Veelgestelde vragen door ondernemers over het Coronavirus

Veelgestelde vragen over het coronavirus

Firm24 spreekt veel ongeruste ondernemers die zich zorgen maken over hoe zij de komende weken zullen doorkomen. We zullen hierna kort ingaan op de vragen die zoal voorbij komen en daarbij kort uitleggen van welke regels je gebruikt kunt maken, en welke juridische of fiscale aspecten er zoal spelen.

Vraag: Ik maak veel gebruik van oproepkrachten. Moet ik hen blijven oproepen, ook al is er geen werk voor hen?

Nee, dat hoeft niet. Oproepkrachten, dat wil zeggen werknemers met een 0-uren contract of een min-max contract, werken op flexibele basis. Dat betekent dat je als werkgever ervoor kunt kiezen om ze niet op te roepen omdat er te weinig werk is, ongeacht de vraag waarom er te weinig werk is. Let op! Sinds 1 januari 2020 is er nogal wat veranderd op het gebied van flexibele arbeid. Daardoor kan het zijn dat iemand op een flexibel contract werkt, maar eigenlijk aanspraak maakt op een vast aantal uren of zelfs een vast contract.

Vraag: Ik heb vaste krachten in dienst. De komende weken heb ik niet genoeg werk voor ze. Wat kan ik doen?

Je kunt als werkgever een vergunning aanvragen voor werktijdverkorting bij de overheid. Als deze vergunning is verkregen, kun je deze indienen bij het UWV en vervolgens een WW-uitkering aanvragen voor werknemers waarvoor geen werk is. Deze werknemers gaan dan tijdelijk van de loonlijst af, en worden doorbetaald door het UWV. Let op! Dit is een tijdelijke maatregel van 2 tot maximaal 24 weken. Daarnaast dien je aan de voorwaarde te voldoen dat tenminste 20% minder werk beschikbaar is.

Vraag: Ik ben als DGA ook werknemer binnen mijn BV. Kan ik ook werktijdverkorting voor mijzelf aanvragen?

Nee. De werktijdverkorting regeling geldt alleen als je aannemelijk kunt maken dat er 20% minder werk is voor de onderneming. Voor jou als DGA (in crisistijd) gaat dit niet op.

Vraag: Een werknemer van mij zit in quarantaine, vast in het buitenland of is ziek thuis vanwege Coronavirus. Ik word daardoor beperkt in mijn bedrijfsvoering. Is hier een regeling waar ik gebruik van kan maken?

Nee. Je moet in principe het loon doorbetalen. De dagen dat de werknemer ziek is gelden gewoon als ziekteverlofdagen. Verder bestaat er (nog) geen regeling of tegemoetkoming op dit gebied.

Vraag: Kan ik bepaalde medewerkers de toegang weigeren tot de werkplek? Ik denk dat er een risico is dat hij of zij besmet is?

Als werkgever ben je verantwoordelijk voor het bieden van een gezonde en veilige werkomgeving. Op grond daarvan mag je de toegang weigeren aan bepaalde medewerkers, om de veiligheid van anderen te beschermen.

Vraag: Ik kan lopende contracten gewoon niet meer nakomen. Kan ik onder mijn verplichtingen uit met een beroep op “overmacht” ?

Nee. Lopende overeenkomsten moeten in principe gewoon worden nagekomen. Als je niet in staat bent om hieraan uitvoering te geven vanwege de impact van het Coronavirus en de maatregelen, dan kun je je niet zomaar beroepen op overmacht.

Dit kan anders zijn indien je een zogenaamde “Force Majeure” clausule in je overeenkomst hebt opgenomen. In dit soort clausules wordt veelal een regeling getroffen voor extreme noodgevallen zoals natuurrampen, oorlogen, of ingrijpende overheidsmaatregelen. Het ligt eraan wat in jouw “Force Majeure” bepaling staat opgenomen hoe dit uitwerkt in de overeenkomst, en hierin geldt verregaande contractsvrijheid.

Vraag: Ik ben zelfstandig ondernemer en ik zie mijn hele business in elkaar vallen. Is er iets wat ik kan doen?

Onder omstandigheden kun je gebruik maken van de BMKB regeling. Het ministerie van EZ staat via de BMKB borg voor de kredieten aan ondernemers, zodat zij makkelijker geld kunnen lenen. Ondernemers kunnen hiervoor terecht bij kredietverstrekkers, zoals banken.

Tot zover onze update. Wij proberen vragen zoveel mogelijk te beantwoorden via chat, telefoon en mail.

 

Lees een ander interessante blog over veelgestelde vragen omtrent het Coronavirus.

coen_bf366ce48e
Coen Santhagens linkedin
Coen Santhagens is operationeel verantwoordelijk bij FIRM24. Daarnaast schrijft hij graag artikelen m.b.t. ondernemen.
Bijgewerkt op 29 augustus 2024
Gepubliceerd op 16 maart 2020

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24