Zo onderhandel je met een investeerder

Zo onderhandel je met een investeerder

Stel je hebt een goedlopende start-up en je bent klaar voor de volgende fase. Grote kans dat je harder kunt groeien met extra kapitaal. Lenen bij een bank is door je beperkte trackrecord en winstgevendheid nog lastig. En geld ophalen bij een investeerder is dan een optie. Maar heb je er eenmaal een gevonden? Dan zul je stevig moeten onderhandelen. Hieronder leggen we je uit hoe je omgaat met de valkuilen.

1. Zo voorkom je dat je (te) snel wordt ingepalmd

Stel je hebt als ondernemer een mooi businessplan en er zijn meerdere “Angels” geïnteresseerd. Neem dan voldoende tijd om je goed in de voorstellen, persoonlijke achtergronden en motivaties van een investeerder te verdiepen. Wordt een investeerder zenuwachtig en zijn ze geneigd water bij de wijn te doen? Laat je dan niet te snel verleiden. Over het algemeen zullen er dan ook andere investeerders geïnteresseerd zijn. En doorgaans is een heel snel traject niet het gunstigst voor jouw waardering. Schroom in zo’n geval niet om zelf de druk op te voeren en een tweede investeerder erbij te betrekken of zelf de zaak wat te rekken. Dat geeft een gezonde competitie en jij vergroot je kans om er meer uit te halen. Wordt het niets? Ga dan gewoon door en kom vooral niet op je schreden terug. Want dát is pas echt funest voor je onderhandelingspositie.

2. Zo voorkom je dat een investeerders zijn macht uitbuit

Een investeerder staat eigenlijk in elke onderhandeling met een ondernemer sterk. Zij zien honderden ondernemers met hun plannen voorbijkomen en kunnen kiezen waarin zij hun geld in steken. Jij hebt als ondernemer waarschijnlijk minder keuze. Investeerders gedragen zich ook vaak naar hun positie. Voor hen geldt: ”geen handvol, maar een land vol start-ups die geld nodig hebben”. Wees jezelf daarvan bewust en voel je vooral niet geïntimideerd. Houd in zo’n geval het hoofd koel en betrek desnoods een specialist op het gebied van (bedrijfs)waardering en juridische aspecten op dit gebied. Dergelijke professionals hebben vaker met dit bijltje gehakt en kunnen je met de juiste overeenkomsten helpen de zaak goed voor te bereiden. Zo voorkom je dat je je – eenmaal bij de notaris aan tafel – niet op het laatste moment helemaal klem laat zetten.

3. Zo voorkom je dat een investeerder gaat tijdrekken

Circa 45% van de ondernemers die hulp vragen aan een informele investeerder, “informal” in jargon, geeft aan dat de keuze om geld aan te trekken via een investeerder noodgedwongen is. Sta jij ook met je rug tegen de muur? Dan is het goed om na te denken hoe je dit zo goed mogelijk camoufleert. Komt een investeerder er achter? Dan zal hij tijd gaan rekken wat zijn onderhandelingspositie alleen nog maar verder versterkt. Zij hoeven niet te investeren en zitten op het geld. Als je merkt dat de informal tijd aan het rekken is, maak dan duidelijk dat je dat niet accepteert en voer ook hier de druk op. Dat kan door met andere investeerders te praten. Of gewoon je enige investeerder een ultimatum stellen. Je gaat er nú samen uitkomen. Of je houdt het zelf voor gezien.

Timer

4. Zo stel je vast of een investeerder snel wil cashen

Investeerders zullen hun investering te allen tijde willen veiligstellen. Ze hebben dan nog wel eens de neiging om hun geld sneller uit het bedrijf te trekken dan jij gedacht had. Dit kun je voorkomen als je er vooraf goede afspraken over maakt. Je kunt dat soort dingen bijvoorbeeld vastleggen in de statuten en de aandeelhoudersovereenkomst van je BV. Daar kun je ook vastleggen dat een investeerder niet in één keer kan uitstappen. Dat kan je als ondernemer namelijk flink klem zetten. Je hebt immers vaak niet het geld om hem in één keer uit te kopen. Grote kans dat de investering die is gedaan nog ‘in je bedrijf zit’. Wil jouw investeerder ineens vertrekken? Dan is de kans groot dat je op zoek moet naar een nieuwe investeerder of participatiemaatschappij. En misschien moet het hele bedrijf wel worden verkocht. Dat scenario is dermate ingrijpend dat je daar op voorhand afspraken moet maken. Als een investeerder daar geen harde afspraken over wil maken kun je vraagtekens zetten bij zijn lange termijn commitment.

5. Zo kom je erachter of een investeerder jou wil vervangen

Een informal investeert zijn geld in een onderneming omdat hij kansen ziet en vertrouwen heeft in jou als ondernemer. Maar jij kunt dat vertrouwen ook beschamen. Het kan zijn dat de prestaties van de onderneming sterk achterblijven bij de verwachte resultaten. Een investeerder zal daarom in de aandeelhoudersovereenkomst willen vastleggen dat hij een andere bestuurder kan aanstellen, mocht hij dat nodig achten. Geen probleem zolang het goed gaat, maar als het niet goed gaat, heeft dit dus grote gevolgen voor jou. Je kunt namelijk op deze manier de controle over je onderneming kwijtraken. Alle reden om ervoor te zorgen dat zo’n clausule niet in de overeenkomst wordt opgenomen. Wees hier dus scherp op en voorkom dat jouw Angel je zakenavontuur tot een hel maakt…

Deal beklonken? Dan heb je deze 10 overeenkomsten gegarandeerd nodig

Is de deal eenmaal beklonken? Dan is een veelgemaakte fout bij jonge en onervaren ondernemers om weer het dagelijkse werk in te duiken terwijl juist op dat moment misschien wel de belangrijke fase aanbreekt. Namelijk het op papier zetten van een deal die vaak alleen mondeling is besproken. Juist dan komt het erop aan om scherp te zijn op details. Dat kan door vooraf de verschillende overeenkomsten die nodig zijn om een uiteindelijke deal vast te leggen, te bekijken. Hieronder zetten we ze voor je op een rij.

Doorgaans lopen de kosten voor het opstellen, doornemen en aanscherpen van deze overeenkomsten op tot duizenden euro’s. Om dit soort overeenkomsten en expertise voor (doorgroeiende) start-ups toegankelijk en bereikbaar te maken, maakt FIRM24 deze overeenkomsten digitaal beschikbaar, onder andere in het zogenaamde investeerders-pakket. Heb je hulp nodig van een professionele (senior) jurist ondernemingsrecht? Dan is deze via een muisklik beschikbaar. Zo bespaar je niet alleen veel tijd, maar ook vele duizenden euro’s. Daarnaast heb je de zekerheid dat je de overeenkomst met de door jou binnengehaalde zakenpartner of investeerder op zo’n manier vastlegt dat je er later niet van wakker hoeft te liggen. Start even een chat met één van onze adviseurs op, zij helpen je graag verder.

Geld

Nog geen deal in zicht? Lees dan dit….

Ook als je nog niet direct een deal hebt maar aan het voor verkennen of onderhandelen bent, bedenk dan dat in alle overeenkomsten zaken staan die vroeg of laat aan bod kunnen komen in gesprekken met investeerders. Het doornemen van de inhoud van deze overeenkomsten kan je onderhandelingspositie aanzienlijk versterken.

died_2396aea730
Diederick Cardon linkedin
Diederick Cardon werkt inmiddels niet meer bij FIRM24 maar hij schreef artikelen over ondernemingsrecht.
Bijgewerkt op 3 juli 2023
Gepubliceerd op 8 juli 2022

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24