85% van de ondernemers laat gemiddeld €1500 belastingvoordeel liggen

Je bent een ondernemer in hart en nieren. Geld verdienen doe je met nieuwe ideeën, slimme marketing-en-verkoop aanpak, goed op de kosten letten en (soms) hard werken. Maar ook in je eigen cijfers liggen flinke kansen. Zeker tegen het einde van het jaar. Hieronder 6 fiscale kansen waarmee je 2016 mogelijk gunstiger afsluit en profiteert.

Omzetten naar een BV – meer dan een verzekering

Wanneer is het omzetten van een VoF of eenmanszaak naar een BV interessant? In essentie hangt dat af van (A) het risico van de activiteiten en (B) de eventuele fiscale voor of nadelen.

De vuistregel voor veel ondernemers is dat een BV pas interessant is vanaf € 100.000 winst. Dit is niet helemaal waar. Dit is namelijk geheel afhankelijk van het soort activiteiten, de branche waar je actief bent, en het aantal personeelsleden dat je hebt.

De range loopt van € 75.000 – € 200.000. Nu is het wel zo dat ondernemers al eerder overgaan vanwege de toename van de risico’s van personeel en grotere opdrachten.

Daarnaast kun je er ook voor kiezen om bij de Belastingdienst een verlengd boekjaar aan te vragen. Het boekjaar loopt dan tot 31 december van het daaropvolgende jaar. Concreet kan dat betekenen dat je als je nu je BV opricht – pas in 2024 winstbelasting betaalt.

Pak een voordeel door net die laatste investering te doen

Voor de meeste ervaren ondernemers gesneden koek. Voor iedereen die dit jaar gestart is misschien iets om even goed van op de hoogte te worden gebracht. Met iedere investering die je doet en alle kosten die je maakt, kun je uiteraard je winst drukken. En hoe minder winst, hoe minder belasting je uiteindelijk betaalt. Heb je een eenmanszaak? Dan valt dat voor- of nadeel misschien mee. Heb je een BV en maakt je bedrijf tegen de € 200.000 winst? Dan kan het flink schelen. Kom je met je winst boven de twee ton? Dan betaal je geen 19% maar 25,8% vennootschapsbelasting over de winst boven de twee ton. Dat is zonde!

Het kan dus slim zijn om even in je boekhoud dashboard te kijken hoe je ervoor staat. Kun je voor het einde van het jaar nog net investeren in die nieuwe bedrijfsauto of machine? Dan levert dat mogelijk een fiscaal voordeel op.

Meer winst, minder belasting door je fiscale eenheid te verbreken

Soms kan een fiscale eenheid een flinke bespaarkans zijn. In andere gevallen kan het je ook flink geld kosten als die (nog) bestaat. Ook hier geldt: maak je meer dan € 200.000,- winst? Dan gaat de vennootschapsbelasting van 19% naar 25,8            % en ga je dus over over de winst boven de twee ton 5% extra belasting. Zie je dat aankomen? Bijvoorbeeld doordat je boekhoudsoftware goede dashboards heeft. Dan kun je daar tijdig op anticiperen. Je kunt dan je accountant vragen de fiscale eenheid te verbreken. Hierdoor beschouwt de belastingdienst jouw BV’s als aparte ondernemingen. Zo creëer je mogelijk net die ruimte om meer winst te maken zonder dat je daar extra belasting over betaalt.

data

Op de weg terug: van BV naar eenmanszaak

Het omzetten van een eenmanszaak of VoF naar een BV komt vaak voor bij startende en groeiende ondernemers. De omgekeerde route is echter ook mogelijk en soms fiscaal interessant. Bijvoorbeeld bij ondernemers die afbouwen. Of terug in loondienst gaan, maar nog enkele activiteiten naast hun baan willen blijven verrichten. Je kunt je BV opheffen en de activiteiten voortzetten in een eenmanszaak. Je blijft dan gewoon ondernemer, je hebt niet meer de administratieve verplichtingen die bij een BV horen en je aangiftes worden daardoor vaak een stuk eenvoudiger.

DGA-salaris. Wanneer moet ik het bijstellen?

Het DGA-salaris vormt voor de meeste ondernemers een drempel om over te gaan naar een BV. Dat komt door het wijdverbreide misverstand dat je jezelf per se € 51.000,- moet uitkeren. Op dat niveau – of lager – blijven veel ondernemers dan ook hangen. Maar zodra je meer winst gaat maken, moet je jezelf ook meer uitkeren. Stel je bent bijvoorbeeld consultant en maakt zo’n € 125.000,- omzet met je BV en daar blijft na aftrek van kosten nog zo’n € 100.000 van over. Dan kom je bij de Belastingdienst niet weg met het uitkeren van € 51.000. Je moet dan minimaal 75% van € 100.000 uitkeren.

Hypotheek uit de BV – 2 vliegen in 1 klap

De rentes zijn tegenwoordig laag. Dat betekent een laag rendement op de reserves van je BV. En – als het tegenzit – heb je je hypotheek een aantal jaren geleden afgesloten. Dan is de kans groot dat je nog een behoorlijke rente betaalt. Je hebt dan weliswaar een voordeel van de hypohteekrenteaftrek, maar bottomline financier jij de bank en niet andersom…

Heb in je BV of persoonlijke holding een behoorlijke reserve? En verwacht je die niet op korte termijn aan te hoeven spreken? Dan is een hypotheek aan jezelf (als privé persoon) verstrekken misschien een goed idee. Je slaat dan twee vliegen in 1 klap. – je bent onafhankelijkvan de bank – je kunt een hoger rendement maken op het geld dat op de rekening van je BV staat.

Mogelijk denk je nu: “Ik mag niet zomaar in 1x mijn hele hypotheek aflossen van de bank.” En vaak klopt dat wel. Het punt is echter dat in de meeste hypotheekaktes is opgenomen dat je boetevrij zo’n 20-25% per jaar mag aflossen. Afhankelijk van je (rest)schuld, kun je je hypotheek dus binnen een paar overzetten naar je eigen BV.

geld

Meer weten?

Hopelijk denk je: “Dat wil ik ook” Of je denkt: “Bij mij is dat anders of werkt dat niet zo”. En dat kan natuurlijk ook heel goed. Toch hopen we je met deze content wat inzichten te hebben gegeven waarmee je de manier waarop je je boekhouding en belastingen slim en goedkoop geregeld kunt krijgen. Wil je weten hoe het werkt? Neem contact op!

died_2396aea730
Diederick Cardon linkedin
Diederick Cardon werkt inmiddels niet meer bij FIRM24 maar hij schreef artikelen over ondernemingsrecht.
Bijgewerkt op 27 mei 2024
Gepubliceerd op 25 oktober 2016

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24