De betaalervaring van jouw website optimaliseren doe je zo!

In je online winkelmandje, adres invoeren en dan… betalen. Doe je dat met je creditcard, iDeal, Paypal of Klarna? Is contant nog een optie? Klanten krijgen de ene keer enorm veel verschillende betaalmogelijkheden aangeboden en de andere keer is een creditcard verplicht. Maar hoe zorg je er nou als ondernemer voor dat de betaalervaring optimaal is? Wij geven je hét stappenplan!

Het belang van een goede betaalervaring

Klanten aantrekken is enorm belangrijk, maar als het puntje eenmaal bij paaltje komt moet er ook worden betaald. Zolang er niet wordt betaald is de cirkel niet rond en dus moet ook dit onderdeel van jouw bedrijf aangepakt worden. Met een prettige betaalervaring zorg je er mede voor dat klanten vaker bij je bestellen en dat de relatie vertrouwd voelt. Daarbij zullen mensen ook eerder facturen betalen als dit op een positieve manier wordt gestimuleerd en dat betekent dat jij jouw geld eerder op de rekening hebt.

Stappenplan

1: Optimaliseer jouw lay-out

Voordat we verder ingaan om de verschillende betaalmethoden is het belangrijk dat je de look van jouw betaalpagina aantrekkelijk maakt. Zorg dat het duidelijk is en makkelijk te gebruiken. Let daarbij ook op dat het zowel op een laptop als telefoon toegankelijk is. Verder moet de opmaak passen bij de rest van jouw website zodat je de “feel” van het bedrijf niet verliest.

2: Keuze is reuze

Door verschillende betaalmethoden aan te bieden, maak je het betaalproces voor jouw klanten laagdrempelig. Niet iedereen heeft namelijk een creditcard of paypal account. Als je genoodzaakt bent om keuzes te maken is het gebruik van iDeal een must. Alle Nederlandse banken zijn hierbij aangesloten en voor de meeste bedrijven is dit het meest aangeboden betaalmiddel.

3: Pas je aan op de doelgroep

De betaalervaring moet aansluiten op jouw klantenkring. Heb je veel klanten tussen de 20 en 30 jaar? Kijk dan naar opties als Klarna die latere betaling mogelijk maken. Zijn jouw klanten allemaal 40+? Dan is er een grote kans dat ze in het bezit zijn van een creditcard. Dit zijn dingen die je moet meewegen wanneer je gaat bepalen hoe je jouw betalingen wil gaan inrichten. Bouw om jouw doelgroep heen.

4: Betrouwbaarheid

Bij zowel grote als kleine betalingen, hechten klanten enorm veel waarde aan de betrouwbaarheid van de site en betaalmethoden. Biedt dus genoeg informatie aan klanten zodat zij verzekerd zijn dat hun geld op de juiste plek komt en maak gebruik van bekende betaalmethoden zodat zij zich niet opgelicht voelen. Als ze jouw bedrijf vertrouwen zullen ze sneller en vaker bestellen wat positief is voor jouw bedrijf.

5: Vermijd onnodige stappen

Als het betaalproces te lang duurt, haken veel klanten af. Denk hierbij aan websites die je eerst vragen een account aan te maken voordat je kan betalen. Veel klanten vinden dit irritant of hebben op het moment dat ze een aankoop doen geen tijd waardoor je als ondernemer geld misloopt. Kijk dus goed naar welke stappen niet kunnen ontbreken en pas alleen die toe.

checklist

Vragen?

Als je meer wil weten over de optimalisatie van de betaalervaring of over een ander onderwerp wil sparren met één van onze specialisten kan je hier een gratis check-gesprek inplannen. Wij geven je advies op maat en leggen de opties die voor jou geschikt zijn aan je uit.

Sophie Ehren linkedin
Sophie is student Rechtsgeleerdheid & Psychologie. Daarnaast schrijft ze voor content voor ondernemers.
Bijgewerkt op 20 juli 2023
Gepubliceerd op 17 juli 2023

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00