van onze adviseurs? Klik hier!

Max Zuidinga linkedin
Max is student Nederlandse taal en cultuur en schreef daarnaast enkele artikelen.
Bijgewerkt op 6 juli 2023
Gepubliceerd op 7 december 2022

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24