De verschillende nadelen van een BV (besloten vennootschap)

De verschillende nadelen van een BV (besloten
        vennootschap)

Je bent er eindelijk er klaar voor om je droom te realiseren door je eigen bedrijf te starten. Als starter moet je dan een belangrijke keuze maken op het gebied van een rechtsvorm. De vraag is dan ook welke rechtsvorm het beste bij je bedrijf en persoonlijke situatie past. Hierbij is de afweging tussen een eenmanszaak en een besloten vennootschap erg belangrijk. In dit blog artikel zullen we de nadelen en voordelen van een BV bespreken. Één van de belangrijkste voordelen van een BV is het niet persoonlijke aansprakelijk zijn voor je onderneming. Maar wees er ook bewust van dat er ook nadelen zitten aan de rechtsvorm BV. Lees hieronder de nadelen van een BV zodat je er achter kan komen of het interessant is om deze rechtsvorm op te richten.

Fiscale nadelen

Wanneer je kiest voor een BV als rechtsvorm kan je geen gebruik maken van de huidige fiscale voordelen. Hierbij moet je denken aan de startersaftrek en de zelfstandigenaftrek die van toepassing zijn voor eenmanszaken. Wanneer je een nettowinst heb van meer dan €80.000 per jaar zijn deze fiscale voordelen minder voordelig dan het belastingtarief voor de BV en kan je dus beter voor een BV kiezen.

Nadelen bij oprichting

Een besloten vennootschap oprichten zonder tussenkomst van een notaris is jammer genoeg niet mogelijk. Een BV kan je namelijk alleen oprichten met een notariële akte. Voor een oprichting van een eenmanszaak of een VOF is dat niet nodig. Echter geeft een notariële akte ook een professionele blik op je bedrijf. Bij Firm24 kan je al een BV oprichten vanaf €399,- zodat jij wel van deze voordelen gebruik kan maken. Lees de blog waarin alle informatie te vinden is over de kosten bij het oprichten van een BV.

De administratieve nadelen van een BV

Als je een BV hebt moet je extra administratieve handelingen uitvoeren. Een bv dient namelijk minimaal elk jaar een jaarrekening op te stellen, hiervoor zullen er accountant kosten in rekening worden gebracht. Het is wel een voordeel dat het mogelijk is om een verlengd boekjaar aan te vragen, hiermee bespaar je eenvoudig op je accountantskosten.

Het staken van een BV

Heb je besloten om te stoppen met de activiteiten van je BV? Dan moet je jouw BV gaan liquideren. Echter is het liquideren wel een stuk ingewikkelder dan het opheffen van een eenmanszaak of een VOF. De liquidatie moet namelijk onder andere gemeld worden aan de belastingdienst en de kamer van koophandel. Zitten er schulden in je BV maar wil je toch staken? Dat kan niet, want dan ben je in privé aansprakelijk voor die schulden. In dat geval is het verstandig om te wachten op het faillissement van jouw BV want dan kan je gewoon gebruik maken van de beperking van aansprakelijkheid die een BV jou biedt. Lees een blog over het opheffen van een BV.

handen en papier

Wil jij wel een BV oprichten?

Heb jij na het lezen van dit blogartikel het idee dat een BV toch de juiste rechtsvorm is voor je onderneming en wegen de nadelen van een BV niet op tegen de voordelen? Dan zijn er twee manieren om je besloten vennootschap op te richten. Je kan namelijk kiezen voor de reguliere route via de notaris of je kan het laten regelen door Firm24. Als je langs de reguliere notaris gaat dan is het nadeel dat de procedure van deze optie vrij lang gaat duren en de kosten kunnen hoog oplopen. Daarnaast zal je ook een tal van keren langs de notaris moeten gaan om je BV op te zetten.

died_2396aea730
Diederick Cardon linkedin
Diederick Cardon werkt inmiddels niet meer bij FIRM24 maar hij schreef artikelen over ondernemingsrecht.
Bijgewerkt op 14 mei 2024
Gepubliceerd op 7 augustus 2018

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24