Hoe maak je jouw onderneming interessant voor investeerders?

De terugkeer van Dragons’ Den Nederland op de Nederlandse televisie was in 2020 na 8 jaar afwezigheid een groot succes. Het programma trok meer dan een miljoen kijkers per week. Maar misschien nog wel belangrijker: de vijf Dragons' investeerden 4,5 miljoen euro in de verschillende bedrijven. In de eerste week van maart 2021 startte het nieuwe seizoen van het succesvolle programma met Jort Kelder als presentator en in de eerste aflevering werden al verschillende mooie deals beklonken! Veel ondernemers zullen met bovengemiddelde interesse naar het nieuwe seizoen kijken. In deze blogserie behandelen wij verschillende onderwerpen die van belang zijn voor ondernemers die op zoek zijn naar een investering in hun bedrijf. In deze eerste blog behandelen we enkele belangrijke zaken waar investeerders in het algemeen op letten voordat ze besluiten te investeren in een bedrijf.

Groeipotentie

Natuurlijk kijken de meeste investeerders in de eerste plaats naar de potentiële winst van een onderneming. Zorg daarom dat je je cijfers op orde hebt en een duidelijk beeld hebt van de groeipotentie van je onderneming. De waardering van je onderneming geschiedt op basis van de zogenaamde “Fair Market Value”. Bij deze waardering kijk je niet alleen naar het verleden, maar ook naar het winstgevend potentieel van de toekomst vanwege bijvoorbeeld goodwill, netwerk of intellectueel eigendom. Daarom kunnen veel jonge techbedrijven wel rekenen op een gigantische waardering, ook al schrijven ze nog lang geen zwarte cijfers.

Eén van de eerste vragen van de Dragons' is meestal ook of het concept “schaalbaar” is. Voordat je kunt opschalen, moeten vaak investeringen worden gedaan in bijvoorbeeld personeel, productiemateriaal, marketing of een locatie. Zorg daarom dat je een overzicht heb van de kosten die daarbij komen kijken en de mogelijke winst die het oplevert. Zorg bij een pitch in ieder geval dat je je cijfers van de afgelopen jaren paraat hebt. Wanneer je de omzet en winst van jouw onderneming niet kent, zullen veel investeerders al vroeg afhaken.

Raket

Goede administratie

Vorig jaar bleek uit berichtgeving van NRC al dat het ontkurken van de champagne op televisie nog niet betekent dat de deal echt doorgaat. Volgens NRC ketste 6 van de 17 gesloten deals toch nog af na de uitzending. De toezegging van de Dragons' betreft volgens de contracten namelijk enkel een intentie om te investeren. De daadwerkelijke onderhandeling volgt pas later en is een vak apart. Lees daarom onze tips met betrekking tot de onderhandeling ook even door!

Zo is het voorafgaand aan de onderhandelingen verstandig om een intentieovereenkomst bedrijfsovername te ondertekenen. Ook is het belangrijk dat gevoelige bedrijfsinformatie vertrouwelijk wordt behandeld door de potentiële investeerder. Laat de geïnteresseerde partij daarom een geheimhoudingsverklaring (Non Disclosure Agreement of kortweg NDA) ondertekenen. Tot slot zal er bij de onderhandelingen een term sheet worden opgesteld. Hierin staan de belangrijkste voorwaarden voor de investering en vormt het uitgangspunt voor de verdere onderhandelingen.

NRC berichtte dat de voornaamste reden voor het afketsen van de deals had te maken met het boekenonderzoek, waaruit bleek dat bij de pitch een iets te rooskleurig beeld was geschetst. Zorg dus dat je administratie op orde is en dat je tijdens de pitch en onderhandeling een realistisch beeld schetst van je onderneming.

Structuur van je onderneming

Het opzetten van je onderneming kun je vergelijken met de bouw van een huis. Je kunt pas verder bouwen als de fundering goed is. Vanwege de risicospreiding kiezen veel ondernemers voor een holdingstructuur. Als investeerders besluiten aandelen te kopen in jouw onderneming, zullen zij dat in de meeste gevallen ook via een holding doen. In verband met de fiscale gevolgen van een besluit tot dividenduitkering is het van belang dat jij zelf ook een holding hebt. Zo kun je zelf besluiten wanneer je dividend uitkeert naar jezelf als natuurlijk persoon. Daarnaast biedt het veel voordelen bij de verkoop van aandelen, zoals bij een investering vaak het geval zal zijn. De winst valt immers onbelast vrij in de holding en kan worden geherinvesteerd.

Het is natuurlijk mogelijk om later een holding op te richten, maar vanwege de aanvullende kosten van een aandelenoverdracht die dan nodig zijn, is het aan te raden om direct bij de oprichting te kiezen voor een holdingstructuur.

Affiniteit met onderneming

Daarnaast is het van belang dat je investeerder affiniteit heeft met jouw onderneming. In Dragons' Den Nederland zagen investeerders soms wel potentie in bepaalde concepten, maar haakten ze af omdat ze geen kennis hadden van het product of de branche. Iemand die jarenlang in de horecabranche heeft gezete zal over het algemeen toch minder geneigd zijn om te investeren in een techbedrijf, en vice versa. Ook voor jou als ondernemer kan het prettiger zijn om een investeerder te vinden die ervaring heeft in de branche. Los van de financiële investering kun je dan ook profijt hebben van de kennis en het netwerk van de investeerder.

Bescherming van je concept

Succesvolle ondernemingen hebben soms een uniek concept, maar dit is geen vereiste om een grote investering binnen te halen en verder te groeien. Wel is het belangrijk dat je je intellectuele eigendom goed hebt beschermd, zodat anderen jouw concept niet zomaar kunnen kopiëren of kunnen profiteren van jouw reputatie. Wanneer een grotere, bekende onderneming jouw product of dienst kopieert loop je bovendien het risico om direct weggeconcureerd te worden van de markt. Zo bleek in het vorige seizoen dat veel Dragons' geen interesse hadden in voedingsproducten, omdat ze niet beschermd waren door intellectuele eigendomsrechten en daarom makkelijk te kopiëren waren door grote ketens.

Als je een technische uitvinding hebt gedaan, komt deze mogelijk in aanmerking voor een octrooi (ookwel “patent”). Daarmee verkrijg je voor 20 jaar een exclusief recht op jouw uitvinding, wat betekent dat niemand anders je uitvinding mag toepassen tenzij je daar toestemming voor geeft. Omdat je door dit exclusieve recht ook veel meer winst kunt maken, wordt je onderneming een stuk interessanter voor investeerders.

Maar ook concepten die niet technisch van aard zijn komen in aanmerking voor bescherming door intellectuele eigendomsrechten. Zo kun je de waarde van je onderneming verhogen door een merk te registreren. Zonder deze bescherming kunnen andere bedrijven de naam of het logo van jouw product of dienst kopiëren en profiteren van jouw goede reputatie. Wanneer je echter een merkregistratie hebt, kun je hiertegen optreden aangezien je het exclusieve recht verkrijgt op het gebruik van het merk. Daarnaast kun je het uiterlijk van een product beschermen via het “modellenrecht”, als dit niet technisch van aard is.

Deal

Tot slot

Bedrijfsgeheimen worden vaak als een vorm van intellectueel eigendom gezien. In tegenstelling tot merken of octrooien moet je deze informatie juist niet registreren, maar geheim houden. Bedrijfsgeheimen kunnen bijvoorbeeld zien op specifieke knowhow met betrekking tot productieprocessen. Zo is het Coca-Cola recept een bekend voorbeeld van een bedrijfsgeheim. Bedrijfsgeheimen kunnen echter ook zien op simpelere zaken, zoals inkoopprijzen of leveranciers. Zorg daarom dat je ook afspraken maakt over de geheimhouding van dit soort informatie door werknemers en tijdens onderhandelingen met investeerders in de eerder genoemde NDA.

In onze volgende blog gaan we nader in op de financiën van de onderneming! Houd daarom onze website in de gaten. Heb je nu al vragen naar aanleiding van deze blog? Neem dan contact op met onze support afdeling!

logo_firm24_color_9b432741b9
Firm24 linkedin
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.
Bijgewerkt op 6 juli 2023
Gepubliceerd op 5 maart 2021

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24