Kennisbank

De 4 voordelen van een persoonlijke holding

Een persoonlijke holding, je hebt er vast wel eens over gehoord. Maar wat is het precies en waarom zou je als ondernemer zo’n holding oprichten? Als DGA is het aantrekkelijk om zo’n holding op te richten en je kunt er flink geld mee besparen. In dit artikel staan alle voordelen van een persoonlijke holding op een rijtje.

Wat is een persoonlijke holding?

Eerst nog even opfrissen wat zo’n holding ook alweer is. Jij bent als ondernemer een natuurlijk persoon en eigenaar van je eigen werk BV. Een holding is ook een soort BV en zit tussen jou als natuurlijk persoon en je werk BV in. Deze holding bezit de aandelen van je werk BV en jij bezit dezelfde aandelen in de holding. Het is dus eigenlijk een soort persoonlijke opslagplaats van waardevolle zaken, zoals bijvoorbeeld de aandelen en het vermogen van je werk BV. Doordat jij eigenaar bent van de holding, ben jij ook eigenaar van die waardevolle zaken. Het verschil met een normale holding is dat jij als enige aandeelhouder bent, het is dus een rechtspersoon om jezelf heen. Meer informatie over alle soorten holdings vind je hier.

Een duim

Voordelen van een persoonlijke holding

Waarom zou je dan zo’n persoonlijke holding oprichten? Kun je niet gewoon de aandelen bezitten in je eigen werk BV? Dan kan natuurlijk, maar een persoonlijke holding heeft vele voordelen die je zonder deze holding misloopt.

Risicospreiding

Een van de grote voordelen van een persoonlijke holding is het spreiden van risico’s. Doordat de holding jouw eigen persoonlijke opslagplaats is, kan je er van alles in onderbrengen die zonder holding in je werk BV zouden zitten. Door deze waardevolle zaken - denk bijvoorbeeld aan aandelen, vermogen, maar ook intellectuele eigendomsrechten en onroerende zaken - op te slaan in de holding, zijn deze afgescheiden van je werk BV. Als jouw werk BV failliet gaat kunnen schuldeisers zich op deze manier in beginsel niet verhalen op de zaken die ondergebracht zijn in de persoonlijke holding. Een veilige spaarpot dus.

Hoge belastingdruk voorkomen

Het beste is als jij als DGA in dienst bent bij je holding BV. In dat geval ontvang je salaris van de holding, wat qua belasting gunstiger is dan van je werk BV. Dat zit namelijk zo. Wettelijk gezien moet een BV de DGA per jaar €51.000 betalen: het DGA-salaris. Hierover moet inkomstenbelasting worden betaald wat oploopt tot wel 52%! Dit dient eerst te worden betaald, waarna er pas winst kan worden uitgekeerd in de vorm van dividend. Over dividend hoeft maar maximaal 26.9% belasting te worden betaald, dividend uitkeren is dus veel gunstiger dan DGA-salaris.

De werk BV is de BV die omzet genereert, dat doet de holding BV niet. Indien een BV te weinig omzet draait om het DGA-salaris te kunnen betalen, wat bij een persoonlijke holding dus vaak het geval zal zijn, kun je een brief naar de Belastingdienst sturen met het verzoek om het DGA-salaris te verlagen. Een lager DGA-salaris betekent dus minder belasting betalen. En de overgebleven winst kun je ook in de holding laten in plaats van uit te keren als dividend, zo blijft het onbelast.

Verkoop van aandelen

Indien jij als DGA de aandelen van je werk BV wilt verkopen, betaal je over de gemaakte winst 25% inkomstenbelasting. Best veel geld wat je moet afstaan dus. Als er sprake is van een persoonlijke holding, kan deze BV de aandelen van de werk BV verkopen, zonder daarover winstbelasting te hoeven betalen. Dit komt door de zogenaamde deelnemingsvrijstelling. Deze wettelijke regeling bepaalt dat een BV (de persoonlijke holding) dat een deelneming heeft in een andere BV (de werk BV) is vrijgesteld van winstbelasting. Aandelen verkopen zonder holding is onnodig geld weggooien, nog een reden dus om voor een persoonlijke holding te kiezen!

Hypotheek

Als je ervoor kiest om geen dividend uit te keren (en daarmee dus ook geen dividendbelasting betaalt), maar het geld onbelast in de holding laat, kun je met dit geld een hypotheeklening aan jezelf verstrekken. Het grote voordeel hiervan is dat je geen rente aan de bank hoeft te betalen! Je betaalt alleen vennootschapsbelasting aan jezelf, wat vervolgens aftrekbaar is van je inkomstenbelasting. Ontdek hier hoe dit precies werkt. Kortom, een persoonlijke holding oprichten is zeker een overweging waard!

De persoonlijke holding heeft van de start- to het einde van je BV veel voordelen. Aan het nadenken over een persoonlijke holding? Kies dan liever direct voor een persoonlijke holding bij je oprichting. Want later oprichten is ingewikkelder en vooral duurder. Wil je nog meer informatie over de persoonlijke holding? Doe dan hier de check. Want zoals het ondernemers-gezegde luidt: één BV is geen BV.

Magneet

Ten slot (aanrader)

Of de persoonlijke holding iets voor jou is, is afhankelijk van een aantal factoren. Wil jij erachter komen of dit is wat je nodig hebt? Plan een gratis informatiegesprek in met één van onze adviseurs, zij helpen je graag verder.

Gepubliceerd op 27 mei 2024
logo_firm24_color_9b432741b9
Firm24 linkedin
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24